-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Istorinis teismas Argentinoje: karininkai savo priešininkus išmesdami iš lėktuvų skandino atviroje jūroje

Argentinoje trečiadienį prasidėjo didžiausias teisminis procesas prieš kariuomenę, kuri valdžioje buvo 1976–1983 metais. Buenos Airėse į teisiamųjų suolą sėdo net 68 kaltinamieji, kurių aukomis tapo 798 žmonės. Aukos – tai diktatūros priešininkai ir kaliniai, kurie iš lėktuvo būdavo išmetami į atvirą jūrą. Daugybės aukų likimas apskritai nežinomas.
Argentinos protestuotojai kabina garsaus prieš daugybę metų dingusio žurnalisto Rodolfo Walsh  nuotrauką,
Argentinos protestuotojai kabina garsaus prieš daugybę metų dingusio žurnalisto Rodolfo Walsh nuotrauką, / Reuters/Scanpix nuotr.

Anot welt.de, nusikaltimai vyko ir Buenos Airėse esančioje jūrinėje mechanikos mokykloje, kuri buvo tapusi slapta kankinimų stovykla. Aukomis tapo ir dvi nužudytos prancūzų vienuolės.

Prieš teismą dėl didžiausių istorijoje nusikaltimų žmoniškumui stojo aštuoni vadinamųjų mirties skrydžių pilotai. Iš lėktuvų ar sraigtasparnių jie į atvirą jūrą išmesdavo kalinius. Proceso metu bus išklausyti net 900 liudytojų, manoma, kad bylos nagrinėjimas užtruks porą metų.

Buvęs kapitonas leitenantas Alfredo Astizas, dar vadinamas „šviesiaplaukiu mirties angelu“, bei kapitonas Jorge Acosta taip pat sėdo į teisiamųjų suolą, nepaisant to, kad pernai spalį abu dėl slaptų kankinimų stovykloje nuteisti kalėti iki gyvos galvos.  A.Astizas Prancūzijoje buvo ieškomas už dviejų vienuolių nužudymą.

Tūkstančiai aukų

Žmogaus teisių organizacijų duomenimis, mechanikos mokykloje buvo kankinama 5 000 žmonių. Vėliau jie tiesiog dingo ir tapo diktatūros aukomis. 

Trečiadienį prasidėjusiam teismo procesui kelią atvėrė aukščiausiojo teismo 2005 metų sprendimas, kuriuo diktatūros metu įvykdytiems nusikaltimams panaikinta senatis. 

Kariuomenė valdžią Argentinoje perėmė 1976 metais, iki 1983-ųjų aukomis tapo daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Žmogaus teisių organizacijos tvirtina, kad nužudytųjų skaičius triskart didesnis. Tarp jų daug dingusiųjų be žinios, jų likimas neaiškus.

Aktyvistų duomenimis, panaikinus amnestiją, kaltinimai pateikti 1 943 žmonėms. 302 buvo nuteisti ilgiems metams nelaisvės, 24 išteisinti. Šiuo metu vykdomi 296 ikiteisminiai tyrimai arba bylos jau nagrinėjamos teisme. 759 žmonės yra suimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius