-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 20 /15:52

Italijos teismas skyrė bausmes penkiems asmenims, kaltiems dėl kruizinio laivo „Costa Concordia“ katastrofos

Italijos teismas šeštadienį priėmė kaltės pripažinimo pareiškimus, kuriuos pateikė penki įtariamieji kruizinio laivo „Costa Concordia“ katastrofos byloje, ir skyrė jiems laisvės atėmimo bausmes, kurių trukmė – nuo pusmečių iki dvejų metų ir 10 mėnesių, pranešė žiniasklaida.
Costa Concordia
Costa Concordia / Scanpix / Postimees.ee

Tarp šių nuteistųjų buvo tą ištaigingą laivą valdžiusios bendrovės „Costa Crociere“ krizių padalinio direktorius Roberto Ferrarini, lainerio šturmanas indonezietis Jacobas Rusli Binas, taip pat kapitono Francesco Schettino pavaduotojas ir du kiti įgulos nariai.

F.Schettino, kaltinamas netyčiniu daugelio žmonių nužudymu ir laivo palikimu pirma laiko, šiuo metu yra vienintelis tebeteisiamas kaltinamasis.

Pats F.Schettino, kaltinamas netyčiniu daugelio žmonių nužudymu ir laivo palikimu pirma laiko, šiuo metu yra vienintelis tebeteisiamas kaltinamasis dėl avarijos prie Toskanai priklausančios Džilijo salos krantų pernai sausį, per kurią žuvo 32 žmonės.

Papildyta 15.51 val. Griežčiausia bausmė – „Costa Crociere“ krizių padalinio direktoriui

Pagal susitarimus dėl kaltės pripažinimo, kuriuos priėmė Toskanoje esančio Groseto miesto teismas, griežčiausia bausmė buvo skirta R.Ferrarini – jis buvo pasiųstas už grotų dvejiems metams ir 10 mėnesių.

Kajučių aptarnavimo direktorius Manrico Giampedronis kalėjime turės praleisti dvejus metus ir šešis mėnesius, o kapitono pavaduotojui Ciro Ambrosio skirta metų ir 11 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

J.Rusli Binas, kuris klaidingai suprato kapitono nurodymą avarijos akimirką, kalės metus ir aštuonis mėnesius, o laivo karininkei Silviai Coronicai skirtas trumpiausias šešių mėnesių įkalinimas.

Laivo duomenų registratoriaus garso įrašas parodė, kad avarijos vakarą lainerio vairinėje buvo kilusi sumaištis, kai J.Rusli Binas pakluso F.Schettino nurodymui atlikti rizikingą manevrą – praplaukti netoli Džilijo pakrantės, „saliutuojant“ salai.

Galiausiai įgula suprato, kad laivas artėja prie uolų, stūksančių jūroje netoli salos, o garso įraše girdima, kaip kapitonas šaukia „staigiai į kairę“, o jo pavaduotojas – „staigiai į dešinę“.

Vairininkas, kuris sklandžiai nekalba nei angliškai, nei itališkai, buvo girdimas klausiantis „staigiai į dešinę“?

Kol F.Schettino pakartojo įsakymą, buvo jau per vėlu pakeisti „Costa Concordia“ kursą.

Sausio 13-osios naktis prie Džilijo uolų

Prabangus laineris užplaukė ant uolų prie Džilijo 2012 metų sausio 13-osios naktį. Tuo metu jame buvo 4 229 žmonės ir 70 šalių.

Pažeistas laivas smarkiai pasviro; jame kilo panika, o duoti įsakymą evakuotis buvo delsiama. Kai kurie žmonės šoko per bortą į šaltą jūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius