-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtampa po Krymo ankeksijos kursto patriotizmą Ukrainos Odesos mieste

Ukrainiečių vėliavos plevėsuoja virš žmonių būrio, susirinkusio garsiųjų Potiomkino laiptų viršuje Odesoje – uostamiestyje Ukrainos vakaruose, kur daugumą gyventojų sudaro rusai ir kur separatistinė įtampa pakurstė patriotizmą.
Mitingas Odesoje
Mitingas Odesoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos pajėgoms praėjusį mėnesį perėmus Krymo kontrolę, kitame Ukrainos Juodosios jūros pakrantės gale, Odesoje, dešimtys žmonių kasdien susitinka prie Potiomkino laiptų.

Šiuos, regis, nesibaigiančius laiptus išgarsino nebylus 3-iojo dešimtmečio filmas „Šarvuotis „Potiomkinas“ apie laivą, kurio įgula sukilo prieš caro režimą.

„Mes giname Ukrainos suverenitetą ir norime, kad Ukraina liktų visa ir nedaloma, – sakė demonstrantė Anastasija Belous. – Daugelis Odesos gyventojų išėjo į gatves, kad būtume išgirsti ir pamatyti.“

„Norime išvengti Krymo scenarijaus ir neleisime suskaldyti mūsų šalies“, – sakė ši namų šeimininkė.

„Mes giname Ukrainos suverenitetą ir norime, kad Ukraina liktų visa ir nedaloma, – sakė demonstrantė Anastasija Belous. – Daugelis Odesos gyventojų išėjo į gatves, kad būtume išgirsti ir pamatyti.“

Rusijoje gimusi teisininkė Jelena Gordejeva sakė, kad žmonės jos bendruomenėje visuomet laikė save ukrainiečiais.

„Tai mums tinka; mes nenorime jokio jėga mums primesto lojalumo“, – sakė ji.

Odesą – milijoną gyventojų turintį miestą, senosios Rusijos imperijos karūnos brangakmenį – sukrėtė liaudies sukilimas, kuris Kijeve nuvertė prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių, ir Rusijos įvykdyta Krymo aneksija.

Situacija šiame strateginės svarbos uoste, per kurį į Ukrainą atgabenama trečdalis prekių, atidžiai stebima, nes netoliese yra Padniestrė – separatistinis kaimyninės Moldovos regionas, kuriame gyvena daugiausia rusai.

Kaip ir kituose Ukrainos pramonės centruose Donecke, Charkove ir Luganske, įtampą Odesoje padidino promaskvietiškų protestuotojų mitingai, kurių metu buvo reikalaujama referendumo dėl prisijungimo prie Rusijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prorusiškas protestas Odesoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prorusiškas protestas Odesoje

Jėgos demonstravimas

Kovo 3 dieną maždaug 3 tūkst. demonstrantų puolė vyriausybės biurus Odesoje ir Ukrainos vėliavas virš jų pakeitė Rusijos trispalvėmis.

„Odesą įkūrė Rusija. Grįžimas į Rusiją atrodo logiškas“, – sakė Oleksandras, kuris nesutiko nurodyti savo pavardės.

Šis jaunas vyras prie striukės buvo prisisegęs oranžinės ir juodos spalvų kaspinėlį, kuris simbolizuoja Šv.Jurgio (Georgijaus) ordiną – rusų pergalės prieš nacių Vokietiją Antrajame pasauliniame kare simbolį.

Nors Odesoje dauguma gyventojų kalba rusiškai, daugiau kaip 60 proc. odesiečių yra ukrainiečiai. Tuo tarpu Kryme 60 proc. gyventojų yra rusai.

Tačiau netrukus prasidėjo ir demonstracijos, kurių dalyviai gina Ukrainos vienybę, o pareigūnai areštavo promaskvietiško judėjimo lyderį.

Nors Odesoje dauguma gyventojų kalba rusiškai, daugiau kaip 60 proc. odesiečių yra ukrainiečiai. Tuo tarpu Kryme 60 proc. gyventojų yra rusai.

Nors priešingų stovyklų demonstrantai Donecko ir Charkovo miestuose šalies rytuose susiremdavo, kartais – praliedami kraują, Odesoje tie, kas remia naująją proeuropietišką valdžią Kijeve, savo atsakomuosius mitingus rengė be jokių rimtų incidentų.

Tūkstančiai jų prie Potiomkino laiptų buvo susirinkę kovo 9 dieną, giedoti Ukrainos himno. Vaizdo medžiaga apie įvykį buvo išplatinta internete.

„Dabar įtampa sumažėjo“, – sakė Nacionalinio strateginių studijų instituto politikos analitikas Artiomas Filipenka.

„Tų, kurie remia proeuropietišką stovyklą, yra daugiau ir tai buvo įtikinama“, – sakė jis ir pridūrė: „Odesos regionas linksta pasilikti Ukrainoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius