-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 20 /18:10

D.Trumpas sulaukė išlydėtuvių, bet pristigo savo gerbėjų meilės, J.Bidenui paliko laišką

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas norėjo, kad trečiadienį būtų išlydėtas kaip tikras didvyris.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Būtent tokia išlydėtuvių ceremonija jam buvo surengta Andrewso oro pajėgų bazėje netoli Vašingtono, bet per ją trūko vieno dalyko – darbą baigiančio prezidento taip trokštamų žmonių minių.

Likus kiek mažiau nei keturioms valandoms iki Joe Bidenas perims valdžią D. Trumpas paskubėjo palikti Baltuosius rūmus ir išvykti į Floridą, kol dar neprarado pareigas einančio prezidento statuso.

Taigi, prezidentinis sraigtasparnis „Marine One“ 8 val. 18 min. (15 val. 18 min. Lietuvos laiku) pakilo iš Baltųjų rūmų Pietų pievelės ir netrukus nusileido prie spindinčio prezidentinio lėktuvo „Air Force One“.

Oro pajėgų orkestras sugrojo melodiją „Hail to the Chief“ („Šlovė vadui“), o keturios patrankos atliko 21 salvės saliutą.

Tačiau nepaisant preciziškai tiksliai surengto atsisveikinimo, D. Trumpas nesulaukė to, ką mėgsta labiausiai – milžiniškos, jį dievinančių žmonių minios, skanduojančios „Mes mylime Trumpą!“

Aptvertoje teritorijoje pučiant lediniam vėjui priešais sceną susirinko maždaug 500 jo gerbėjų. Pusė jiems skirto ploto liko tuščia.

„Mes turime puikiausią šalį pasaulyje“, – pasakė D. Trumpas, kreipdamasis į susirinkusiuosius. Jo trumpa kalba buvo panašesnė rinkimų kampanijos pasisakymus, nors iš tiesų tai buvo jo atsisveikinimas.

„Man buvo didelė garbė ir privilegija būti jūsų prezidentu, – sakė jis. – Gyvenkite gerai.“

Jis taip pat pažadėjo sugrįžti į politinę areną „kokiu nors būdu“.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas su žmona Melania
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas su žmona Melania

Nugalėtasis prezidentas

Jei ne maža susirinkusiųjų minia ir tikroji proga, visas renginys būtų labiau panašus į pačiame savo galios viršūnėje esančio lyderio pagerbimą, o ne rinkimus pralaimėjusio, dviejų apkaltų Kongrese sulaukusio vieną kadenciją tedirbusio prezidento išlydėtuves.

Tačiau pažvelgus atidžiau, ne viskas vyko taip sklandžiai, kaip būtų norėjęs D. Trumpas, paprastai nepraleisdavęs progos pasišaipyti iš „pralaimėtojų“.

Pirmiausia, galbūt atsisveikinimas su gerbėjais vėjo perpučiamoje bazėje Vašingtono priemiestyje per pačius pusryčius, nebuvo visiškai tai, ko jis norėjo.

Tačiau norėdamas paskutinį kartą pasinaudoti prezidentiniais „žaislais“ D. Trumpas neturėjo kito pasirinkimo. Artėjo jų akimirka, kai juos teko sugrąžinti.

Todėl jis tiesiogine prasme išnaudojo kiekvieną minutę, kad spėtų nuskirsti į Floridą prezidentiniu lėktuvu „Air Force One“ ir dar būtų palydėtas prezidentinės motociklininkų palydos į savo rezidenciją Palm Biče iki laikrodžiui pradedant mušti 12 valandą.

D. Trumpas paliko tradicinį kadenciją baigiančio prezidento laišką J. Bidenui

Bent vieną valdžios perdavimo tradiciją D. Trumpas išlaikė – Baltieji rūmai trečiadienį pranešė, kad respublikonas valstybės vadovas paliko laišką savo įpėdiniui demokratui.

Atstovas spaudai Juddas Deere'as susirašinėjimo privatumo sumetimais atsisakė atskleisti laiško turinį ar apibūdinti jo toną.

D. Trumpas atsisakė viešai pripažinti J. Bideno pergalę rinkimuose, o per savo du atsisveikinimo pareiškimus nepaminėjo savo oponento vardu.

Kadenciją baigiantis lyderis sulaužė daugelį prezidentavimo tradicijų, įskaitant sprendimą nedalyvauti trečiadienį vykstančioje J. Bideno inauguracijoje. D. Trumpas taip pat nepakvietė jo susitikimo į Baltuosius rūmus, paaiškėjus, kad J. Bidenas laimėjo lapkritį vykusius prezidento rinkimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Trečiadienio rytą D. Trumpas paskutinį kartą paliko Baltuosius rūmus eidamas prezidento pareigas ir pareiškė: „Buvo didelė garbė [dirbti prezidentu], viso gyvenimo garbė.“

„Mes tik laikinai einame šias pareigas“, – savo paties laiške D. Trumpui prieš ketverius metus parašė prezidentas Barackas Obama .

„Todėl esame įpareigoti sergėti šias demokratines institucijas ir tradicijas... už kurias kovojo ir liejo kraują mūsų protėviai. Nepaisant kasdienės politikos svyravimo, mums tenka atsakomybė palikti tuos mūsų demokratijos instrumentus bent jau tokius pat stiprius, kokius radome“, – Ovaliame kabinete tradiciškai paliktame laiške pridūrė B. Obama.

Vienu nuoširdžiausių kadenciją baigiančio valstybės vadovo laišku laikoma respublikono George'o H. W. Busho kreipimasis į demokratą Billą Clintoną, kai pralaimėjo jam 1992 metų rinkimus.

Laiške, kurį G. H. W. Bushas paliko išeidamas iš Baltųjų rūmų 1993 metais, prisimenama apie „nuostabos ir pagarbos jausmą“, jo patirtą įžengiant į Ovalųjį kabinetą ketveriais metais anksčiau.

„Bus labai sunkūs laikai... tiesiog neleiskite kritikams jūsų demoralizuoti ar nustumti jus nuo kurso“, – parašė G. H. W. Bushas.

„Kai perskaitysite šį laišką, jau būsite mūsų prezidentas. Linkiu jums visko, kas geriausia. Linkiu viso, kas geriausia jūsų šeimai. Dabar jūsų sėkmė yra ir mūsų šalies sėkmė. ​​Nuoširdžiai jus palaikau. Sėkmės“, – kreipėsi jis į savo oponentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius