Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos premjeras Giuseppe Conte kritikuoja migracijos ir griežto taupymo politiką

Naujasis Italijos premjeras Giuseppe Conte antradienį laimėjo pirmąjį iš dviejų jo vyriausybei patvirtinti reikalingų balsavimų, prieš kurį savo kalboje paragino įvesti „privalomą“ prieglobsčio prašytojų paskirstymą po Europos Sąjungos šalis ir peržiūrėti sankcijas Rusijai.
Giuseppe Conte
Giuseppe Conte kritikuoja migracijos ir griežto taupymo politiką / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

G.Conte vyriausybė, sudaryta iš kraštutinių dešiniųjų ir euroskeptiškų partijų, buvo prisaikdinta penktadienį, po beveik tris mėnesius trukusios politinės sumaišties, kėlusios nerimą Europos Sąjungos pareigūnams ir finansų rinkoms.

Mažai politinio darbo patirties turintis ir niekada anksčiau vyriausybėje nedirbęs G.Conte buvo pasiūlytas į premjero postą kraštutinės dešiniosios „Šiaurės lygos“ (Lega Nord) vadovo Matteo Salvini ir prieš isteblišmentą nusistačiusio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) lyderio Luigi di Maio. Abu jie dabar dirbs premjero pavaduotojų pareigose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Šiaurės lygos“ lyderis Matteo Salvini tokio įvykių posūkio ir laukė?
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Šiaurės lygos“ lyderis Matteo Salvini tokio įvykių posūkio ir laukė?

Per pirmąją nuo prisaikdinimo politinę kalbą G.Conte pakartojo kelis pagrindinius koalicijos sutarties akcentus, įskaitant griežtą poziciją migrantų atžvilgiu, nepritarimą griežto taupymo politikai ir taikingesnį toną Maskvos atžvilgiu.

„Norime sumažinti savo valstybės skolą, bet norime tai daryti augimu, o ne griežto taupymo priemonėmis“, – vyriausybės vadovas sakė senatoriams.

„Tvirtai raginsime pertvarkyti Dublino taisyklę, kad užtikrintume, jog būtų laikomasi sąžiningo (migrantų) perskirstymo įpareigojimo ir pasiektume prieglobsčio ieškotojų priverstinio perskirstymo automatinę sistemą“, – pabrėžė G.Conte.

Vadinamoji Dublino taisyklė numato, kad prieglobsčio Europos Sąjungoje siekiantys asmenys prašymus turi pateikti atvykimo šalyje, todėl Italijai tenka nagrinėti didžiulį kiekį šių dokumentų.

Kalbėdamas apie Rusiją, kuriai taikomos ES sankcijos dėl Ukrainos krizės, G.Conte sakė: „Skatinsime iš naujo svarstyti sankcijų sistemą.“

Artėjantys viršūnių susitikimai

Kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lygos“ ir prieš isteblišmentą nusistačiusio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) koalicinę vyriausybę antradienį palaikė 171 senatorius, prieš balsavo 117, o 25 susilaikė.

Trečiadienį koalicija sieks galutinio patvirtinimo per balsavimą Deputatų Rūmuose, kur taip pat turi daugumą.

Vyriausybė veikiausiai bus patvirtinta, nors buvusio premjero Silvio Berlusconi partija „Pirmyn, Italija“ (Forza Italia), Šiaurės lygos kampanijos partnerė, ir buvusi valdančioji centro kairioji Demokratų partija pareiškė nebalsuosiančios už šį kabinetą.

53 metų premjero pirmųjų darbo savaičių kalendoriuje yra šią savaitę Kanadoje vykstantis Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimas ir mėnesio gale vyksiantis svarbus ES aukščiausio lygio susitikimas.

G.Conte iki šiol buvo mažai žinomas veikėjas, todėl spėliota, kad abu premjero pavaduotojai darys jam didelę įtaką. Be to, M.Salvini gavo vidaus reikalų ministro portfelį, o L.Di Maio kontroliuos Ekonomikos plėtros ministeriją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio

Nuo savo prisaikdinimo G.Conte tepaskelbė „Facebook“ žinutę, kurioje sakoma, kad jis kalbėjosi su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu. Premjeras pridūrė, kad su abiem lyderiais susitiks per G-7 susitikimą.

„Geri laikai baigėsi“

Pirmadienį L.Di Maio susitiko su maisto išvežiotojų atstovais.

Jis pareiškė, kad šie darbininkai yra „likimo valiai paliktos kartos simbolis“, ir pabrėžė, kad jiems būtina suteikti „darbo saugumą ir orų minimalų atlyginimą“.

M.Salvini savo ruožtu nedelsdamas ėmėsi kelti klausimus dėl imigracijos. Savaitgalį lankydamasis Sicilijoje, į kurią pastaraisiais metais atvyko tūkstančiai migrantų, jis pareiškė, kad Italija „negali būtų Europos pabėgėlių stovykla“.

Šeštadienį šis 45 metų politikas sakė, kad Italijoje, į kurią nuo 2013 metų atvyko apie 700 tūkst. migrantų, „geri laikai nelegalams baigėsi“.

„Ruoškitės krautis lagaminus“, – pridūrė jis.

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai antradienį susitiko aptarti galimybes pertvarkyti prieštaringai vertinamas Dublino taisykles, bet didesnės pažangos šiuo klausimu nepasiekė.

M.Salvini piktinosi, kad dabartinė sistema užkrauna Viduržemio jūros šalims nesąžiningą naštą ir veda prie „vadybos, skaičių ir išlaidų akivaizdaus disbalanso“.

Jis ir L.Di Maio buvo aštriai kritikuojami dėl savo tylos po 29 metų Malio piliečio Sacko Soumaylos nužudymo. Šis vyras žuvo šeštadienį, nežinomiems užpuolikams pradėjus šaudyti į jį ir du kitus žmones.

Tačiau antradienį G.Conte pareiškė, kad šis incidentas yra „tragiškas ir neraminantis“. Premjeras pridūrė, kad S.Soumayla buvo „vienas iš tūkstančių padienių darbininkų, turinčių tvarkingus imigracijos dokumentus ir kiekvieną dieną atvykstančių į šią šalį dirbti sąlygomis, žemesnėmis nei bet kokio orumo lygio“.

„Politikai turėtų prisiimti atsakomybę už šių žmonių kančias ir užtikrinti galimybes legalizuotis. Tai yra mūsų vyriausybės programos kelrodis žiburys“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius