Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtariamą lėktuvo sprogdintoją sustabdęs „olandų didvyris“ sako reagavęs impulsyviai

Olandas Jasperas Schuringa, kuris padėjo sulaikyti nigerietį, JAV lėktuve bandžiusį susprogdinti sprogstamąjį užtaisą, interviu JAV žiniasklaidai pasakojo veikęs impulsyviai.
Jasperas Schuringa pasakoja savo įspūdžius televizijos kanalo CNN laidoje.
Jasperas Schuringa pasakoja savo įspūdžius televizijos kanalo CNN laidoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tiesiog pašokau, nieko negalvojau“, – sakė olandas, kuris dėl savo poelgio tapo Kalėdų didvyriu.

Liudininkai ir pareigūnai gyrė į Detroitą iš Amsterdamo skridusio lėktuvo keleivius ir įgulos narius, drauge sustabdžiusius įtariamąjį – 23 metų Umarą Farouką Abdulmutallabą.

Įtariamajam nepavyko iki galo susprogdinti užtaiso su itin sprogia medžiaga, kurią jis sugebėjo įsinešti pro oro uosto saugumo pareigūnus. Užtaisą jis norėjo aktyvuoti lėktuvui rengiantis tūpti Detroite.

J.Schuringa rankas apdegė bandydamas atimti degantį objektą, kuris atrodė pririštas prie įtariamojo kojos netoli tarpkojo, o paskui bandydamas plikomis rankomis užgesinti liepsną, rašė „New York Post“.Tačiau jei J.Schuringos interviu CNN tiksliai atitinka tikrovę, būtent šis vyras išgelbėjo kitus 278 lėktuvo keleivius ir 11 įgulos narių.

„Iš esmės reagavau tuoj pat“, – šeštadienį interviu sakė olandas, kuris atrodė atsipalaidavęs ir vilkėjo pilkus trikotažinius marškinėlius. Jo dešinė ranka buvo sutvarstyta.

„Kai pamačiau įtariamąjį, jį buvo apėmusios liepsnos, aš, žinoma, susijaudinau ir nė kiek nedvejodamas peršokau sėdynes, prišokau prie įtariamojo, nes pamaniau, kad jis bando susprogdinti lėktuvą“, – pasakojo jis.

J.Schuringa sėdėjo dešinėje „Northwest Airlines“ lėktuvo „Airbus 330“ salono pusėje, eilėje už U.F.Abdulmutallabo, kuris sėdėjo prie vieno dešinio lango. J.Schuringa sakė, kad reagavo staiga, kai pamatęs, jog nuo įtariamojo kelių pradėjo kilti dūmai ir liepsnos.

„Kai lėktuve išgirsti pokštelėjimą, pastatai ausis, tikėkit manim. Tad tiesiog pašokau, nieko negalvojau, tiesiog puoliau, puoliau ten ir, spėju, bandžiau gelbėti lėktuvą“, – pasakojo jis.

Siaubo apimtiems keleiviams klykiant, o salonui prisipildžius dūmų, šaltakraujiškasis J.Schuringa ir įgulos nariai nutempė įtariamąjį į priekį ir sutramdė, o kiti tuo tarpu gesintuvu užgesino nedidelį gaisrą.

„Nuvedėme jį į pirmosios klasės saloną ir ten nurengėme, sutramdėme antrankiais ir užtikrinome, kad jis daugiau nebeturėtų ginklų ar bombų“, – tęsė J.Schuringa.

Šis olandas, kuris, kaip praneša JAV žiniasklaida, yra vaizdo klipų režisierius ir prodiuseris, sakė, jog „absoliučiai niekas“ nerodė, kad U.F.Abdulmutallabas bandys padaryti ką nors bloga.

„Jis atrodė kaip normalus žmogus, – sakė J.Schuringa. – Tiesiog buvo sunku patikėti, kad jis bandys susprogdinti šį lėktuvą.“

J.Schuringa rankas apdegė bandydamas atimti degantį objektą, kuris atrodė pririštas prie įtariamojo kojos netoli tarpkojo, o paskui bandydamas plikomis rankomis užgesinti liepsną, rašė „New York Post“.

„Nesijaučiu didvyris, – šiam laikraščiui sakė J.Schuringa. – Tai įvyko visiškai natūraliai. Turėjau ką nors daryti, nes kitaip būtų buvę per vėlu.“

Tačiau jo, kaip didvyrio, šlovė ėmė sparčiai plisti, bent jau internete. Mažiau nei 30 valandų po minimo incidento socialiniame tinkle „Facebook“ jau buvo keturios olando gerbėjų grupės.

„Nepaisėte savo gyvybės, kad išgelbėtumėte kitų gyvybes“, – rašė „Facebook“ vartotoja Maraya Holland.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius