-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Įtakingas Irako dvasininkas nustatė galutinį parlamento paleidimo terminą

Įtakingas Irako šiitų lyderis Moqtada Sadras paragino teismus iki kitos savaitės pabaigos paleisti parlamentą, o savo šalininkus – tęsti sėdimąjį streiką prie asamblėjos.
Irakas
Irakas / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Irake, neturinčiame naujos vyriausybės nuo po praėjusių metų spalį įvykusių rinkimų, vis gilėja politinė krizė po liepos pabaigoje M.Sadro šalininkų įvykdyto parlamento šturmo.

Vėliau jie perkėlė savo akciją, skirtą reikšti pasipriešinimą konkuruojančio šiitų bloko kandidatui į premjerus, už parlamento ribų – į paprastai budriai saugomą Bagdado „žaliąją“ zoną, kur įsikūrusios vyriausybė ir diplomatinės misijos.

M.Sadras reikalauja paleisti parlamentą ir sušaukti pirmalaikius rinkimus.

„Kai kas gali sakyti, kad parlamento paleidimui reikia surengti parlamento sesiją“, – sakoma dvasininko pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter“.

Jo teigimu, kai kurie blokai, norėdami likti valdžioje ir išsaugoti „korupciją“, nenori „nusileisti žmonių reikalavimams“.

Kreipdamasis į „kompetentingas teismų institucijas“, M. Sadras paragino paleisti parlamentą ne vėliau kaip „kitos savaitės pabaigoje“.

Pasak jo, tokiu atveju prezidentas galėtų „nustatyti pirmalaikių rinkimų datą pagal sąlygas, kurias paskelbsime vėliau“.

M. Sadras savo raginimus imtis teisminių veiksmų grindė tuo, kad po pernai vykusių parlamento rinkimų buvo praleisti konstitucijoje numatyti naujo prezidento ir ministro pirmininko paskyrimo terminai.

M. Sadro varžovai šiitai iš Koordinacinės programos – įtakingų proiraniškų frakcijų koalicijos – iš dalies pritarė karingo būdo dvasininko raginimui paleisti parlamentą ir sušaukti naujus rinkimus.

Koordinacinei programa vienija ekspremjero Nuri al Malikio (Nurio al Malikio), ilgamečio M. Sadro varžovo, partiečius, taip pat įstatymų leidėjus iš „Hashed al Shaabi“ – proiraniško buvusio sukarintų grupių tinklo, dabar integruoto į saugumo pajėgas.

N. al Maliki anksčiau šią savaitę paragino atnaujinti parlamento sesijas, kad būtų išnagrinėtas galimas asamblėjos paleidimas.

Pagal Konstituciją, parlamento paleidimui turi būti pritarta absoliučia balsų dauguma.

Balsavimo gali paprašyti trečdalis įstatymų leidėjų arba ministras pirmininkas, gavęs prezidento pritarimą.

Vėliau trečiadienį Koordinacinė programa savo pareiškime užsiminė apie diskusijas su kitomis partijomis siekiant „paspartinti kandidato į prezidentus paskyrimą“.

Partija paragino politines jėgas „tęsti konstruktyvų dialogą“, kad būtų rastas krizės sprendimas ir „suformuota vyriausybė, pajėgi įveikti iššūkius... ypač energijos ir vandens stygiaus srityse“.

Turėdama omenyje sadristų stovyklą, nors tiesiogiai jos neįvardijo, koalicija paragino „gerbti teismų ir teisėkūros institucijas“ ir „netrukdyti joms vykdyti savo konstitucinių funkcijų“.

M.Sadro blokas per pastaruosius rinkimus tapo didžiausia parlamento frakcija, tačiau iki daugumos jai pritrūko mandatų.

Birželį 73 jo vadovaujami įstatymų leidėjai atsistatydino, bandydami sukurti padėtį, leidžiančią išeiti iš aklavietės.

Trečiadienį dvasininkas taip pat pakvietė šiuos parlamento narius bei savo šalininkus imtis teisinių veiksmų ir reikalauti, kad parlamentas būtų paleistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius