-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos teismas patenkino už žmogžudystę nuteistos amerikietės Amandos Knox apeliaciją ir ją paleido

Studentė iš JAV Amanda Knox pirmadienį buvo paleista iš kalėjimo po to, kai Italijos teismas patenkino jos apeliaciją ir išteisino ją byloje dėl nužudymo bei lytinės prievartos.
Amanda Knox
Amanda Knox / „Scanpix“ nuotr.

Šią dramatiška pergalę amerikietė pasiekė po ketverius metus trukusios teisinės kovos, siekiant įrodyti jos nekaltumą.

24 metų A.Knox, kilusi iš Siatlo, kūkčiojo, kai buvo skaitoma teismo nutartis, o jos tėvai irgi apsipylė ašaromis teismo salėje Perudžos mieste centrinėje Italijoje.

Ji buvo parvežta į Kapanės kalėjimą netoli šio miesto, buvo paleista ir susitiko su savo šeima. Tikimasi, kad iš Italijos ji išvyks antradienį.

A.Knox buvo išteisinta, „nes neįvykdė šio veiksmo“, paskelbė teismo pirmininkas Claudio Pratillo Hellmannas, skaitydamas nutartį po 11 valandų trukusio žiuri pasitarimo.

Tuo tarpu nužudytosios britės studentės Meredith Kercher, kuri gyveno viename bendrabučio kambaryje su A.Knox, šeimos nariai sėdėjo suglumę ir tylėjo.

„Esame dėkingi, kad Amandos košmaras baigėsi. Ji kentėjo ketverius metus dėl nusikaltimo, kurio neįvykdė“, – A.Knox sesuo Deanna sakė žurnalistams.

„Esame dėkingi už palaikymą, kurio sulaukėme iš viso pasaulio, ir dėkojame teismui, kad jam pakako narso ieškoti tiesos“, – pridūrė ji.

„Dabar pagarbiai prašome suteikti Amandai ir mūsų šeimai erdvės, reikalingos atsigauti po šio sunkaus išbandymo“, – sakė sesuo, braukdama ašaras.

JAV valstybės departamentas reagavo į šią nutartį, paskelbęs, kad vertina šios bylos „rūpestingą nagrinėjimą“ Italijos teismuose. Tuo tarpu A.Knox draugai Siatle džiūgavo ir verkė, stebėdami, kaip skaitoma nutartis per posėdį, kurį tiesiogiai transliavo televizija.

„Atrodė, tarsi mano kūną krėstų elektra“, – sakė Margaret Ralph, kuri pažinojo Amandą, kai ši mokėsi vidurinėje mokykloje.

„Nesilioviau galvojusi, kokia laiminga bus jos motina“, – sakė Noxų šeimos draugė Kallane Henry.

Tačiau prie Perudžos teismo rūmų buvo susirinkę šimtai įpykusių vietos gyventojų ir girdėjosi šūksniai „Gėda!“ ir „Žudikai!“

Kai kurie plūdo A.Knox advokatus, o vienas vyras sušuko: „Jie kalti!“

„Tai gėdinga. Turint pinigų Italijoje galima padaryti bet ką“, – sakė vienas iš protestuotojų, 42 metų Massimo.

25 metų Lori pridūrė: „Šlykštu!“

A.Knox buvęs vaikinas Raffaele Sollecito, taip pat buvo nuteistas už tą pačią 2007 metais įvykdytą žmogžudystę, irgi buvo išteisintas.

Kita vertus, A.Knox buvo pripažinta kalta dėl šmeižto už tai, kad per pirmąją apklausą po 2001 metų lapkričio 1 dieną įvykdyto nužudymo neteisingai suvertė kaltę baro, kuriame ji dirbo padavėja, savininkui.

Jai buvo skirta laisvės atėmimo bausmė, lygi jos kalėjime jau praleistam laikui. A.Knox taip pat turės sumokėti kompensaciją nukentėjusiajam.

21 metų M.Kercher buvo rasta pusnuogė gulinti kraujo klane perrėžta gerkle ant savo miegamojo grindų bendrabučio kotedže, kuriame ji gyveno kartu su A.Knox. Merginos kūnas buvo subadytas peiliu ir išmargintas mėlynėmis, o tyrėjai aptiko lytinio prievartavimo pėdsakų.

Pirmąkart išnagrinėjus šią bylą, A.Knox buvo nuteista kalėti 26, o R.Sollecito – 25 metus. Dėl šios žmogžudystės atskiroje byloje taip pat buvo nuteistas Dramblio Kaulo Kranto pilietis Rudy Guede, kuris šiuo metu atlieka 16 metų laisvės atėmimo bausmę, netekęs galimybės pateikti apeliaciją.

Prokurorai prašė skirti A.Knox ir R.Sollecito laisvės atėmimą iki gyvos galvos. Pasak jų, britė buvo nužudyta per visų trijų kaltinamųjų, kurie galimai buvo apsvaigę nuo narkotikų, įvykdytą užpuolimą.

A.Knox, R.Sollecito ir R.Guede teigė niekaip nesantys susiję su šia žmogžudyste, nors R.Guede pripažino, kad buvo bendrabutyje, kai buvo nužudyta M.Kercher. Tuo tarpu A.Knox teigė tą vakarą buvusi su R.Sollecito jo namuose.

„Aš nežudžiau, nežaginau, nevogiau. Manęs ten nebuvo“, – išblyškusi A.Knox sakė teismui anksčiau pirmadienį, o jos šeimos nariai raudojo. Vėliau aštuoni žiuri nariai išėjo tartis dėl savo sprendimo.

„Noriu grįžti namo. Noriu grįžti į savo gyvenimą“, – kalbėjo amerikietė, kuri dažnai nutildavo, kad atgautų kvapą, ir sunkiai tramdė ašaras, bent neprarado savitvardos per dešimt minučių trukusią pasisakymą.

„Nesu toks žmogus, kokiu jie mane vadina. Nesu iškrypusi ir smurtautoja“, – replikavo ji, kai prokurorai pareiškė, jog amerikietė yra „velnienė“.

Tuo tarpu M.Kercher šeima skundėsi, kad nužudytoji buvo „užmiršta“ byloje, kurioje daugiausiai dėmesio buvo skiriama A.Knox. Jie piktinosi dėl „didelės viešųjų ryšių mašinos“, paleistos siekiant užtikrinti A.Knox išteisinimą.

„Tos nakties žiaurumas; viskas, ką Meredith patyrė – baimę, siaubą; ji to nenusipelnė“, – sakė M.Kercher sesuo Stephanie, braukdama ašaras per retą spaudos konferenciją Perudžoje, surengtą prieš paskelbiant nutartį.

„Mez čia buvo užmiršta. Sunku išlaikyti jos atminimą. Šiandien esame čia, kad surastume teisingumą“, – pridūrė ji, ragindama teismo žiuri narius nekreipti dėmesio į „žiniasklaidos šurmulį“.

Teismo procesą Perudžoje stebėjo keturi šimtai žurnalistų.

Italijoje retai pasitaiko, kad apeliacinis teismas visiškai panaikintų pirminį nuosprendį, tačiau per apeliacinį procesą A.Knox advokatai buvo įgiję pranašumą, ypač kai nepriklausomi ekspertai išsakė rimtų abejonių dėl kai kurių lemiamų DNR įrodymų.

R.Sollecito taip pat pasisakė prieš paskelbiant nutartį.

„Niekada gyvenime nesu nieko užgavęs“, – teigė jis. Jis nusiėmė apyrankę su užrašu „Paleiskit Amandą ir Raffaelę“ ir pateikė ją teismui kaip jų nekaltumo simbolį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius