-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtakingas respublikonas J.McCainas perspėjo D.Trumpą: daugiau nebekankinsime

Respublikonas Johnas McCainas šeštadienį griežtai prabilo apie JAV prezidentu išrinkto Donaldo Trumpo pasisakymus dėl įtariamų teroristų kankinimų, rašo „Politico“.
Johnas McCainas
Johnas McCainas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Man nusispjauti, ką JAV prezidentas nori daryti. Mes nebekankinsime vandeniu, – šeštadienį kasmetiniame „Halifax“ tarptautiniame saugumo forume sakė jis. – Mes nekankinsime žmonių... Tai neveikia.“

D.Trumpas rinkimų kampanijos metu sakė, kad jis prieš įtariamus teroristus imtųsi griežtesnių priemonių. „Su ugnimi turime kovoti ugnimi“, – birželį mitinge sakė jis pridurdamas, kad JAV su „Islamo valstybe“ turi kautis žiauriai.

„Ką jūs manote apie kankinimą vandeniu?, – D.Trumpas paklausė susirinkusių žmonių, kurie aplodismentais ir šūksniais sveikino jo žodžius. – Man tai labai patinka. Netgi nemanau, kad tai yra pakankama.“

Vasario mėnesį per Respublikonų pirminius debatus D.Trumpas pareiškė, kad tapęs prezidentu jis sugrąžintų „pragariškai žiauresnes priemones nei kankinimas vandeniu“.

Tuo tarpu šeštadienį J.McCainas priminė, kad Ženevos konvencija draudžia kankinimus. Kankinimą praėjusiais metais uždraudė ir Kongresas.

Buvę aukšto rango nacionalinio saugumo pareigūnai (įskaitant ir tuos, kurie dirbo vadovaujant prezidentui George'ui W.Bushui) anksčiau yra perspėję, kad kariuomenė ir CŽV gali nepaklusti naujojo prezidento nurodymams, jeigu D.Trumpas nurodys kankinti sulaikytuosius.

Visgi penktadienį D.Trumpas paskelbė, kad CŽV direktoriumi paskirtų Mike'ą Pompeo. Šis respublikonas ne kartą yra viešai gynęs anksčiau naudotas tardymo programas – įskaitant ir kankinimą vandeniu bei kitais būdais.

J.McCainas šeštadienį pareiškė, kad bet kas, kuris mėgins atnaujinti kankinimus, „per minutę atsidurs teisme Niujorke“. Jo žodžius palydėjo gausūs JAV, Kanados ir Europos šalių saugumo pareigūnų bei ekspertų plojimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius