-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Italija po ultimatumo leido prisišvartuoti dviem migrantų gelbėjimo laivams

Daugiau kaip 430 Viduržemio jūroje išgelbėtų žmonių ketvirtadienį ruošėsi išsilaipinti Sicilijoje, dviem migrantų gelbėjimo laivams gavus leidimą prisišvartuoti, praėjus kelioms valandoms po to, kai vienas iš jų paskelbė ultimatumą Italijai.
Gelbėjami migrantai Viduržemio jūroje
Gelbėjami migrantai Viduržemio jūroje / „Scanpix“/AP nuotr.

Italijos nevyriausybinei organizacijai „SOS Mediterranea“ priklausantis gelbėjimo laivas „Mare Jonio“ trečiadienį Vidaus reikalų ministerijai pranešė, kad be leidimo „įplauks į pirmą prieinamą uostą“, jei per 10 valandų nebus atsakyta į jo prašymą leisti saugiai prisišvartuoti.

Laivu plaukia 92 žmonės, išgelbėti per dvi birželio 5–6 dienomis tarptautiniuose vandenyse aplink Libiją ir Maltą surengtas operacijas. Tarp tų žmonių yra apie 30 suaugusių asmenų nelydimų nepilnamečių.

Jam buvo nurodyta plaukti į Pocalo uostą Sicilijos pietuose ir ten ketvirtadienį išlaipinti išgelbėtus žmones.

Vokietijos labdaros organizacija „Sea Watch“ trečiadienį pranešė, kad jos laivas „Sea Watch 3“ su 352 išgelbėtais žmonėmis penktą dieną laukia nurodymo, į kurį uostą plaukti. Galiausiai laivui taip pat buvo leista prisišvartuoti Pocalo uoste.

„Po varginančių dienų #SeaWatch3 pagaliau leista saugiai prisišvartuoti“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė organizacija.

Šiame laive yra beveik 120 suaugusių asmenų nelydimų nepilnamečių

Abi labdaros organizacijos kaltino Italijos vyriausybę, kad ši sąmoningai delsia suteikti jų laivams leidimus švartuotis savo uostuose, siekdama atgrasyti migrantus nuo pavojingų kelionių jūra iš Šiaurės Afrikos į Europą.

„SOS Mediterranee“, kuri nuo metų pradžios išgelbėjo beveik tūkstantį migrantų, trečiadienį paragino skubiai priimti Europos solidarumo mechanizmą, kad būtų išvengta tokio vilkinimo.

Šios organizacijos laivas „Ocean Viking“ per pastarąją savo misiją gegužės mėnesį išgelbėjo apie 300 žmonių, įskaitant trijų mėnesių kūdikį ir šešias nėščias moteris, tačiau turėjo laukti 10 dienų, kol gavo leidimą įplaukti į uostą.

Italijos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, nuo metų pradžios apie 17 tūkst. migrantų atplaukė per centrinę Viduržemio jūros dalį, kuri laikoma pavojingiausių migracijos maršrutų pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius