-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italija išeina patruliuoti

Gatvėse patruliuojantys piliečiai - nuo kraštutinių dešiniųjų iki pensininkų prie mokyklų - tapo įprastu reginiu Italijoje. Šį reiškinį sukėlė socialiniai, kultūriniai ir politiniai iššūkiai, su kuriais susiduria šalis, tačiau potencialūs pavojai dar neįvertinti.
„Miesto angelai“ patruliuoja miesto metro.
„Miesto angelai“ patruliuoja miesto metro. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Italijos miestų gatves užplūdo patruliuojantys savanoriškų organizacijų nariai. Kai kurie iš jų naudoja fašistinę simboliką. Italijos dešinieji pučia tikrą isteriją visuomenėje, pasitelkę labai išaugusį nusikalstamumą tarp imigrantų. Pernai pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo laikų Romos meru buvo išrinktas dešiniųjų atstovas, praeityje dalyvavęs neofašistų demonstracijose.

Burtis į savanoriškas grupes paskatino žvėriška žmogžudystė, įvykdyta 2007 metais Romoje. Čigonas iš Rumunijos gatvėje išžagino, apiplėšė ir mirtinai sumušė 47 metų jūrų karininko žmoną. Keršydami kraštutiniai dešinieji Romoje užpuolė keturis išmaldos prašančius rumunus ir padegė imigrantų lūšnas visoje šalyje. Nuo to laiko per Italiją ritasi ksenofobijos banga, kuria ir naudojasi dešiniųjų politikai. Skamba raginimai premjerui Silvio Berlusconi nepaversti savo šalies daugiataučiu katilu.

Italijoje dažnai dedamas lygybės ženklas tarp nuskalstamumo ir nelegalios imigracijos. Per pastaruosius 10 metų nusikalstamumo lygis Italijoje nepadidėjo, bet dabar daugiau kaip trečdalis kalinių - užsieniečiai

Italijoje dažnai dedamas lygybės ženklas tarp nuskalstamumo ir nelegalios imigracijos. Per pastaruosius 10 metų nusikalstamumo lygis Italijoje nepadidėjo, bet dabar daugiau kaip trečdalis kalinių - užsieniečiai. Pernai 68 proc. kaltinimų išžaginimu ir 32 proc. - vagystėmis buvo pateikti užsieniečiams. S.Berlusconi ėmėsi vykdyti programą, kuri vadinama nacionaliniu saugumo paketu. Naujieji įstatymai, kurie per metus įsigaliojo etapais, įteisino ir gatvių patrulius.

Gatves užplūdo mažieji hitleriai

Gaetano Saya spigus balsas pereina beveik į isteriją, kai jis rodo pirštu į milžiniškus marmurinius erelius ištiestais sparnais ant Romos Respublikos aikštę juosiančių portikų ir šaukia: "Žiūrėkite! Štai jie - galingos Romos imperijos simboliai!" Jam iš burnos net seilės tykšta. Laimei, tokių kaip G.Saya nėra daug. Kai jis šią vasarą prie savo partijos, kuri vadinasi Italijos nacionalinis judėjimas, įkūrė dar ir Italijos nacionalinę gvardiją, prokuratūra nedelsdama ėmėsi tikrinti jos veiklą, nes šios gvardijos uniforma ir raištis su juoda saule panašūs į nacistų. Nacistinė ir fašistinė simbolika Italijoje buvo uždrausta iškart po Antrojo pasaulinio karo, bet G.Saya tikina patikrinimo nebijąs - jis ir jo draugai yra tik karšti patriotai.

Jo suburtos gvardijos narys 33 metų biržos brokeris Riccardo Lanza internete paskelbė, kad dėl visiško chaoso, kuris dabar apėmė Italiją, kalta rusų ir kinų mafija. "Jie įsitrynė į mūsų ekonomiką, o mūsų gatvėse įsiviešpatavo užsieniečiai. Tam reikia padaryti galą", - rašo jis.

Kitaip nei daugelyje kitų Europos šalių, turinčių kolonijinę praeitį, Italija tik palyginti neseniai susidūrė su masine imigracija. Tradiciškai veikiau iš Italijos būdavo emigruojama. Griuvus Berlyno sienai, Italiją užplūdo Albanijos ir Balkanų gyventojai, o pastaraisiais metais - afrikiečiai. Prie jų prisidėjo minios prostitučių iš Rytų Europos ir Afrikos, atvirai medžiojančių klientus visos šalie gatvėse. Iš viso per pastaruosius 20 metų į šalį legaliai įvažiavo 3,5 mln. žmonių, dar pusantro milijono - nelegaliai.

Tačiau Italijos visuomenei išgyvenant demografinę krizę, o gyventojams sparčiai senstant, daugelis ekonomikos sektorių nebegali apsieiti be užsienio darbo jėgos. Nors ir labai nepatenkinti imigrantų kaimynyste, 42 proc. italų pripažįsta, kad jie vaidina gyvybiškai svarbų vaidmenį ekonomikoje.

Džinas iš butelio paleistas

Prie S.Berlusconi pergalės nemažai prisidėjusi "Šiaurės lyga", anksčiau siekusi didesnės Šiaurės Italijos nepriklausomybės, o pastaruoju metu ypač aršiai nusiteikusi prieš masinę imigraciją, prieš dešimtį metų buvo pirmoji, įsteigusi neoficialius patrulius miestuose, kur gyvena daug imigrantų.

S.Berlusconi "nacionalinio saugumo pakete" nelegali imigracija vadinama kriminaliniu nusikaltimu, kuris užtraukia baudą. Nelegalų vaikams neleidžiama lankyti mokyklos, jiems nepriklauso medicinos pagalba. Kalėjimu baudžiami tie, kurie slepia nelegalius imigrantus. Kai kurie intelektualai šias priemones prilygino B.Mussolini įstatymams, kurie draudė žydams dirbti ir įgyti išsilavinimą.

Tačiau po kelių incidentų, matyt, ir pats S.Berslusconi įsitikino, kad dėl patrulių nueita per toli. Kai liepos pabaigoje Masos kurorte kilo ultradešiniųjų patrulių ir kairiųjų aktyvistų susidūrimų, buvo paskelbta, kad patruliuoti gali ne daugiau kaip 4 žmonių grupė. Jiems draudžiama vilkėti į kariškas panašias uniformas ir turėti ginklų, metalinių prožektorių ir vedžiotis šunis. Patruliams galima tik vilkėti fluorescentinį geltoną švarką su organizacijos pavadinimu ir iškviesti policiją per raciją arba telefonu. Naujųjų saugumo įstatymų paketą pasirašęs prezidentas Giorgio Napolitano paragino neleisti savanoriams turėti ir pipirinių dujų balionėlių.

Tačiau džinas iš butelio jau buvo išleistas. Čigonų taboro prie Masos gyventojai bijo leisti vaikus į paplūdimį ar baseinus. Miesto meras uždraudė patruliuoti organizacijai, kuri pasivadino SSS, tačiau jos nariai žada tik pakeisti pavadinimą, bet savo veiklą tęs, nes įstatymas tai leidžia.

Mažiau rūpesčių kelia kitokio pobūdžio savanoriai patruliai, pavyzdžiui, sekantys, kas ne vietoje pila šiukšles, Neapolio provincijoje saugantys šventojo patrono statulas ar šiukšlių konteinerius Salerne. Tiesa, Kalabrijoje būti tokiu patruliu nėra paprasta. Rajone, kur karaliauja "ndrangheta", baisu sustabdyti gatvėje ne tą vaikiną. Nes tai gali būti paskutinė klaida.

Italijos teisininkai ir policininkų profesinės sąjungos kritikuoja "nacionalinio saugumo paketą", nes dėl jo oficialios struktūros netenka lėšų. S.Berlusconi kaltinamas per mažai kovojantis su mafija ir dar mažiau darantis, kad imigrantai būtų geriau integruoti į visuomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius