Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtampa tarp Ukrainos ir Rusijos: galimi konflikto scenarijai

Pastarosiomis savaitėmis įtampa tarp Rusijos ir Ukrainos gerokai padidėjo. Iš pradžių įtakingiausi pasaulio leidiniai, o vėliau ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, Ukrainos valdžia, žvalgyba pranešė, kad Maskva gali pradėti didelio masto karinę operaciją prieš Ukrainą. 15min kalbinti karo ir politikos ekspertai neatmeta galimybės, kad Kremlius gali ryžtis dideliam karui, tačiau tam pirmiausia reikia destabilizuoti politinę padėtį Kijeve.
Ukrainos kariai Donbase
Ukrainos kariai Donbase / „Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį Ukrainos žvalgybos vadas Kirilas Budanovas leidiniui „Military Times“ pareiškė, kad Rusija kitų metų sausio arba vasario mėnesiais gali pradėti didelio masto puolimą prieš Ukrainą.

Tai dar labiau pakurstė kalbas apie tai, kad Maskva esą ruošiasi pulti savo kaimynę. Nors karas Rytų Ukrainoje vyksta jau aštuntus metus, didžiausi mūšiai ten vyko 2014–2015 metais. Dabar kalbama, kad krizė gali virsti dar didesnė nei anuomet, kai buvo okupuota dalis Donbaso ir aneksuotas Krymas.

Susirūpinimą dėl galimo didelio masto puolimo Vakarams ir Kijevui sukėlė Rusijos pajėgų judėjimas maždaug 250 kilometrų nuo Ukrainos sienos. Skaičiuojama, kad pasienyje su Ukraina Rusija gali būti sutelkusi daugiau nei 90 tūkst. savo karių.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas įspėjo Maskvą nemėginti surengti įsiveržimo. Europos Sąjunga savo ruožtu pareiškė, kad blokui taip pat kelia nerimą tokia Rusijos karinė veikla prie Ukrainos sienų.

Tuo metu Maskva kalbas apie galimą įsiveržimą neigia.

„Amerikiečiai piešia bauginamą rusų tankų ordų, pradėsiančių traiškyti Ukrainos miestus, paveikslą ir sako turintys „patikimos informacijos“ apie tokius rusų ketinimus“, – pirmadienį pareiškė Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba SVR.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sekmadienį sukritikavo JAV už „isterijos“ kurstymą dėl galimos Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Ši isterija yra kurstoma dirbtinai, – per valstybinę televiziją sakė D.Peskovas. – Tie, kurie atsivežė savo ginkluotąsias pajėgas iš užsienio, kaltina mus neįprasta karine veikla mūsų pačių teritorijoje, t. y. JAV.“

Londono universiteto koledžo Slavų ir Rytų Europos studijų centro ekspertas Markas Galeotti interviu 15min sakė, kad šiuo metu Rusijos įsiveržimas į Ukrainą mažai tikėtinas, nes tam nėra politinių priežasčių.

Tuo metu „New Geopolitics Research Network“ instituto Kijeve direktorius, karybos ekspertas Mychailo Samusas kalbėdamas su 15min pabrėžė: jei Maskvai pavyks destabilizuoti padėtį Kijeve, ji tikrai imsis karinių veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius