-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 10 /12:44

Istorinis susitikimas: JAV ir Kuba artėja prie dvišalių santykių atkūrimo

Jungtinės Valstijos ir Kuba, siekiančios atkurti diplomatinius santykius po dešimtmečius trukusios Šaltojo karo priešpriešos, ketvirtadienį padarė pažangą istorinėse derybose, nurodė vienas JAV valstybės departamento pareigūnas.
Kubos užsienio reikalų ministras B.Rodriguezas ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.
Kubos užsienio reikalų ministras B.Rodriguezas ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šie komentarai yra susiję su Panamoje surengtomis JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry ir Kubos užsienio reikalų ministro Bruno Rodriguezo derybomis, kurios buvo pirmasis tiesioginis abiejų šalių diplomatijos vadovų susitikimas nuo 1958 metų.

JAV prezidentas Barackas Obama ir Kubos vadovas Raulis Castro taip pat atvyko į Panamą prieš jų istorinį susitikimą per Amerikos šalių organizacijos (OAS) vadovaujamą lyderių forumą penktadienį ir šeštadienį. Šis susitikimas žymi dar vieną svarbią gairę jų pastangose atnaujinti santykius, kurie buvo įšaldyti 1961 metais.

„Sekretorius Kerry ir Kubos užsienio reikalų ministras Rodriguezas šį vakarą dalyvavo ilgoje ir labai konstruktyvioje diskusijoje. Jiedu pripažino, kad buvo pasiekta pažanga ir kad mes toliau stengsimės išspręsti likusius klausimus“, – sakoma Valstybės departamento pareigūno pranešime.

Išbrauks iš teroristinių valstybių sąrašo

JAV valstybės departamentas rekomendavo išbraukti Kubą iš terorizmą remiančių valstybių „juodojo sąrašo“, ketvirtadienį pranešė įtakingas Senato Užsienio reikalų komiteto narys.

Kiek anksčiau prezidentas Barackas Obama patvirtino, kad Valstybės departamento rekomendacija parengta, tačiau sakė neatskleisiantis jos turinio iki savo kelionės iki Amerikos šalių viršūnių susitikimą Panamoje.

„Valstybės departamento rekomendacija išbraukti Kubą iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo yra ne vieną mėnesį trukusios techninės analizės rezultatas ir svarbus žingsnis į priekį mūsų pastangose užmegzti produktyvesnius santykius su Kuba“, - sakė senatorius Benas Cardinas.

Demokratas B.Cardinas, įtakingas Senato Užsienio reikalų komiteto narys, aktyviai dalyvauja Vašingtono pastarojo meto pastangose pataisyti santykius su buvusia Šaltojo karo priešininke Kuba.

B.Obama per dviejų dienų Amerikos šalių viršūnių susitikimą Panamoje ketina susitikti su Kubos lyderiu Rauliu Castro, šalims tęsiant atsargias derybas dėl diplomatinių santykių atkūrimo ir JAV prekybos embargo sušvelninimo.

„Viliuosi, kad šis pareiškimas atvers kelią Jungtinėms Valstijoms ir Kubai atkurti diplomatinius santykius ir sustiprinti mūsų tautų ryšius“, - sakė B.Cardinas.

Vašingtone įsikūrusio Ekonomikos ir politikos tyrimų centro direktorius Markas Weisbrotas sakė, kad Kubos išbraukimas iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo būtų „tik pradžia“ pastangose normalizuoti dvišalius santykius.

„Tai tėra minimaliausias pirmasis žingsnis“, - sakė M.Weisbrotas ir pridūrė, kad Havana taip pat nori, kad Kongresas atšauktų JAV taikomą embargą ir būtų uždaryta Gvantanamo įlankoje Kubos pietryčiuose veikianti JAV karinio jūrų laivyno bazė.

Kuba iš „juodojo sąrašo“ galės būti išbraukta tuo atveju, jei Kongresas per 45 dienas neatmes B.Obamos rekomendacijos.

JAV įstatymų leidėjams, nepatenkintiems diplomatinėmis pastangomis perkrauti santykius su Havana, „juodojo sąrašo“ peržiūrėjimas suteiktų progą dar aršiau kritikuoti B.Obamos politiką Kubos atžvilgiu.

Amerikietės ir kubiečio šeimoje gimęs respublikonų senatorius Tedas Cruzas, siekiantis tapti savo partijos kandidatu 2016-ųjų prezidento rinkimuose, yra vienas aršiausių Vašingtono ir Havanos santykių perkrovimo priešininkų.

Įtampa toliau tvyro ir tarp Kubos disidentų bei vyriausybės šalininkų. Jų priešprieša šįkart pasireiškė Panamos mieste, kur maždaug šimtas R.Castro režimo šalininkų nušvilpė disidentus, atvykusius į Lotynų Amerikos pilietinės visuomenės forumą.

Valstybės departamento atstovė spaudai Marie Harf pasmerkė „tuos, kurie naudoja smurtą prieš taikius protestuotojus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius