-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos populistai žadėjo neprivalomus skiepus, bet nežino, kaip įgyvendinti reformą

Praėjus metams nuo atėjimo į valdžią ir švaistymosi pažadais atšaukti privalomąjį skiepijimą, Italijos populistų partijos nebežino, kaip įgyvendinti savo pažadą: nesugeba sukurti skiepijimo politikos, kuri patenkintų jų rinkėjus, tačiau tuo pat metu nesukeltų pavojaus visuomenės sveikatai, rašo „Politico“.
Skiepai
Skiepai / „Scanpix“/AP nuotr.

„Mūsų pozicija visada buvo patarti kuo daugiau žmonių skiepytis. Tačiau tai – ilgas procesas... Daug kainuojantis ir sunkus“, – teigė valdančiųjų partijos „Penkių žvaigždučių judėjimas“ narys, europarlamentaras Piernicola Pedicini.

Tymų protrūkis apsunkina vyriausybės pastangas atšaukti įstatymą dėl privalomojo skiepijimo: 2018 metais Italija tarp ES šalių pagal naujų susirgimų tymais skaičių buvo antroje vietoje – ją lenkė tik Prancūzija.

2017 metais priėmus „Lorenzin dekretą“, pavadintą sveikatos apsaugos ministrės Beatrice Lorenzin garbei, 10 skiepų tapo privalomi vaikams iki 16 metų amžiaus.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Beatrice Lorenzin
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Beatrice Lorenzin

Dekretas reikalauja, kad vaikai iki 6 metų amžiaus nebūtų priimami į darželius tuo atveju, jei tėvai nepateikia skiepijimo įrodymų. Neskiepytų 6–16 metų amžiaus vaikų tėvams dekretas numato baudas.

Italijos Senatas šiuo metu užbaiginėja įstatymo projektą, kurio priėmimo atveju būtų atšauktas „Lorenzin dekretas“. Tačiau įstatymų leidėjai nesutaria dėl kovo pabaigoje pristatytos naujos įstatymo projekto pataisos.

„Lanksti prievolė“

Rugpjūtį penki senatoriai iš abiejų valdančiųjų partijų – „Penkių žvaigždučių judėjimo“ ir „Šiaurės Lygos“ – pristatė įstatymo projektą, pagal kurį Italijoje skiepijimas taptų „lanksčia prievole“.

Esą tokia politika siekiama įtikinti žmones skiepytis „pasitelkiant komunikacijos planus, įkvėptus skaidrumo ir informacijos šaltinių nepriklausomybės principų, siekiant įtvirtinti pasitikėjimą Nacionaline sveikatos tarnyba skiepų prevencijos ir reputacijos klausimais“.

Tiesa, įstatymo projekte palikta galimybė laikinai įtvirtinti prievolę skiepytis susiklosčius tokioms nepaprastosioms situacijoms kaip tymų protrūkis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./MMR skiepas nuo tymų, raudoniukės, parotito
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./MMR skiepas nuo tymų, raudoniukės, parotito

Vėliau „Penkių žvaigždučių judėjimo“ narys, Senato sveikatos apsaugos komiteto prezidentas Pierpaolo Sileri ir du „Šiaurės Lygos“ senatoriai pasiūlė pataisą, kuri leistų mokyklas nepaprastųjų situacijų metu lankyti ir tiems vaikams, kurių tėvai nepateikė skiepijimo įrodymų.

Ši pataisa kelia dilemą: kaip užtikrinti, kad vaikai neprarastų teisės į išsilavinimą dėl skiepijimo statuso, tačiau tuo pat metu užtikrinti, jog būtų laikomasi reikalavimų nepaprastųjų situacijų metu.

„Jei panaikinsi įstatymą, reikalaujantį pateikti vaikų, lankančių darželį, skiepijimo įrodymą, prarasime atgrasymo priemonę prieš tėvus, kurie apskritai nenori skiepytų vaikų tuomet, kai privaloma tai daryti“, – teigė advokatas Vincenzo Salvatore.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Matteo Salvini
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Matteo Salvini

Pataisa, panašu, sutampa su „Šiaurės Lygos“ lyderio ir vicepremjero Matteo Salvini pozicija. Jis kovo pradžioje Italijos sveikatos apsaugos ministrės Giulios Grillo paprašė atidėti datą, nuo kurios bus reikalaujama skiepijimo įrodymų. G.Grillo nesutiko to padaryti.

Gydytojas ir „Penkių žvaigždučių judėjimui“ priklausantis deputatas Giorgio Trizzino pažadėjo balsuoti prieš pataisą.

„Niekada negalėsiu susitaikyti su mirtimi, kurios buvo galima išvengti skiepais“, – rašė jis feisbuke ir pridūrė, kad „absurdiškos ideologinės pozicijos gali sukelti mirtis, kurių įmanoma išvengti“.

Vaikų sveikata laikoma įkaite?

„GIMBE fondas“ – pelno nesiekianti organizacija, dirbanti sveikatos klausimais – kritikavo šią pataisą: teigė, kad vaikų sveikata laikoma dviejų valdančiųjų partijų kompromiso įkaite. „GIMBE fondas“ rašė, kad P.Sileri pataisą pristatė siekdamas įsiteikti „Šiaurės Lygai“ ir „Penkių žvaigždučių judėjimui“ priklausantiems politikams antivakseriams.

P.Sileri į kilusį pyktį atsakė pranešdamas, kad svarsto pakoreguoti pataisą: esą mokyklose būtų reikalaujama pateikti tik skiepų nuo tymų įrodymą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepai

„Politico“ rašo, kad taip kyla nauja problema, nes atskira vakcina nuo tymų neegzistuoja: viena vakcina skiepijama nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės.

„Noriu informuoti, kad vakcina vien tik nuo tymų neegzistuoja, niekada neegzistuos, ir, jei vieną dieną egzistuotų, tik beprotis ją naudotų dėl priežasčių, kurias greitai paaiškinsiu“, – kalbėjo garsus italų virusologas Roberto Burioni.

Pasak jo, yra įrodyta, kad triguba vakcina – saugi ir efektyvi, o jos dalijimas į tris skirtingus skiepus reikštų daugiau injekcijų vaikams: tai – ne tik žiauri priemonė, bet ir padidėjusi infekcijų rizika.

R.Burioni teigė, kad vienintelė priežastis, kodėl vakcina galėtų būti išskaidyta į tris dalis, yra politinė.

„Neišdavėme antivakserių

Nuo 2018 m. vasario iki 2019 m. sausio pabaigos Italijoje nustatyta 2600 tymų atvejų. Italiją susirgimų skaičiumi lenkia tik Prancūzija, kurioje pernai privalomų skiepų skaičius buvo padidintas nuo 3 iki 11.

Ir nors 2018 metais Italijoje buvo paskiepyta daugiau vaikų nei 2017 metais, GIMBE įspėja, kad kol kas per anksti atšaukti privalomus skiepus.

„Staigus perėjimas prie modelio, paremto rekomendacijomis ir įtikinėjimu, reikalauja didžiulių investicijų į informavimą ir švietimą, griežtų bausmių tiems, kurie skleidžia prieš skiepus nukreiptas žinutes, ir tikslių skiepijimo registrų“, – sakė GIMBE prezidentas Nino Cartabellotta.

„Scanpix“ nuotr./„Penkių žvaigždžių judėjimo“ įkūrėjas Beppe Grillo
„Scanpix“ nuotr./„Penkių žvaigždžių judėjimo“ įkūrėjas Beppe Grillo

Skiepų šalininkams įspėjant apie galimus pavojus, antivakserių balsai taip pat garsūs. Vienas jų – buvęs komikas, vienas iš „Penkių žvaigždučių judėjimo“ įkūrėjų Beppe Grillo. Jis tikina nusiteikęs ne prieš vakcinas, o prieš tai, kad žmonės verčiami skiepytis.

„Jei antivakseriai galvoja, kad mes juos išdavėme, jie mus neteisingai suprato. Kai vakcinoms suteikiami reikalingi saugumo ir efektyvumo įvertinimai, jas reikia naudoti“, – sakė „Penkių žvaigždučių judėjimui“ priklausantis europarlamentaras P.Pedicini.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius