Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 14 /19:38

Italijoje sugriuvo viadukas: žuvo mažiausiai 35 žmonės

Šiauriniame Italijos Genujos miesto greitkelyje A-10 antradienį įgriuvo viadukas. Gelbėtojų teigimu, žuvo mažiausiai 35 žmonės, tarp jų ir mažametis vaikas. Baiminamasi, kad aukų skaičius dar augs. Greitkelį prižiūrinti įmonė paskelbė, kad nelaimės metu buvo atliekami viaduko pamatų tvirtinimo darbai.
Italijoje sugriuvo greitkelio viadukas
Italijoje sugriuvo viadukas: seniai nerimauta dėl jo būklės, žuvo mažiausiai 11 žmonių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksiu

  • Šiaurės Italijoje netoli Genujos miesto sugriuvo viadukas, 200 metrų ilgio ruožas nukrito ant žemiau esančių geležinkelio bėgių;
  • Gelbėtojų teigimu, žuvo mažiausiai 35 žmonės, aukų skaičius augs;
  • Nežinomas skaičius asmenų gali būti palaidoti po nuolaužomis, keturi asmenys buvo ištraukti gyvi;
  • Nelaimės metu buvo atliekami viaduko pamatų tvirtinimo darbai;
  • Liudininkai teigia matę, kad į viaduką trenkė žaibas.

Oficialioje Ligūrijos regiono tviterio paskyroje kiek anksčiau buvo pranešama, kad incidento metu žuvo 25 žmonės.

Prieš tai Italijos transporto viceministras teigė, kad žuvo mažiausiai 22 žmonės. „Deja, galiu patvirtinti, kad 22 žmonės žuvo, o šis skaičius veikiausiai dar didės“, – televizijai „Sky TG24“ sakė Edoardo Rixi.

Jis pridūrė, kad iš po griuvėsių keturi žmonės buvo ištraukti gyvi. Dar aštuonis asmenys buvo sužeisti.

Nelaimės metu ant viaduko buvo apie 20 transporto priemonių, įskaitant lengvuosius automobilius ir sunkvežimius.

Gelbėtojai darbo sąlygas lygina su žemės drebėjimo padarinių likvidavimo darbais: šunys po nuolaužomis ieško žmonių, pašalinti nukritusio viaduko dalis pasitelkta sunkioji technika.

VIDEO: Tragedija Italijoje: sugriuvus viadukui žuvo mažiausiai 35 žmonės

Nelaimės liudininkas Italijos televizijos kanalui „Sky Italia“ pasakojo, kad kai viadukas įgriuvo, ant jo buvo „aštuoni ar devyni automobiliai“. Pasak liudininko, tai buvo „apokaliptinė scena“.

„Mačiau manęs link bėgančius žmones, basus ir išsigandusius, – laikraščiui „Corriere della Sera“ teigė autobuso vairuotojas Alberto Lercari. – Išgirdau stiprų garsą. Žmonės pradėjo bėgti manęs link. Tai buvo siaubinga.“

Įvykio vietoje dirba apie 200 ugniagesių, jie naujienų agentūrai „The Associated Press“ teigė nerimaujantys dėl dujų vamzdžių.

Nelaimė įvyko greitkelyje, jungiančiame Italiją su Prancūzija ir kitais kurortais. Trečiadienis Italijoje – nacionalinė šventė, todėl šiandien čia eismas intensyvesnis nei įprasta, kadangi italai keliauja į paplūdimius ar kalnus.

Trečiadienis Italijoje – nacionalinė šventė, todėl šiandien čia eismas intensyvesnis nei įprasta, kadangi italai keliauja į paplūdimius ar kalnus.

Socialiniuose tinkluose išplito vaizdo įrašas, kuriame įamžinta viaduko griuvimo akimirka. Girdima, kaip nelaimę filmuojantis vyras šaukia „o Dieve, o Dieve!“.

Italijos policija socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad nelaimė įvyko siaučiant smarkiai audrai. Manoma, kad praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje pastatytas viadukas sugriuvo neatlaikius laikančiosioms konstrukcijoms.

Italų žiniasklaidos teigimu, šio viaduko būklė jau seniai kėlė nerimą specialistams.

Inžinerijos ekspertas Andrea Montefusco iš Romoje įsikūrusio Luiss universiteto teigė, kad kol kas per anksti kelti kokias nors rimtas hipotezes, kodėl sugriuvo viadukas.

„Kai kurie žmonės sako, kad galbūt žaibas trenkė į tilto kabelį, tačiau kol kas per anksti ką nors pasakyti apie (nelaimės priežastį)“, – „The Guardian“ sakė A.Montefusco ir pridūrė, kad viadukas buvo „italų inžinerijos perlas“.

Įvykio liudininkas Pietro M all'Asa Italijos naujienų agentūrai pasakojo matęs, kad žaibas trenkė į tiltą.

„Buvo vos šiek tiek po 11 val. 30 min. kai pamatėme žaibą trenkiantį į tiltą, – sakė jis. – Tada pamatėme griūvantį tiltą.“

Neįvardytas liudininkas teigė, kad „išgirdome neįtikėtiną triukšmą ir iš pradžių pagalvojome, kad tai labai arti nugriaudėjęs griaustinis“.

„Gyvename maždaug 5 kilometrai nuo tilto, tačiau girdėjome didžiulį trenksmą... Labai išsigandome... Eismas tapo visiškai nebekontroliuojamas, miestas buvo paralyžiuotas“, – pasakojo jis.

Užgriuvo geležinkelio bėgius

Pirmuosiuose televizijos reportažuose matyti miglos gaubiamas viadukas, kurio kelių dešimčių metrų ruožas buvo sugriuvęs. Pasak Italijos žiniasklaidos, sugriuvo 200 metrų viaduko ruožas.

Italijos priešgaisrinės saugos tarnyba informavo, kad pramoninėje vakarinėje miesto dalyje incidentas įvyko apie 12 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku.

Ugniagesių atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad viaduko ruožas užgriuvo 100 metrų žemiau esančius geležinkelio bėgius, o po nuolaužomis esama „automobilių ir sunkvežimių“.

Pasak gelbėtojų, nukentėjo apie 10 transporto priemonių. Italijos policija socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad nelaimė įvyko siaučiant smarkiai audrai.

Genuja yra įsikūrusi tarp jūros ir kalnų šiaurės vakarinėje Italijos dalyje. Dėl nelygaus reljefo šiame mieste ir jo apylinkėse yra daug viadukų ir tunelių.

Sugriuvęs Morandi tiltas buvo pastatytas septintajame dešimtmetyje. 90 metrų aukščio viaduko ilgis – daugiau nei 1 km.

Greitkelį prižiūrinčios įmonės „Atlantia“ teigimu, nelaimės metu buvo atliekami viaduko pamatų tvirtinimo darbai.

„Darbai ir viaduko būklė buvo nuolat prižiūrimi ir stebimi, – rašoma kompanijos pranešime. – Griūties priežastis bus ištirta iškart, kai bus saugu patekti į nelaimės vietą.“

Atskleidė investicijų trūkumą?

Transporto ministras Danilo Toninelli valstybinei Italijos televizijai sakė, kad ši nelaimė pademonstravo prastą Italijos infrastruktūros būklę ir nepakankamą priežiūrą. Jis pridūrė, kad „atsakingi (už nelaimę asmenys) turės sumokėti.“

Birželį darbą pradėjusi Italijos populistų vyriausybė pažadėjo padidinti viešąsias investicijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės lygos simbolika
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės lygos simbolika

„Tragiški faktai Genujoje primena viešąsias investicijas, kurių mums taip reikia“, – teigė Claudio Borghi, kraštutinių dešiniųjų partijos „Šiaurės Lyga“ atstovas spaudai ekonomikos klausimais.

„Šiaurės Lyga“ šalį valdo kartu su populistiniu „Penkių žvaigždučių judėjimu“.

Vidaus reikalų ministras Matteo Salvini, taip pat einantis vicepremjero pareigas ir vadovaujantis nacionalistinei „Šiaurės lygai“, irgi pažadėjo rasti tragedijos kaltininkus.

„Važiavau tuo tiltu šimtus kartų ir padarysiu viską, kad sužinočiau kaltininkų – ankstesnių ir dabartinių – vardus. Taip mirti Italijoje nepriimtina“, – sakė jis.

Euroskeptikas M.Salvini taip pat nurodė, kad Italijai būtina investuoti daug lėšų į savo pasenusią infrastruktūrą ir pridūrė, kad tokiems užmojams galėtų trukdyti Europos Sąjungos apribojimai.

„Didelę Italijos dalį reikia padaryti saugią. Ir jei yra išorės įsipareigojimų, neleidžiančių mums leisti pinigus saugumui greitkeliuose... turėsime savęs paklausti, kas yra svarbiau: ir toliau gerbti šiuos įsipareigojimus ar pirmiausia rūpintis italų saugumu“, – akcentavo jis.

„Akivaizdu, pasirinksiu antrą variantą“, – pridūrė politikas.

Lietuva pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Saulius Skvernelis pareiškė užuojautą dėl nelaimės Italijos Genujos mieste.

D.Grybauskaitė savo ir Lietuvos žmonių vardu pareiškė užuojautą Italijos prezidentui Sergio Mattarellai ir šiuo sunkiu Italijai metu palinkėjo visokeriopos stiprybės aukų šeimoms ir artimiesiems bei sveikatos ir spartaus gijimo sužeistiesiems.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Premjeras S.Skvernelis pareiškė užuojautą Vyriausybės vardu.

„Žuvusiųjų šeimoms, artimiesiems ir visiems žmonėms, kurie išgyvena šią skaudžią netekties valandą, linkiu stiprybės ir vienybės, o sužeistiesiems – didžiausios sveikatos“, – sakoma premjero užuojautoje.

„Šią sunkią akimirką reiškiu gilią ir nuoširdžią užuojautą visiems nukentėjusiems žmonėms ir jų artimiesiems. Tragedijos akivaizdoje linkiu, kiek įmanoma, likti stipriems ir vieningiems“, – užuojautoje savo ruožtu sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius