Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Italijos premjero Silvio Berlusconi atsistatydinimą apkartino minios patyčios

Italijos premjeras Silvio Berlusconi, kurio beveik du dešimtmečius trukusį dominavimą šalies politiniame gyvenime nutraukė euro zonos krizė, šeštadienį atsistatydino ir šį jo žingsnį Romoje palydėjo minios patyčios.
Didelei daliai italų Silvio Berlusconi atsistatydinimas – puiki proga švęsti.
Didelei daliai italų Silvio Berlusconi atsistatydinimas – puiki proga švęsti. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

S.Berlusconi oficialų atsistatydinimo raštą įteikė prezidentui Giorgio Napolitano, kuris paskelbė, jog pradės konsultacijas dėl naujos, laikinosios vyriausybės suformavimo, kad Italija kuo greičiau užpildytų politinį vakuumą.

„Jaučiu didelį kartėlį“, – žurnalistams sakė 75 metų S.Berlusconi, kuris valdė 10 iš pastarųjų 17 metų ir kurio paskutinis vyriausybės posėdis buvo palydėtas šūksniais „Juokdarys!“ ir „Eik namo!“.

Paskelbus, kad jis traukiasi, demonstrantai aikštėje priešais G.Napolitano namus atkimšo šampano butelius ir glėbesčiavosi, šaukdami „Tegyvuoja Italija!“ ir „Pagaliau!“, o ekspromtu susibūręs orkestras sugiedojo „Aleliuja!“ iš Georgo Friedricho Händelio oratorijos „Mesijas“.

Milijardierius ir magnatas S.Berlusconi pasitraukė po to, kai parlamentas pritarė ekonominių reformų paketui, kurį jis buvo pažadėjęs Europos Sąjungai.

Realiausiu kandidatu į laikinuosius premjerus minimas ekonomistas ir buvęs Europos Komisijos narys Mario Monti.

„Tikimės, kad šiandiena žymi naujo pavasario Italijoje pradžią“, – sakė parlamentaras Massimo Donadi iš opozicinės partijos „Vertybių Italija“.

Dario Franceschini iš pagrindinės opozicinės Demokratų partijos sakė: „Šiandien nusileido ilgos ir skausmingos Italijos politinės istorijos fazės uždanga“.

„Šalis nori užversti puslapį ir pradėti iš naujo“, – pridūrė jis.

Romos centro gatvėse susirinko minios, kurios skandavo „Atsistatydink! Atsistatydink!“ ir laikė plakatus su užrašais: „Ate, ate, Silvio!“.

VIDEO: Festa per le dimissioni di Silvio Berlusconi

Premjeras po paskutinio savo vyriausybės posėdžio nepaisydamas patyčių pamojavo miniai. Ten buvo ir į nedideles grupeles susibūrusių šalininkų, kurie šaukė „Silvio! Silvio!“ ir sakė, kad yra nusiminę, jog traukiasi jų mylimas lyderis.

„Jaučiamės kaip našlaičiai, – sakė 54 metų namų šeimininkė Maria Teresa Borghelli. – Šią akimirką išgyvename su skausmu ir pykčiu. Demokratija buvo paminta. Esame tikri, kad tai ne pabaiga Berlusconi“.

„Aš nemanau, kad Monti yra stebukladarys, o Berlusconi padarė daug“, – pridūrė ji.

25 metų gamyklos darbininkas Massimo della Seta sakė: „Berlusconi yra unikalus, nepamirštamas, niekas negali būti kaip jis.“

Tačiau kiti neslėpė džiūgavimo. „Čiau! Ir, visų svarbiausia, negrįžk!“ – šaukė vienas vyras. Kitas vyras pareiškė: „Mes labai, labai laimingi!“

„Esame patenkinti. Mums jau užtenka šio žmogaus, kuris visada veikė pagal savo paties interesus. Italija žengia į geresnę ateitį“, – sakė 50 metų Tommaso Romito, kuris nuo vakaro žvarbos gynėsi baltu šaliku.

„Tai bus kaip mūsų pačių mažas „bunga bunga“, – sakė judėjimo prieš S.Berlusconi lyderis Gianfranco Mascia, turėdamas omenyje erotinius šokius, dėl kurių senstantis „lotynų meilužis“ S.Berlusconi atsidūrė bėdoje.

„Tai buvo 17 antikultūros metų“, – sakė 21 metų teisės studentas Raffaele Di Nitto, turėdamas omenyje periodą, kai milijardierius ir magnatas S.Berlusconi, 10-ojo dešimtmečio pradžioje įkūręs politinę partiją, dominavo Italijos politikoje.

Reuters/Scanpix nuotr./Silvio Berlusconi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Silvio Berlusconi

„Jis begėdiškai išprievartavo konstituciją“, – sakė R.Di Nitto prie S.Berlusconi biuro, pro šalį važiuojant motociklininkams su Italijos vėliavomis.

34 metų mokytojos Francescos Rossi nuotaika buvo niūresnė.

„Esame netikrumo būsenos. Viskas abejotina. Mūsų viltys buvo sužlugdytos. Žmonės pasiekė žemutinę ribą“, – sakė ji.

37 metų architektė Floriana Calise sutinka dėl to, kokį poveikį Italijai padarė S.Berlusconi: „Šalis sunaikinta, ypač – moraline prasme. Nelabai yra dėl ko švęsti.“

Buvo kilusi ir tam tikra įtampa, kai prie minios prisidėjo neofašistai, kurie pradėjo skanduoti šūkius prieš M.Monti. „Italija neparduodama!“ – šaukė kai kurie jų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius