-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos premjero pajuokavimas apie „mirties skrydžius“ sukėlė skandalą Argentinoje (video)

Neapdairiomis kalbomis garsėjantis Italijos premjeras Silvio Berlusconi trečiadienį sukėlė dar vieną skandalą Argentinoje, kai pajuokavo apie šios Pietų Amerikos šalies 1976–1983 metų diktatūrą.
S.Berlusconi
S.Berlusconi / „Scanpix“ nuotr.

Buenos Airės pasipiktino premjero pastabomis, mat šis užsiminė apie „mirties skrydžius“, kai Argentinos politiniai kaliniai būdavo apsvaiginami narkotikais ir išmetami į jūrą iš lėktuvų, taip pat iškvietė pasiaiškinti Italijos ambasadorių.

Argentinos Vyriausybė Italijos ambasadoriui Buenos Airėse Stefano Roncai „išsakė nepasitenkinimą ir nerimą dėl Berlusconi priskiriamų komentarų“, sakė vienas Argentinos URM šaltinis.

„Ronca sakė, kad šie pranešimai tikrinami, taip pat sutiko (nedelsiant) informuoti Vyriausybę“, – pridūrė jis.

Skandalą sukėlusias pastabas S.Berlusconi išsakė penktadienį dalyvaudamas Sardinijoje vykusiame rinkimų kampanijos susitikime.

Komentaruose, kurie šiuo metu puikuojasi tinklalapyje youtube.com, Italijos premjeras užsimena apie „tą Argentinos diktatorių, kuris priešininkų atsikratė įsodinęs į lėktuvą su futbolo kamuoliu, vėliau atidaręs duris ir pasakęs: „Lauke graži diena – eikit, pažaiskit“.

„Tai juokinga, tačiau dramatiška“, – pridūrė jis.

Manoma, kad diktatūros metais Argentinoje dingo be žinios ir yra laikomi žuvusiais apie 30 tūkst. žmonių, tarp jų mažiausiai 100 Italijos piliečių.

Argentina ir Italija tradiciškai palaiko glaudžius ir šiltus santykius, o daugiau negu pusė argentiniečių yra kilę iš italų imigrantų.

Skandalas vėliau trečiadienį dar labiau paaštrėjo, kai Italijos Vyriausybė paskelbė pranešimą, kuriame Buenos Airių reakciją pavadino šmeižikiška ataka prieš S.Berlusconi, kuri buvo „visiškai neteisinga“ ir sukėlė Romos „įniršį“.

Pranešime nurodoma, kad šis skandalas buvo perdėtai išpūstas ir kad premjero žodžiai buvo smarkiai iškraipyti, nes buvo aišku, jog jis „norėjo pabrėžti Argentinos diktatūros rengtų „mirties skrydžių“ žiaurumą“.

„Tai nesusipratimas, – vienas Italijos Vyriausybės šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP. – Vyriausybės vadovas norėjo pabrėžti prieš opoziciją atliktų nusikaltimų žiaurumą ir dingusių asmenų tragediją, norėdamas paaiškinti, kaip jis pats būdavo žeidžiamas ir skaudinamas, kai oponentai jį lygindavo su (Adolfu) Hitleriu arba Videla.“

Jorge Rafaelis Videla vadovavo 1976 metais Argentinoje vykusiam perversmui ir penkerius metus buvo šalies karinis diktatorius, pagarsėjęs žiauriomis represijomis prieš opoziciją.

S.Berlusconi dėl savo pareiškimų į skandalus pakliūva nebe pirmą kartą. Praeitą mėnesį jis išprovokavo kritikos bangą, pareikšdamas, jog norėtų turėti pakankamai karių, kad apsaugotų nuo prievartavimo „gražias merginas“.

Šis komentaras nuskambėjo po Romoje įvykdytų dviejų išžaginimų, po kurių S.Berlusconi paskelbė, kad jo Vyriausybė padidins iki 30 tūkst. karių kontingentą, padedantį policijai patruliuoti dideliu nusikalstamumu garsėjančių Italijos miestų gatvėse.

Pernai premjeras įžeidė Ispanijos politikes, pareikšdamas, kad naujoji Madrido Vyriausybė, sudaryta iš 9 moterų ir 8 vyrų, yra „pernelyg rožinė“ ir kad ją „būtų sunku suvaldyti“.

Praėjusių metų lapkritį S.Berlusconi sukėlė tarptautinį pasipiktinimą, kai išrinktąjį JAV prezidentą Baracką Obamą dukart pavadino „įdegusiu saulėje“.

VIDEO: Berlusconi ironizza sui "voli della morte"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius