-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos populistas siūlo leisti žmonėms spręsti, ar žiniasklaidoje pateikiama informacija yra tikra

Vienas populiariausių Italijos politikų, buvęs komikas Beppe Grillo siūlo leisti atsitiktinių žmonių komisijai spręsti, ar žiniasklaidos paskelbta naujiena yra tikra, ar ne, rašo „The Washington Post“.
Beppe Grillo
Beppe Grillo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Aš siūlau ne valdžios teismą, bet liaudies žiuri, kuri nuspręstų žiniasklaidoje paskelbtos informacijos teisingumą“, – savo tinklaraštyje antradienį rašė Italijoje itin populiaraus Penkių žvaigždučių judėjimo lyderis.

Jo teigimu, žmonės į šias komisijas būtų atrenkami atsitiktiniu būdu, jiems būtų rodomi straipsniai ir leidžiama spręsti, ar jie atitinka tikrovę.

„Jei nusprendžiama, kad straipsnis netikslus, redaktorius turi nulenkęs galvą atsiprašyti ir publikuoti patikslintą versiją“, – sakė B.Grillo. Jis siūlo, kad toks pataisymas būtų publikuojamas prieš naują televizijos laidą ar pirmajame naujo dienraščio puslapyje.

Tokie B.Grillo komentarai sulaukė griežto Italijos žiniasklaidos pasmerkimo. Pats politikas yra kaltinamas dėl melagingos informacijos ir propagandos skleidimo.

Netikrą informaciją skleidžia ir pats

Lapkričio mėnesį buvo paskelbta, kad B.Grillo Penkių žvaigždučių judėjimas yra sukūręs visą tinklalapių ir netikrų socialinių tinklų paskyrų tinklą, kuriuo naudojasi atakuodamas oponentus arba skleisdamas sąmokslo teorijas.

B.Grillo taip pat buvo pričiuptas skleidžiantis Kremliaus kuriamą propagandą, o kartą savo itin populiariame tinklaraštyje publikavo milžiniškos žmonių minios nuotrauką, teigdamas, kad tai antivyriausybinis protestas, nors tai iš tiesų buvo popiežiaus pasirodymo laukianti minia.

„Dienraščiai ir televizijos naujienų programos yra pagrindiniai netikrų naujienų gamintojai šalyje. Jie tai daro norėdami, kad valdžia išliktų tų, kurie ją turi dabar, rankose“, – savo tinklaraštyje aiškino B.Grillo.

Šis įrašas itin supykdė Italijos žiniasklaidą. Vienos iš naujienų programų redaktorius Enrico Mentana netgi žadėjo paduoti į teismą B.Grillo dėl to, kad šis įrašą iliustravo jo televizijos logotipu. B.Grillo išsigynė, kad jo nuomonė buvo išsakyta ne apie konkrečią televiziją.

Kai kurios apklauso rodo, kad B.Grillo Penkių žvaigždučių judėjimas jau tapo populiariausia politine jėga Italijoje. Jis buvo pagrindinė opozicinė jėga, besipriešinanti konstitucinėms permainoms gruodžio mėnesį vykusiame referendume.

Būtent po šio referendumo ir pralaimėjimo jame iš premjero posto atsistatydino Italijos premjeras Matteo Renzi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius