Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos valdžia nutraukė istorinį migrantų priėmimo modelį mažyčiame miestelyje

Italijos vidaus reikalų ministerija šeštadienį nurodė iškeldinti visus migrantus iš mažyčio pietinio miestelio, kuris juos priėmė, bet po mero sulaikymo taip pat išprovokavo visoje šalyje debatus dėl integracijos.
Riačės meras Domenico Lucano
Riačės meras Domenico Lucano / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Kairuoliškų pažiūrų Riačės miestelio meras Domenico Lucano išgarsėjo visame pasaulyje po to, kai priėmė migrantus mažai gyventojų turinčiame Kalabrijos miestelyje, siekdamas skatinti darbo rinką ir miestelio plėtrą.

Tačiau anksčiau šį mėnesį jam buvo skirtas namų areštas dėl kaltinimų dalyvavus rengiant „santuokas iš išskaičiavimo“, kad imigrantai gautų prieglobstį. Miestelyje Mimmo vadinamas meras taip pat kaltinamas dėl to, kad apeidamas viešųjų pirkimų taisykles pasirašė šiukšlių tvarkymo sutartį su kooperatyvais, siejamas su migrantais.

„Scanpix“/AP nuotr./Matteo Salvini
„Scanpix“/AP nuotr./Matteo Salvini

Mero areštą sveikino vidaus reikalų ministras Matteo Salvini ir jo atstovaujama kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lyga“ (Lega Nord). Jų teigimu, tai yra įrodymas, kad „pokyčių vyriausybė paskelbė karą imigraciniam verslui“.

Tačiau vadinamojo „Riačės modelio“ šalininkai yra pasipiktinę. Italijos ir Europos lėšomis nuo šio amžiaus pradžios finansuojamas modelis, jų teigimu, yra efektyvus būdas atgaivinti kaimus, kuriuose mažėja gyventojų, ir apgyvendinti šimtus prieglobsčio prašytojų.

Migrantų perkėlimas į kitus centrus turėtų būti pradėtas kitą savaitę, nurodo ministerija, tirianti „akivaizdžius pažeidimus“ nuo 2016 metų, susijusius su mieste vykdoma priėmimo sistema.

Italijoje valstybė suteikia nedideliems centrams po 35 eurus kiekvienam jo gyventojui, ir šie pinigai yra naudojami būstui, maistui ir kalbos pamokoms. Migrantams taip pat duodama po nedaug kišenpinigių.

D.Lucano sako, kad jo advokatai ruošia apeliaciją prieš Vidaus reikalų ministeriją, reikalaujančią pateikti detalius išlaidų duomenis. Mero vykdyta migrantų priėmimo programa leido atstatyti apleistus namus, atidaryti dirbtuvių Riačės miestelyje ir pritraukti turistų. Daugelis šį miestelį įvardijo kaip integracijos pavyzdį.

2016 metais žurnalas „Fortune“ net buvo įtraukęs Riačės merą į įtakingiausių asmenybių šimtuką.

Tačiau M.Salvini, siekiantis mažinti tokių projektų, kaip Riačė, skaičių ir laikyti prieglobsčio prašytojus dideliuose centruose, mėgaujasi augančiais populiarumo reitingais nuo tada, kai birželį buvo suformuota nauja italų vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius