-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dalai Lamos įpėdiniu vadinamas dvasininkas kaltinamas pinigų plovimu

Vienas įtakingas tibetiečių dvasininkas, laikomas potencialiu Dalai Lamos įpėdiniu, bus persekiojamas dėl įtariamo pinigų plovimo, kai Indijos teismas atšaukė sprendimą panaikinti jam iškeltus kaltinimus, ketvirtadienį pranešė policija.
Karmapa Ogyenas
Karmapa Ogyenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per trečiadienį vykusį posėdį Himačal Pradešo Aukštajame Teisme teisėjas įpareigojo institucijas pradėti baudžiamąjį tyrimą prieš Karmapą Ogyeną Trinley, kuris pateko į teisėsaugos akiratį prieš ketverius metus, kai per policijos reidą viename budistų vienuolyne buvo rasta apie 1 mln. JAV dolerių vertės suma užsienio valiuta.

Po ro reido buvo iškelti kaltinimai dėl nusikalstamo sąmokslo, bet 2012 metais apylinkės teismas juos panaikino. Dėl tos nutarties vėliau buvo pateikta apeliacija, nagrinėta per trečiadienio posėdį.

„Abejotina 2012 metų gegužės 21-osios nutartis, priimta Unos teismo pareigūno, yra anuliuojama ir atmetama“ – teisėjas Sureshwaras Thakuras rašo savo nutartyje, kurios kopiją gavo naujienų agentūra AFP.

Vietos policijos vadovas Anupamas Sharma patvirtino, kad baudžiamasis persekiojimas jau pradėtas.

„Mes jau pateikėme teismui kaltinamąjį aktą prieš jį“, – A.Sharma sakė AFP, turėdamas omenyje, kad teismui buvo pateikta prieš įtariamąjį surinktų įrodymų apžvalga.

Šis skandalas prasidėjo nuo 2011 metų sausį surengto policijos reido Indijos šiauriniame Dharamsalos mieste. Pasak tyrėjų, per jį buvo rasta 26 šalių valiutų banknotų paketų, tarp jų – Kinijos juanių, kurių vertė buvo daugiau negu 100 tūkst. dolerių.

Tas reidas buvo surengtas, kai policija sustabdė du žmones, važiavusius lengvuoju automobiliu, ir rado pas juos daug grynųjų pinigų. Per apklausas tie įtariamieji sakė, kad pinigai buvo skirti vienam žemės pirkimui, su kuriuo buvo susijęs U.Trinley vadovaujamas fondas.

30-metis U.Trinley neigė įvykdęs kokių nors nusikaltimų, sakydamas, kad vienuolyne rasti pinigai buvo paaukoti tikinčiųjų per daugelį metų ir kad jis niekaip nėra susijęs su minėtu žemės pirkimu.

Urgyeną Trinley jo sekėjai, taip pat Kinija ir Dalai Lama pripažįsta Karmapa Lamos – Karma Kagjupos, vienos iš keturių svarbiausių Tibeto budizmo mokyklų, vadovo – 17-uoju įsikūnijimu.

Karmapa pabėgo iš Tibeto 1999 metais, būdamas 14 metų. jis pasiekė Indiją po aštuonių dienų kelionės pėsčiomis ir jodamas arkliu per Himalajų kalnų perėjas.

Vėliau jis daugiausiai gyveno Gjuto vienuolyne Dharamsaloje – Indijos šiauriniame kalnų mieste, kuriame įsikūrusi Tibeto vyriausybė tremtyje. Šis dvasininkas laikomas iškiliausiu iš kelių jaunų lamų, galinčių pakeisti Dalai Lamą, kuriam pirmadienį sukako 80 metų.

Jo ankstesni pasirodymai su Dalai Lama kurstė gandus, kad Karmapa yra ruošiamas tapti Nobelio taikos premijos laureato dvasiniu įpėdiniu.

Karmapos atstovas Kunzangas Chungyalpa sakė, kad U.Trinley visiškai pasitiki Indijos teisine sistema. „Jis tvirtai tiki, kad tiesa galiausiai nugalės“, – atstovas sakė AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius