-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 08 /21:27

Italijoje mirusieji nuo koronaviruso per vieną dieną jau skaičiuojami šimtais

Milijonams žmonių Šiaurės Italijoje anksti sekmadienį pradėtas taikyti priverstinis karantinas, o visoje šalyje uždaryti muziejai, teatrai ir kino teatrai, vyriausybei pritarus drastiškoms priemonėms mirtinai pavojingo naujo koronaviruso plitimui stabdyti. Gali būti, kad šios priemonės gerokai pavėluotos, nes per vieną dieną šioje šalyje jau registruojamas triženklis mirčių skaičius. Latvijoje nustatytas jau trečias užsikrėtimo atvejis.
Italija
Italija / „Scanpix“ nuotr.

Premjeras Giuseppe Conte socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė pasirašęs planus griežtai apriboti judėjimą į didelius rajonus šalies šiaurėje, įskaitant Milaną ir Veneciją. Priemonė paveiks daugiau kaip 15 mln. žmonių ir galios iki balandžio 3-iosios.

„Naujasis įsakas pagaliau patvirtintas“, – parašė G.Conte.

Be „rimtos“ ir neatidėliotinos priežasties žmonėms nebus leista patekti į visą 10 mln. gyventojų turintį Lombardijos regioną aplink Milaną ir aplinkinius rajonus, įskaitant Veneciją, Parmą ir Riminį. Taip pat nebus leidžiama išvykti iš šių regionų.

Be to, kovodama su viruso plitimu Italija taip pat visoje savo teritorijoje uždaro mokyklas, muziejus, kino teatrus, teatrus, naktinius klubus, kazino ir kitas pasilinksminimo vietas, rodo sekmadienį premjero pasirašytas įsakas, kurio tekstas buvo paskelbtas vyriausybės interneto svetainėje.

Italijoje nuo koronaviruso mirė daugiau kaip 230 žmonių ir tai didžiausias mirties atvejų skaičius pasaulyje, neskaitant Kinijos, kurioje šis virusas praėjusių metų pabaigoje atsirado.

Užsikrėtimo atvejų skaičius 95 valstybėse ir teritorijose viršijo 100 tūkst. Mirties atvejų yra 3,5 tūkstančio.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Norvegijoje patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų padaugėjo iki beveik 170

21:27

Patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų Norvegijoje skaičius iki sekmadienio vakaro išaugo iki 169-ių žmonių, pranešė Nacionalinis sveikatos institutas.

„Per pastarąją parą gauti 22 teigiami koronaviruso testai, taigi dabar šalyje virusu COVID-19 yra užsikrėtę 169 žmonės. Mūsų duomenimis, nė vienas jų nėra rimtai susirgęs“, – teigiama pranešime.

Visi naujuoju koronavirusu užsikrėtę yra karantinuoti namuose.

Taip pat skelbiama, kad sekmadienį vienas iš dviejų Stavangerio miesto ligoninės gimdymo skyrių buvo uždarytas po to, kai vienam jo darbuotojų buvo nustatytas koronavirusas. Kiti 50 darbuotojų karantinuoti.

Italijos vyskupai iki balandžio 3-osios atšaukė pamaldas visoje šalyje

21:26

Dėl koronaviruso epidemijos iki balandžio 3 dienos bažnyčiose Italijoje atšaukiamos pamaldos, tuoktuvių, laidojimo bei kiti renginiai, sekmadienį nutarė Italijos vyskupų konferencija.

Tokią nutartį skelbia televizija „Rai News 24“.

„Italijos bažnyčia supranta baimes, susijusias su epidemiologine padėtimi šalyje, prisideda prie vyriausybės pastangų užkirsti kelią koronaviruso plitimui, – „Rai News 24“ cituoja Italijos vyskupų sprendimą.

Anksčiau pamaldos buvo laikinai atšauktos Venecijoje vietos patriarchato sprendimu. Siekiant išvengti žmonių minios sekmadienį Vatikane, pirmą kartą popiežiaus pamokslas buvo tiesiogiai transliuojamas vaizdo ryšiu.

Vatikanas paskelbė laikinai uždarąs visus savo muziejų kompleksus, iki minimumo mažinami popiežiaus Pranciškaus tiesioginiai kontaktai.

Latvijoje – trečias patvirtintas užsikrėtimo koronavirusu atvejis

20:49

Latvijoje patvirtintas trečias užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Ligų prevencijos ir kontrolės centras patvirtino, kad COVID-19 liga patvirtinta nariui šeimos moters, kurios užsikrėtimas virusu SARS-CoV-2 buvo patvirtintas sekmadienį ryte. Abu šie asmenys neseniai grįžo oro bendrovės „Air Baltic“ tiesioginiu reisu iš Milano.

Šiuo lėktuvu iš viso parskrido 39 žmonės, iš jų 24 yra Latvijos gyventojai.

Ligų prevencijos ir kontrolės centras nustatė visus šio reiso keleivius bei įgulos narius. Jiems nurodyta dvi savaites laikytis karantino namuose, prižiūrint šeimos gydytojams.

Pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis Latvijoje, apie kurį buvo pranešta pirmadienį, yra susijęs su moterimi, kuri lankėsi Milane ir vasario 29 dieną su šeima per Miuncheną atskrido į Rygą.

Antradienį ši nesunkiai sirgusi moteris, keliems testams užsikrėtimo neparodžius, buvo išrašyta iš ligoninės. Ji dabar sveiksta namuose.

Latvijoje dėl koronaviruso jau atlikti testai daugiau nei dviem šimtams žmonių.

Italijoje sekmadienį nuo koronaviruso mirė 133 žmonės

20:21

Italijoje sekmadienį nuo koronaviruso mirė 133 žmonės.

Šiuo metu šalyje užfiksuota 366 mirties nuo koronoviruso atvejų, o užkrėtimų skaičius sekmadienį pasiekė vienos dienos rekordą – 1 492.

Iš viso šalyje iki šiol užregistruoti 7 375 susirgimo atvejai.

Italija yra pirmoje vietoje pagal mirčių nuo koronaviruso skaičių tarp visų šalių, išskyrus Kiniją, bei užima antrą vietą pagal susirgimų COVID-19 skaičių. 

Daugiausia žmonių mirė Lombardijos regione šiaurės Italijoje, pranešė civilinės saugos agentūra.

Egipte užfiksuotas pirmas mirties nuo koronaviruso atvejis

19:56

Turistų mėgstamame Egipto kurorte Hurgadoje sekmadienį nuo koronaviruso mirė Vokietijos pilietis, pranešė Egipto sveikatos apsaugos ministerija.

Tai pirmasis užfiksuotas mirties nuo koronaviruso Afrikoje atvejis.

„60 metų Vokietijos piliečiui pasireiškė karščiavimas ir jis buvo paguldytas į ligoninę Hurgadoje kovo 6 dieną“, kur jam buvo nustatytas COVID-19, teigiama ministerijos pranešime.

Pranešama, kad „asmuo mirė kovo 8 dieną, sekmadienį“.

„Iran Air“ pranešė stabdanti skrydžius į Europą

19:55

Irano oro linijų bendrovė „Iran Air“ sekmadienį pranešė stabdanti visus skrydžius į Europą.

Bendrovės išplatintame pranešime tokio sprendimo priežastimi neįvardytas koronaviruso protrūkis ir kalbama tik apie „apribojimus“, kuriuos Europos institucijos nustatė dėl „nežinomų priežasčių“.

Remiantis keliomis specializuotomis svetainėmis, Europos aviacijos saugumo agentūra (EASA) vasario 3 dieną uždraudė „Iran Air“ orlaiviais skraidyti Europos oro erdvėje, o būtent uždrausta skrydžius vykdyti vienu orlaiviu „Airbus A321-200“ ir dviem orlaiviais „Airbus A330-200“, kuriems nebuvo atlikti būtini atnaujinimai, reikalingi norint skraidyti Europoje.

Kovo 2 dieną Švedija paskelbė laikinai sustabdžiusi leidimus „Iran Air“ skrydžiams remdamasi sveikatos apsaugos institucijų pareigūnų rekomendacijomis, kurie teigė, kad Teheranas „nekontroliuoja“ naujojo koronaviruso protrūkio savo teritorijoje.

Irano vežėja vykdo skrydžius į daugelį Europos vietų, įskaitant Paryžių, Londoną, Amsterdamą, Stokholmą, Frankfurtą, Vieną ir Romą.

Berlynas ragina dėl viruso atšaukti daugiau nei 1 tūkst. dalyvių skirtus renginius

17:55

Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas sekmadienį paragino šalį atšaukti daugiau nei 1 000 dalyvių skirtus renginius, didžiausioje Europos ekonomikoje užsikrėtimo atvejų padaugėjus iki beveik 850.

„Po daugybės diskusijų su atsakingais asmenimis primygtinai raginu iki atskiro pranešimo atšaukti renginius, skirtus daugiau nei 1 000 dalyvių“, – naujienų agentūra DPA sakė J.Spahnas, kuriam vyriausybė pavedė koordinuoti priemones protrūkiui sutramdyti.

Vokietija praėjusią savaitę atšaukė keletą didelių renginių, įskaitant Berlyno turizmo parodą ITB, pramonės parodą „Hannover Messe“ ir Leipcigo knygų mugę.

Tačiau dėl vėliausios J.Spahno rekomendacijos gali būti atidėta daug kitų renginių, įskaitant lygos „Bundesliga“ futbolo varžybas ir įvairius roko koncertus.

Rusijoje nustatyti trys nauji koronaviruso atvejai, jų bendras skaičius išaugo iki 17

17:55

Rusijoje naujasis koronavirusas sekmadienį buvo diagnozuotas dar trims žmonėms, kurie neseniai lankėsi Italijoje.

„Per pastarąją parą Rusijoje nustatyti trys koronavirusinės infekcijos atvejai tarp Rusijos Federacijos piliečių“, – paskelbė už atsaką į infekciją atsakinga institucija.

Jos atstovai pridūrė, kad visi trys piliečiai, per pastarąsias dvi savaites besilankę Italijoje, yra izoliuoti ligoninėse.

Atsižvelgiant į tris naujus susirgimus, Rusijoje dabar iš viso nustatyti 17 užsikrėtimo viruso sukeliama liga COVID-19 atvejų.

Iš visų 17 pacientų du yra Kinijos piliečiai, 14 – Rusijos, ir vienas – Italijos. Pastarasis yra Sankt Peterburge studijuojantis medicinos studentas.

Anksčiau sekmadienį buvo išrašyti aštuoni Rusijos piliečiai, vasario mėnesį evakuoti iš Japonijoje karantinuoto kruizinio laivo „Diamond Princess“. Trims iš jų buvo diagnozuota infekcija, tačiau tie atvejai buvo oficialiai įregistruoti ne Rusijoje, o Japonijoje.

Taip pat buvo pranešta, kad buvo išrašytas koronavirusu užsikrėtęs  maskvietis, viešėjęs Italijoje.

Italijoje kilo transporto chaosas

17:46

Italijos transporto sistemą sekmadienį apėmė chaosas, vyriausybei paryčiais paskelbus didelio masto karantiną šiauriniuose regionuose ir apribojus judėjimo laisvę maždaug ketvirtadaliui visų šalies gyventojų, siekdama užkirsti kelią nevaldomam koronaviruso plitimui po visą Europą.

Daugelis pasaulio šalių vis labiau imituoja Kinijos, kur praėjusių metų pabaigoje atsirado virusas, politiką – įveda susisiekimo apribojimus ir atšaukia viešus renginius. Kinijoje nustatyti maždaug trys ketvirtadaliai visų užsikrėtimo koronavirusu atvejų, taip pat dauguma iš 3 600 mirties atvejų.

Kelios valandos prieš tai, kai G.Conte pasirašė minėtą įsaką, šalyje kilo chaosas ir sumaištis, žiniasklaidai iš anksto sužinojus apie planus paskelbti karantiną. Šiaurės Italijoje įsikūrusio Padujos universiteto studentai, šeštadienio vakare besilinksminę baruose, perskaitė gandus mobiliuosiuose telefonuose, paskubėjo į savo bendrabučius, susirinko daiktus ir išvyko į traukinių stotį.

Šimtai keleivių, kurių dalis dėvėjo medicinines kaukes ir gumines pirštines, susikimšo į paskutinį vietinio susisiekimo traukinį, išvykusį iš Padujos vidurnaktį. Susijaudinę studentai apvyniojo galvas šalikais, dalinosi dezinfekuojančiu geliu ir sėdėjo ant lagaminų praėjimuose. Nė vienas konduktorius nepatikrino keleivių bilietų.

„Prieš dvi valandas perskaičiau, kad gali būti paskelbtas nepaprastąjį įsakas, kuriuo Paduja būtų įtraukta į raudonąją zoną. Kadangi norėčiau sugrįžti į pietus pas savo giminaičius, nusprendžiau išvykti anksčiau“, – pasakojo studentas, antradienį išvykęs anksčiau nei planavo į savo gimtąjį miestelį Italijos pietiniame Apulijos regione.

Italijoje šeštadienį buvo pranešta apie didžiausią užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičių augimą per vieną dieną nuo protrūkio pradžios vasario 21 dieną. Per pastarąją parą infekuotųjų šalyje padaugėjo iki 1 247, o jų bendras skaičius dabar siekia 5 883. Mirties atvejų Italijoje padaugėjo iki 233.

Regionų politikus sprendimas įvesti karantiną nustebino. Pavyzdžiui, Emilijos-Romanijos regiono prezidentas Stefano Bonaccini pareiškė, kad įsakas iš dalies yra painus. Pjemonto regione esančio Asčio meras savo ruožtu paskelbė feisbuke vaizdo įrašą, kuriame piktai kritikuoja Romą už tai, kad su provincijų lyderiais nebuvo pasitarta.

„Man niekas nieko nesakė, – įraše šaukia Maurizio Rasero ir priduria, kad gavo mobiliuoju telefonu šimtus pranešimus iš nerimaujančių piliečių. – Neįtikėtina, kad tokia jautri ir svarbi informacija pirmiausia pasirodo laikraštyje.“

Lieka neaišku, kaip turės elgtis raudonosiose zonose šiaurės Italijoje įstrigę užsienio svečiai.

Nors daugelis mokslininkų mano, kad koronaviruso protrūkis jau virto pandemija, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kol kas nevartoja šio termino, teigdama, kad jis gali dar labiau išgąsdinti pasaulį.

Kinijoje sugriuvus karantinuotų asmenų viešbučiui žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 10

17:44

Kinijos rytinėje Fudziano provincijoje šeštadienio vakarą sugriuvus koronaviruso karantino zona paverstam viešbučiui, žuvo mažiausiai 10 žmonių, sekmadienį paskelbė Nepaprastųjų situacijų valdymo ministerija.

Dar 23 žmonės yra dingę. Sugriuvus viešbučiui, po griuvėsiais liko 71 žmogus, nurodė ministerija Ugniagesių departamento paskyroje socialinėje žiniasklaidoje.

Buvo išgelbėti 38 žmonės, kurių dauguma nuvežti į ligonines. Kai kurių sužeistųjų būklė sunki.

Prieš dvejus metus atidarytas 66 kambarių viešbutis buvo paverstas karantino zona asmenims, kurie neseniai atvyko iš kitų Kinijos vietų. Čiuandžou yra užregistruoti 47 užsikrėtimo naujuoju virusu atvejai.

Ugniagesių departamento paskelbtoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip gelbėtojai uždeda chirurgines kaukes iš griuvėsių traukiamiems vaikams, tarp jų 12 metų berniukui ir kitam, daug mažesniam vaikui.

Taip pat buvo matyti, kaip gelbėtojai keičiantis pamainoms purškia dezinfekcinį skystį vienas ant kito.

Tuo metu, kai viešbutis sugriuvo, jame taip pat buvo jo darbuotojų ir žmonių, dirbusių pastate veikusiame automobilių servise.

Saudo Arabija dėl koronaviruso blokavo šiitų dominuojamą regioną

17:34

Saudo Arabijos pareigūnai bandydami sustabdyti sparčiai plintantį koronavirusą blokavo rytinį Katifo regioną, kuriame dominuoja karalystės šiitų mažuma, sekmadienį paskelbė Vidaus reikalų ministerija.

„Atsižvelgiant į tai, kad visi 11 užregistruotų naujojo koronaviruso atvejų yra iš Katifo... nuspręsta laikinai sustabdyti patekimą į Katifą ir išvykimą iš jo“, – sakoma ministerijos pareiškime, kurį paskelbė oficialioji naujienų agentūra SPA.

Saudo Arabija reiškė nerimą dėl ligos plitimo Persijos įlankos regione, kur patvirtinta per 230 užsikrėtimo atvejų, daugiausia susijusių su žmonėmis, grįžtančiais ir piligriminių kelionių šiitiškame Irane.

Saudo Arabijos Rytų provincijoje, kuriai priklauso Katifas, nuo 2011 metų, kai gatvėse protestavo Arabų pavasario sukilimų padrąsinti žmonės, kartkartėmis kyla neramumai. Demonstrantai reikalauja nutraukti tai, ką vadina sunitų dominuojamos vyriausybės vykdoma diskriminacija.

Katifo regionas uždarytas karalystei anksčiau žengus beprecedentį žingsnį ir dėl viruso laikinai uždraudus maldininkams atlikti vadinamąją mažąją piligrimystę (umrą) į šventuosius Mekos ir Medinos miestus. Tai iškėlė klausimų ir dėl šiemetinio hadžo, turinčio vykti liepos pabaigoje.

Italijoje dar vienam gubernatoriui diagnozuotas koronavirusas

17:33

Italijos valstybinė televizija „Rai“ sekmadienį pranešė, kad naujuoju koronavirusu užsikrėtė dar vienas gubernatorius – Pjemonto regiono vadovas Alberto Cirio.

Šeštadienį Lacijaus regiono, kuriam priklauso ir Roma, gubernatorius pareiškė, kad laikysis karantino, nes jam buvo diagnozuotas šis užkratas.

Anksčiau panašų sprendimą priėmė ir labiausiai apgyvendinto šiaurinio regiono Lombardijos gubernatorius, kadangi viruso sukeliama liga COVID-19 susirgo jo artimas patarėjas.

PSO giria Italijos „nuoširdžias aukas“ viruso plitimui stabdyti

17:21

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sekmadienį sveikino Italijos „nuoširdžias aukas“ naujo koronaviruso plitimui stabdyti, vyriausybei karantinavus ketvirtadalį šalies gyventojų.

„Italijos vyriausybė ir žmonės imasi drąsių žingsnių, kuriais siekiama lėtinti koronaviruso plitimą ir apsaugoti jų šalį bei pasaulį“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Jie imasi nuoširdžių aukų. PSO solidarizuojasi su Italija ir toliau rems jus“, – pridūrė PSO vadovas.

Popiežius per pirmą internetu transliuotą sekmadienio maldą išreiškė paramą viruso aukoms

17:20

Popiežius Pranciškus sekmadienį per pirmą internetu tiesiogiai transliuotą „Viešpaties angelo“ maldą išreiškė solidarumą su naujojo koronaviruso aukomis.

„Per maldą esu artimas žmonėms, kenčiantiems nuo dabartinės koronaviruso epidemijos“, – sakoma 83 metų popiežiaus žinioje, įrašytoje Vatikano bibliotekoje ir tiesiogiai transliuotoje ekrane Šv. Petro aikštėje, stebint nedidelei susirinkusių žmonių grupei.

„Prisijungiu prie savo brolių vyskupų, skatinančių tikinčiuosius išgyventi šią sunkią akimirką pasitelkiant tikėjimo stiprybę, vilties tikrumą ir geraširdiškumo aistrą“, – sakė popiežius.

Vatikanas šeštadienį pranešė, kad pontifikas sulaužys šimtametes tradicijas ir Italijos valdžios prašymu tradicinę „Viešpaties angelo“ maldą sakys naudodamas tiesioginės transliacijos technologiją.

Toks būdas, matyt, buvo pasirinktas tam, kad mažiau žmonių susirinktų Šv. Petro aikštėje stebėti, kaip popiežius skaito sekmadienio maldą tradiciškai stovėdamas prie atviro lango Vatikane.

Pats popiežius jau daugiau nei savaitę negaluoja dėl peršalimo ir rečiau rodosi viešumoje. Tačiau jis, įrašęs savo žinią, vis tiek pasirodė prie lango į Šv. Petro aikštę ir trumpai pamojavo susirinkusiai miniai.

Šventasis Tėvas pareiškė, kad jautėsi tarsi „uždarytas į narvą“, kai kalbėjo tradicinę maldą iš bibliotekos.

Iranas pranešė apie 49 naujas koronaviruso aukas, bendras aukų skaičius – 194

13:56

Irane užregistruoti 49 nauji mirties nuo koronaviruso atvejai, bendrą aukų skaičių padidinę iki 194, sekmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras.

Patvirtintų užsikrėtimo atvejų Irane dabar yra 6 566. Visuose Artimuosiuose Rytuose patvirtinta daugiau kaip 6,9 tūkst. užsikrėtimo atvejų.

Irano pagrindinė oro linijų bendrovė „Iran Air“ dėl viruso protrūkio sustabdys visus savo skrydžius į Europą, sekmadienį paskelbė pusiau oficiali naujienų agentūra ISNA.

Šeštadienį Iranas pranešė apie 21 naują mirties nuo viruso atvejį ir 1 076 naujus užsikrėtimo atvejus.

Drastiškos priemonės Italijoje

13:54

Italijoje sekmadienį paskirtas karantinas ketvirtadaliui visų gyventojų, vyriausybei imantis drastiškų priemonių siekiant sustabdyti pasaulyje plintantį mirtinai pavojingą koronavirusą.

Italijoje užfiksuota daugiausiai mirčių nuo viruso sukeliamos ligos COVID-19 po Kinijos, kur gruodį prasidėjo protrūkis, per kurį jau užsikrėtė daugiau kaip 100 tūkst. žmonių visame pasaulyje.

Remiantis italų premjero naktį pasirašytu ir internete paskelbtu įsaku, žmonėms iki balandžio 3 dienos bus draudžiama be rimtos priežasties įvažiuoti į didžiules šiaurės Italijos teritorijas ar išvykti iš jų.  

Šiose karantino zonose, apimančiose regionus aplink Veneciją ir Italijos finansinę sostinę Milaną, gyvena per 15 milijonų žmonių.

Vyriausybė taip pat liepė uždaryti teatrus, kino teatrus ir muziejus visoje šalyje.

Iki šiol virusas pasiglemžė daugiausiai gyvybių Kinijoje, tačiau COVID-19 paveikė žmones dar mažiausiai 95 šalyse ir teritorijose.

Argentina šeštadienį tapo pirmąja Lotynų Amerikos šalimi, pranešusia apie mirties atvejį.

Nerimaujantys prie San Fransisko įstrigusio JAV kruizinio laivo keleiviai buvo karantinuoti savo kajutėse ir laukia tyrimų rezultatų po protrūkio tarp įgulos narių.

Greitai plintantis virusas jau išplito 30-yje Amerikos valstijų ir pareikalavo mažiausiai 19 žmonių gyvybių, o Niujorke buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as, vadovaujantis JAV administracijos atsakui į COVID-19 protrūkį, šeštadienį nepatikslino, kada laivas „Grand Princess“ galėtų prisišvartuoti, bet užsiminė, kad tai gali įvykti savaitgalį.

Paaiškėjus, kad 21 iš 45 laive esančių žmonių, kuriems buvo atlikti tyrimai, diagnozuotas koronavirusas, M.Pence'as pareiškė, jog visiems 3 533 keleiviams ir įgulos nariams taip pat bus atlikti tokie tyrimai, ir prireikus bus paskirtas karantinas.

Tuo metu Malaizija ir Tailandas dėl viruso keliamo pavojaus neįsileido kruizinio laivo „Costa Fortuna“, sekmadienį pranešė vienas pareigūnas. Laive yra apie 2 000 žmonių, įskaitant dešimtis italų.

„Liūdna akimirka“

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) žinią, kad užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius perkopė 100 tūkst., pavadino „liūdna akimirka“.

Tačiau Kinijoje sekmadienį buvo pranešta apie mažiausiai naujų užsikrėtimo atvejų per pastarąsias kelias savaites. Beveik visi 44 naujausi pacientai gydomi protrūkio epicentre – centriniame Uhano mieste.

Kinų vyriausybė užsiminė, kad netrukus gali atšaukti karantiną izoliuotoje Hubėjaus provincijoje, kur beveik 56 mln. žmonių nuo sausio pabaigos gyvena iš esmės neišeidami iš namų. Uhanas yra šios provincijos sostinė.

Vieninteliai nauji užsikrėtimo atvejai už epicentro ribų buvo užfiksuoti tarp atvykstančiųjų iš tokių užsienio valstybių kaip Italija ir Ispanija. Pekinas būgštauja, kad tokių atvejų gali daugėti.

PSO teigimu, Kinijos ir kitų šalių pastangos „pademonstravo, kad viruso plitimą galima sulėtinti“, ir kad ligos plitimo trajektorija net gali būti „pakeista imantis ryžtingų izoliavimo ir kontrolės priemonių“.

Italijoje mirusiųjų skaičiui šeštadienį pasiekus 233, Vatikanas paskelbė, kad kassavaitinė popiežiaus Pranciškaus „Viešpaties angelo“ malda, kurią 83-erių pontifikas paprastai sako stovėdamas prie atviro lango, vietoje to bus tiesiogiai transliuojama internetu.

Pasaulio banko duomenimis, Italijos visuomenė yra seniausia pasaulyje po Japonijos populiacijos, o vyresnio amžiaus žmonės, kaip atrodo, dažniau sunkiai serga naujojo koronaviruso sukeliama liga.

Italijos sveikatos apsaugos sistema laikinai įdarbina 20 tūkst. į pensiją išėjusių medicinos darbuotojų, o civilinės saugos pareigūnai sako, kad Lombardijos regiono ligoninėse trūksta laisvų lovų.

Padėtis pasaulyje prastėja

Kolumbija, Kosta Rika, Malta, Maldyvai, Bulgarija, Moldova ir Paragvajus taip pat pranešė apie pirmuosius užsikrėtimo atvejus.

COVID-19 susirgusių pacientų skaičius Pietų Korėjoje šeštadienį viršijo 7 tūkst. – tai yra didžiausias jų skaičius už Kinijos ribų.

Irane per pastarąją parą užfiksavus 21 naują mirties ir 1 076 užsikrėtimo atvejus, aukų padaugėjo iki 145, o užsikrėtusiųjų – iki 5 823.

Dėl protrūkio buvo atšaukta daugybė tarptautinių verslo, turizmo ir sporto renginių. Be to, beveik 300 mln. mokinių ir studentų visame pasaulyje neišeina namų užsidarius mokykloms ir universitetams.

Šeštadienį Glazge turėjusios įvykti Škotijos ir Prancūzijos moterų regbio varžybos buvo atidėtos vienai iš škotų žaidėjų diagnozavus koronavirusą.

Barselonos maratono organizatoriai šeštadienį atidėjo renginį, turėjusį vykti kovo 15 dieną, iki spalio 25-osios.

Tuo metu Kanadoje Tarptautinė ledo ritulio federacija (IIHF) atšaukė Pasaulio moterų ledo ritulio čempionatą, turėjusį vykti nuo kovo 31 dienos iki balandžio 10-osios.

Bahreine kovo 20–22 dienomis planuojamos „Formulės 1“ lenktynės „Grand Prix“ vyks be žiūrovų, sekmadienį paskelbė organizatoriai.

Vis tik Saudo Arabija vėl atidarė teritoriją aplink Kaabos šventovę Mekos didžiojoje mečetėje – švenčiausioje islamo vietoje. Anksčiau karalystė ėmėsi beprecedenčio žingsnio – buvo laikinai uždraudusi maldininkams atlikti vadinamąją mažąją piligrimystę (umrą) į šventuosius Mekos ir Medinos miestus.

Tačiau žmonės vis dar neleidžiami prie pačios Kaabos, o Didžioji mečetė šiuo metu sterilizuojama.

Kinijoje sugriuvus karantinuotų asmenų viešbučiui žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 7

13:48

Kinijos rytinėje Fudziano provincijoje šeštadienio vakarą sugriuvus koronaviruso karantino zona paverstam viešbučiui, žuvo mažiausiai septyni žmonės, sekmadienį paskelbė Nepaprastųjų situacijų valdymo ministerija.

Dar 28 žmonės yra dingę. Sugriuvus viešbučiui, po griuvėsiais liko 71 žmogus, nurodė ministerija Ugniagesių departamento paskyroje socialinėje žiniasklaidoje.

Viešbutis „Xinjia“ sugriuvo apie 19.30 val. vietos laiku (13.30 val. Lietuvos laiku), pranešė Čiuandžou miesto valdžia.

Devyni žmonės iš viešbučio pabėgo patys, jam griūvant. 

Prieš dvejus metus atidarytas 80-ies kambarių viešbutis buvo paverstas karantino zona asmenims, kurie neseniai turėjo kontaktą su koronavirusu užsikrėtusiais asmenimis, pranešė valstybinis laikraštis „People's Daily“. Čiuandžou yra užregistruoti 47 užsikrėtimo naujuoju virusu atvejai.

Ugniagesių departamento paskelbtoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip gelbėtojai uždeda chirurgines kaukes iš griuvėsių traukiamiems vaikams, tarp jų 12 metų berniukui ir kitam, daug mažesniam vaikui.

Taip pat buvo matyti, kaip gelbėtojai keičiantis pamainoms purškia dezinfekcinį skystį vienas ant kito.

Vietos žiniasklaidos paskelbtoje medžiagoje, kurą tikriausiai nufilmavo saugumo kameros kitoje gatvės pusėje, matyti, kaip visas šešių aukštų viešbutis sugriūva per kelias sekundes.

Pirmajame viešbučio aukšte prieš Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių buvo pradėtas remontas, o kelios minutės prieš sugriuvimą statybininkai paskambino viešbučio savininkui ir pranešė apie vieną deformuotą koloną, paskelbė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“. Pastato savininką iškvietė policija.

Gelbėjimo operacijoje dalyvauja daugiau kaip 800 policininkų ir 750 medikų, atsiųsta 20 greitosios pagalbos automobilių, nurodė Nepaprastųjų situacijų valdymo ministerija.

Politinio susitikimo, kuriame dalyvavo D.Trumpas, dalyviui nustatytas koronavirusas

13:37

JAV įtakingiausių politikos konservatorių, įskaitant prezidentą Donaldą Trumpą ir viceprezidentą Mike'ą Pence'ą, susitikimo vienam iš dalyvių testais nustatytas naujasis koronavirusas, šeštadienį pranešė pareigūnai.

Konservatorių politinio veiksmo konferencija (CPAC) yra vienas didžiausių JAV politikos konservatorių metinių susitikimų, joje dalyvauja tūkstančiai žmonių. Be D.Trumpo ir M.Pence'o vasario 26–29 dienomis netoli Vašingtono vykusioje šiemetinėje konferencijoje dalyvavo keli vyriausybės nariai ir Baltųjų rūmų pareigūnai.

„Kontaktas [su virusu] įvyko prieš konferenciją. Viena Naujojo Džersio ligoninė atliko testus šiam žmogui ir CDC (Ligų kontrolės ir prevencijos centrai) patvirtino teigiamą rezultatą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė renginio organizatorė „American Conservative Union“ (ACU).

Šiam asmeniui taikomas karantinas, juo rūpinasi medikai Naujajame Džersyje.

„Šis dalyvis nebendravo su prezidentu ar viceprezidentu ir niekada nedalyvavo renginiuose pagrindinėje salėje“, – nurodė ACU.

Tačiau ACU pirmininkas Mattas Schlappas laikraščiui „The Washington Post“ sakė, kad renginyje bendravo su minimu asmeniu. Nors šių kontaktų laikas nėra aiškus, M.Schlappas paskutinę konferencijos dieną scenoje paspaudė ranką D.Trumpui.

Pats D.Trumpas tvirtina, kad nesijaudina dėl koronaviruso ir neatšauks jokių savo perrinkimo kampanijos mitingų.

„Aš visai nesirūpinu“, – sakė jis, paklaustas apie koronaviruso priartėjimą prie Baltųjų rūmų.

Naująją ligą COVID-19 sukeliantis virusas SARS-CoV-2 plinta oro lašeliniu būdu ir ant įvairių paviršių tikriausiai gali išgyventi nuo kelių valandų iki kelių dienų, nurodo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Latvija pranešė apie antrą patvirtintą užsikrėtimo koronavirusu atvejį

09:52

Latvijoje patvirtintas antras užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis, naujienų agentūrai BNS nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Ligų prevencijos ir kontrolės centras patvirtino, kad pacientei testais nustatytas užsikrėtimas virusu SARS-CoV-2.

Ši pacientė paguldyta į Rytų klinikinės ligoninės Infekcinių ligų centrą, sekmadienį spaudos konferencijoje sakė Ligų prevencijos ir kontrolės centro rizikos analizės ir profilaktikos departamento direktorius Jurijus Perevoščikovas.

Pacientė užsikrėtė kurorte Italijoje netoli sienos su Šveicarija, kur su turistų grupe lankėsi nuo vasario 29-osios iki kovo 7-osios. 

Į Rygą ji sugrįžo „airBaltic“ lėktuvu iš Milano. Šiuo lėktuvu skrido 39 keleiviai, tarp jų 25 žmonės iš Latvijos. Ligų prevencijos ir kontrolės centras nustatė visus keleivius ir įgulos narius, jiems nurodyta dvi savaites laikytis karantino namuose, prižiūrint šeimos gydytojams. 

Pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis Latvijoje, apie kurį pranešta pirmadienį, yra susijęs su moterimi, kuri lankėsi Milane Italijoje ir vasario 29 dieną su šeima per Miuncheną atskrido į Rygą.

Antradienį ši nesunkiai sirgusi moteris, keliems testams užsikrėtimo neparodžius, buvo išrašyta iš ligoninės. Ji dabar sveiksta namuose.

Latvijoje dėl koronaviruso jau atlikti testai 222 žmonėms.

Šalyje pradėtos taikyti ypatingos atsargumo priemonės žmonėms, atvykstantiems iš Italijos, Kinijos, Japonijos, Singapūro, Pietų Korėjos ir Irano.  

Koronaviruso paveiktas JAV kruizinis laivas prisišvartuos Ouklande

09:51

Prie San Fransisko įstrigęs kruizinis laivas, kuriame nustatytas 21 užsikrėtimo koronavirusu atvejis, prisišvartuos Ouklande, šeštadienį pranešė laivo savininkė.

Laive „Grand Princess“ testai dėl naujojo koronaviruso parodė, kad juo užsikrėtė 19 įgulos narių ir du keleiviai amerikiečiai. Testai kol kas buvo atlikti 45 žmonėms.

Svečiai, kuriems reikia „stipraus medicininio gydymo ir hospitalizacijos“, bus pradėti išlaipinti pirmadienį, paskelbė kruizų kompanija „Princess Cruises“.

Laivo keleivė Carolyn Wright naujienų agentūrai AFP šeštadienį sakė, kad laivas Ouklande prisišvartuos sekmadienį.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas leido laivui prisišvartuoti, pranešė San Cozėje leidžiamas laikraštis „The Mercury News“.

„Grand Princess“, kuriame yra 3,5 tūkst. žmonių, prie San Francisko pakrantės yra įstrigęs nuo trečiadienio, kuomet turėjo prisišvartuoti, tačiau turėjo likti jūroje, kai paaiškėjo, kad du keleiviai, laivu plaukę per ankstesnę jo kelionę tarp San Fransisko ir Meksikos, vėliau užsikrėtė koronavirusu ir vienas iš jų mirė.

Kitas „Princess Cruises“ karantinuotas laivas praėjusį mėnesį stovėjo prie Japonijos krantų. Tame laive virusas buvo nustatytas daugiau kaip 700 žmonių, iš kurių šeši mirė.

Kinijoje sugriuvus karantinuotų asmenų viešbučiui žuvo keturi žmonės

09:50

Kinijos rytinėje Fudziano provincijoje šeštadienio vakarą sugriuvus koronaviruso karantino zona paverstam viešbučiui, žuvo mažiausiai keturi žmonės, sekmadienį paskelbė Nepaprastųjų situacijų valdymo ministerija.

Sugriuvus viešbučiui, po griuvėsiais liko 71 žmogus. Gelbėtojai ištraukė 38 gyvus žmones, bet penkių iš jų būklė kritinė ar sunki, nurodė ministerija.

Valstybinė žiniasklaida anksčiau skelbė, kad buvo išgelbėti 48 žmonės.

Viešbutis „Xinjia“ sugriuvo apie 19.30 val. vietos laiku (13.30 val. Lietuvos laiku). Iki 21 val. vietos laiku buvo ištraukti maždaug 23 žmonės, pranešė Čiuandžou miesto valdžia.

Prieš dvejus metus atidarytas 80-ies kambarių viešbutis buvo paverstas karantino zona asmenims, kurie neseniai turėjo kontaktą su koronavirusu užsikrėtusiais asmenimis, pranešė valstybinis laikraštis „People's Daily“. Čiuandžou yra užregistruoti 47 užsikrėtimo naujuoju virusu atvejai.

Vietos žiniasklaidos paskelbtoje medžiagoje, kurią tikriausiai nufilmavo saugumo kameros kitoje gatvės pusėje, matyti, kaip visas viešbutis sugriūva per kelias sekundes.

Pirmajame viešbučio aukšte prieš Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių buvo pradėtas remontas, o kelios minutės prieš sugriuvimą statybininkai paskambino viešbučio savininkui ir pranešė apie vieną deformuotą koloną, paskelbė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“. Pastato savininką iškvietė policija.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-08 09:50

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius