Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtariamasis skerdynėmis Norvegijoje – krikščionių fundamentalistas

32 metų norvergas Andersas Behringas Breivikas, įtariamas kraupiais penktadienio išpuoliais Norvegijoje, nusinešusiais mažiausiai 91 žmogaus gyvybę, buvo dešiniųjų politinių pažiūrų krikščionių fundamentalistas, pranešė policijos pareigūnai.
Andersas Behringas Breivikas
Andersas Behringas Breivikas / Nuotr. iš Facebook

Pasak policijos vadovo Sveinungo Sponheimo, internete paviešintos kaip kurios vyro mintys taip pat atskleidė, kad jis „nusiteikęs prieš musulmonus“. „Tačiau koks galėjo būti išpuolių motyvas, kol kas neaišku“, – sakė S.Sponheimas nacionaliniam Norvegijos transliuotojui NRK.

Apie A.B.Breiviką kol kas žinoma nedaug – informacijos nuotrupos surinktos iš socialinių tinklalapių „Facebook“ ir „Twitter“, kuriuose įtariamasis buvo susikūręs savo profilius. Kai kurie užrašai čia buvo paviešinti vos prieš keletą dienų.

Dešiniųjų pažiūrų ekstremistu įtariamasis tapo sulaukęs gerokai per 20 metų.Tinklalapyje „Facebook“ jaunas vyras save apibūdino kaip krikščionį ir kaip konservatorių. Šiuo metu A.B.Breiviko profilis „Facebooke“ nėra pasiekiamas, tačiau jame taip pat buvo nurodyta, kad tarp jo interesų yra kultūrizmas ir masonystė.

Tragediją Utojos saloje išgyvenę liudininkai į žmones šaudžiusį vyrą apibūdino kaip aukštą blondiną, vilkėjusį policininko uniformą. „Facebooke“ paviešintoje A.B.Breiviko nuotraukoje esantis vyras yra žydraakis blondinas, rašo BBC.

Norvegų laikraštis „Verdens Gang“ cituoja įtariamo žudiko draugą, teigiantį, kad pastarasis dešiniųjų pažiūrų ekstremistu tapo sulaukęs gerokai per 20 metų. Laikraštyje taip pat rašoma, kad jis dalyvavo internetiniuose forumuose, kuriuose išreiškė savo stiprius nacionalistinius jausmus.

Manoma, kad A.B.Breivikas studijavo Oslo verslo mokykloje. Jo darboviete nurodoma „Breivik Geofarm“ įmonė, kurią Norvegijos spauda apibūdina kaip individualią ūkininkavimo bendrovę. Ji buvo įkurta auginti daržoves, melionus, šakniavaisius ir gumbavaisius, praneša Norvegijos televizija TV2. Šalies žiniasklaidoje netyla spekuliacijos, kad turėdamas tokio pobūdžio įmonę A.B.Breivikas turėjo ir prieigą prie trąšų, naudojamų bombai pasigaminti.

Socialinio tinklalapio „Twitter“ profilyje įtariamasis turėjo tik vieną įrašą, kuriame – filosofo Johno Stuarto Millo citata: „Įsitikinimą turintis vienas žmogus yra vertas 100 tūkst. žmonių, turinčių tik interesus“. Kaip ir „Facebook“ profilyje, taip ir čia šis įrašas pasirodė liepos 17 d.

„Twitteris“ daugiau neatskleidžia faktiškai jokios informacijos apie A.B.Breiviką, išskyrus jo domėjimąsi libertarizmu ir tikėjimą individo galia.

Pasak Norvegijos policijos pareigūnų, iki šiol A.B.Breivikas jiems nebuvo žinomas. Vyras sulaikytas ir yra apklausiamas policijos. Pasak pareigūnų, įtariamasis bendradarbiauja su policininkais, aiškiai parodydamas norintis „paaiškinti savo veiksmus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius