Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtariamųjų S.Skripalio byloje pasakojimas apie išvyką į Angliją neįtikina: kodėl?

Ruslanas Boširovas ir Aleksandras Petrovas, Londono kaltinami apnuodijus buvusį dvigubą rusų agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją, interviu propagandinei televizijai RT teigė, kad į Solsberio miestą vyko kaip turistai. Bet šių vyrų pasakojime – aibė spragų.
Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga Solsberyje
Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas Solsberyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Britų policija dar rugsėjo 5-ąją paskelbė, kad A.Petrovas ir R.Boširovas – įtariami Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU agentai – kaltinami dėl pasikėsinimo į Skripalių gyvybes ir nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ panaudojimo.

Londono pareigūnai pateikė ir daugybę išsamių įrodymų – stebėjimo kamerų duomenis, cheminių tyrimų rezultatus.

Maskvai, neigiančiai bet kokią kaltę dėl incidento Solsberyje, reikėjo kažką daryti. Kremlius pasirinko propagandinio interviu žanrą – abu įtariamieji, švelniai kamantinėjami televizijos RT vadovės Margaritos Simonian, aiškino, kaip vaikštinėjo po „nuostabų“ Solsberį ir kaip jiems turistauti trukdė prasti orai.

„Scanpix“ nuotr./Interviu iš įtariamųjų paėmusi RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian
„Scanpix“ nuotr./Interviu iš įtariamųjų paėmusi RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian

Bet jei vidaus auditoriją – prie Kremliaus cenzūruojamų naujienų pratusius rusus – tokia pasaka įtikinti dar gali, britai tik piktinasi ir juokiasi. Jungtinės Karalystės vyriausybė jau paskelbė, kad interviu su A.Petrovu ir R.Boširovu yra „neįtikimas, įžeidžiantis ir kupinas melo“.

Anot „The Guardian“, klausimų išgirdus šį pasakojimą apie nekaltą dviejų prasiblaškyti panorusių vyrų kelionę į tikrai ne patį patraukliausią turistinį objektą Jungtinėje Karalystėje – Solsberį – tik daugiau. Kokių?

Ar tikrai ėjo katedros link?

Primename, jog A.Petrovas ir R.Boširovas teigia taip norėję pamatyti Solsberio katedrą, kad į šį Anglijos miestą keliavo dvi dienas iš eilės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Solsberio katedra, kurią neva taip norėjo išvysti įtariami GRU agentai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Solsberio katedra, kurią neva taip norėjo išvysti įtariami GRU agentai

Kovo 3 dieną – britų pareigūnai teigia, kad tądien šie įtariami GRU agentai vykdė žvalgybinę misiją – jie esą atvyko traukiniu į Solsberį, bet netrukus grįžo. Priežastis – sniego pusnys, nors tų dienų laikraščių nuotraukos liudija, kad kitiems žmonėms prastas oras vaikščioti po miestą netrukdė.

Negana to, rusus nuo Solsberio katedros skyrė mažiau nei mylia – galbūt 14 minučių pėsčiomis. Toks atstumas jiems pasirodė neįveikiamas.

Stebėjimo kamerų įrašuose abu vyrai matomi vaikštantys rajone, kur gyveno S.Skripalis.

Ką jie veikė kitą dieną? A.Petrovas ir R.Boširovas pripažino, kad galbūt galėjo būti atsidūrę netoli S.Skripalio namo kaip tik tuo metu, kai ten buvo paskleista medžiagos „Novičiok“.

Tačiau namas, kuriame gyveno S.Skripalis, nuo katedros, kurią taip troško išvysti rusai „turistai“, nutolęs daugiau nei tris kilometrus. Nuo pastato toli ir kitos vietos, kurias esą planavo aplankyti svečiai – Stounhendžas, senasis Sarumas.

„Nuvažiavome pamatyti Stounhendžą, senąjį Sarumą, bet negalėjome to padaryti, nes visur buvo purvina klampynė“, – RT sakė A.Petrovas, nors stebėjimo kamerų įrašuose abu vyrai matomi vaikštantys rajone, kur gyveno S.Skripalis.

„The Daily Telegraph“ korespondentas Maskvoje Alecas Luhnas tviteryje tiesiai pasvarstė: „RT per 25 minutes nesugebėjo paklausti jų, kodėl „Novičiok“ pėdsakų buvo rasta jų viešbučio kambaryje ir kodėl apnuodijimo dieną jie ėjo ne katedros, o Skripalio namo link.“

Sniegas netrukdė vaikščioti

Ar įmanoma atsekti, kurie įtariamųjų žodžiai atitinka tikrovę, o kurie laikytini melu? „The Guardian“ ir „Meduza“ pabandė. Štai keli klausimai:

Kodėl R.Boširovas ir A.Petrovas vyko į Jungtinę Karalystę?

Jie tvirtina, kad į Jungtinę Karalystę vyko prasiblaškyti, o ne verslo reikalais. Duetas į Londoną atskrido kovo 2-ąją, penktadienį – jų teigimu, šalis buvo paskendusi transporto chaose.

Tai tiesa – audra Emma tuo metu kaip tik buvo susidūrusi su vadinamąja „Pabaisa iš Rytų“ („Beast from the East“. Tai reiškė, kad pietinėje Anglijos dalyje stipriai snigo ir daugiau nei 1,9 tūkst. skrydžių buvo atšaukti.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./2018 metų kovą Pietų Angliją užklupo audra Emma, kuri susidūrė su „Pabaisa iš Rytų“
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./2018 metų kovą Pietų Angliją užklupo audra Emma, kuri susidūrė su „Pabaisa iš Rytų“

Kodėl jie keliavo į Solsberį?

A.Petrovas interviu teigė, kad jo ir R.Boširovo draugai jau kuris laikas siūlė jiems apsilankyti „nuostabiame“ Solsberio mieste. Esą iš pradžių planuota ten praleisti dieną.

„Tiek laiko Solsberyje gana. Ten nėra ką daug veikti. Tai paprastas turistinis miestas“, – paaiškino R.Boširovas.

Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas
Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas

Ką žinome apie įtariamųjų veiksmus kovo 3-ąją?

Anot britų pareigūnų, svečiai iš Rusijos iš savo viešbučio Rytų Londone į Waterloo stotį atvyko 11.45 val, o į Solsberį nukeliavo 14.25 val. Mieste jie praleido mažiau nei dvi valandas, nes atgal į Londoną pajudėjo 16.10 val. Kodėl vizitas buvo toks trumpas?

A.Petrovas, kaip jau minėta, aiškina, kad norėta pamatyti ne tik Solsberio katedrą, bet ir senąjį Sarumą bei Stounhendžą.

„Norėjome apvaikščioti miestą, bet kadangi visą miestą buvo padengęs sniegas, ten praleidome tik 30 minučių. Buvome šlapi. Buvo daug purvo“, – teigė A.Petrovas. Anot jo, jis su R.Boširovu sugrįžo į stotį ir maždaug 40 minučių gurkšnojo kavą vietos kavinaitėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės policija paskelbė šūsnį dviejų įtariamųjų Skripalių apnuodjimu nuotraukų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės policija paskelbė šūsnį dviejų įtariamųjų Skripalių apnuodjimu nuotraukų

Šis pasakojimas labai keistas. Nuo traukinių stoties iki Solsberio katedros – apie 14 minučių pėsčiomis. Per pusvalandį tikrai buvo galima nužingsniuoti pirmyn ir atgal.

Negana to, nors tą savaitgalį tikrai buvo prisnigę, vietos gyventojams sniegas netrukdė laisvai užsiimti savais reikalais. Leidinio „Salisbury Journal“ tądien rinkti duomenys rodo, kad pusnys buvo nuvalytos nuo miesto šaligatvių.

Policijos versija kitokia

Kodėl taip patraukė Solsberio katedra?

„JI (Solsberio katedra, – red.) garsi visoje Europoje ir, tiesą sakant, manau, kad visame pasaulyje. Ji garsi savo 123 m aukščio bokštu. Ji garsi savo laikrodžiu – seniausiu veikiančiu laikrodžiu pasaulyje“, – aiškino A.Petrovas.

„Scanpix“ nuotr./Ruslanas Boširovas (kairėje( ir Aleksandras Petrovas
„Scanpix“ nuotr./Ruslanas Boširovas (kairėje( ir Aleksandras Petrovas

Jis taip vadina statinį „palaimintosios Mergelės Marijos katedra“. Solsberyje katedros taip niekas nevadina, tačiau tokie žodžiai parašyti Vikipedijoje. Manoma, kad žinių apie objektus Solsberyje GRU agentai sėmėsi būtent šioje interneto enciklopedijoje.

Kodėl jie sugrįžo į Solsberį kovo 4 dieną?

Rusai interviu paaiškino, kad Londone sniegas ištirpo, be to, atšilo oras. A.Petrovas leido suprasti, kad antrasis apsilankymas Solsberyje buvo sėkmingesnis – esą pavyko pamatyti „gražią“ katedrą.

Jie taip pat tvirtino nufotografavę Solsberio katedrą. Vis dėlto tai reiškia, kad „turistus“ tikrai būtų užfiksavusios stebėjimo kameros – o taip nebuvo. Be to, A.Petrovas ir R.Boširovas neparodė nuotraukų, kurias neva padarė: paraginti M.Simonian, jie RT redaktorę paprasčiausiai ignoravo.

„The Guardian“ šaltiniai Solsberio katedroje sakė nieko nežinantys apie turistų iš Rusijos vizitą. O senajame Sarume jie apsilankyti negalėjo – objektas tą sekmadienį buvo uždarytas.

Kur dar jie ėjo?

A.Petrovas ir R.Boširovas pareiškė taip pat užėję į kavinę ir į parką. Britų tarnyboms tokia informacija turėtų kelti nerimą – jei rusai su savimi turėjo „Novičiok“, šios medžiagos galėjo užsilikti viešoje vietoje.

Ar rusų pasakojimas sutampa su britų policijos išvadomis?

Tikrai ne. Britų policijos teigimu, sekmadienį, kovo 4-ąją, į Solsberį atvykę rusai keliavo ne į miesto centrą ar prie katedros – jie iš stoties suko ne į dešinę, kur paprastai eina turistai, o į kairę, kur driekiasi gyvenamieji kvartalai ir kur gyvena S.Skripalis.

A.Petrovą ir R.Boširovą 11.58 val. – praėjus 12 minučių po traukinio sustojimo Solsberyje – užfiksavo stebėjimo kameros. Jie buvo sustoję degalinėje „Shell“ – kitoje gatvės pusėje prasideda takelis, vedantis S.Skripalio namo link.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Namas Selsburyje, kuriame gyveno Sergejus Skripalis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Namas Selsburyje, kuriame gyveno Sergejus Skripalis

Jei rusai tuomet keliavo tiesiai prie S.Skripalio namo ir ten paskleidė „Novičiok“, prie pastato paradinių durų, kur ir buvo palikta nuodingos medžiagos, jie turėjo atsidurti kelios minutės po vidurdienio. Būtent tokiu metu, anot tyrėjų, ten buvo palikta „Novičiok“.

Ką jie sako apie S.Skripalio namą? Ar jie buvo atsidūrę prie pastato?

„Galbūt. Mes nežinome. Galbūt mes praėjome pro šalį, o galbūt ir ne“, – tokius paaiškinimus teikė abu vyrai.

Kaip jau minėta, jei jų tikslas buvo katedra, S.Skripalio namas „turistams“ buvo visiškai nepakeliui – jį nuo Solsberio katedros skiria daugiau nei trys kilometrai.

Ką jie darė vėliau?

Britų policija skelbia, kad kelios minutės po 13 valandos A.Petrovas ir R.Boširovas jau buvo sugrįžę į Solsberio centrą.

Kaip, policija neatskleidžia, tačiau, vėlgi, akivaizdu, kad Solsberyje daug laiko jie nepraleido, nes 13.50 val. jie jau buvo stotyje ir lipo į traukinį, nuvežusį juos atgal į Londoną.

Paslapčių – vis dar tiek pat daug

Kodėl jie nepapasakojo apie save?

A.Petrovas ir R.Boširovas interviu tikino, kad interviu davė norėdami parodyti, jog yra paprasti civiliai. Tačiau jie kažkodėl pagailėjo detalių apie savo asmeninį gyvenimą, o tai jau įtartina.

Jei bent vienas jų būtų paminėjęs kompaniją, kurioje dirba, žurnalistai būtų galėję patikrinti, ar bendrovė tikrai veikia ir ar ji nėra susijusi su Rusijos vyriausybe.

Kodėl rusus kalbino RT vadovė M.Simonian?

Kremliaus finansuojamos televizijos RT vyriausioji redaktorė M.Simonian tvirtino, kad britų įtariamaisiais S.Skripalio apnuodijimo paskelbti rusai patys su ja susisiekė – paskambino jai mobiliuoju telefonu.

„Scanpix“ nuotr./RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian
„Scanpix“ nuotr./RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian

Anot M.Simonian, „visi, net gėles gabenantys kurjeriai“, žino jos numerį. Bet jo dar ketvirtadienio vakarą nebuvo įmanoma rasti nei RT tinklalapyje, nei M.Simonian paskyrose socialiniuose tinkluose, nei naudojantis paprasta paieška internete.

Tik vėliau, jau pasirodžius abejonėms dėl M.Simonian atvirumo, RT vadovė pasirūpino, kad jos mobiliojo telefono numerį būtų galima rasti internete.

A.Petrovas ir R.Boširovas patys prisipažino apsisprendę duoti interviu tik tada, kai trečiadienį tai padaryti paragino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Jis rugsėjo 12-ąją pareiškė: „Noriu kreiptis į šiuos vyrus. Tegu jie ateina į masinę žiniasklaidą.“

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Rusų dueto interviu su M.Simonian irgi buvo įrašytas trečiadienį. Tai iš esmės reiškia, kad A.Petrovas ir R.Boširovas RT redaktorės numerį susirado per pora valandų.

Kodėl M.Simonian neuždavė svarbiausių klausimų?

Interviu akivaizdžiai keistas, nes M.Simonian nesugebėjo užduoti krūvos išties svarbių klausimų. Jų pavyzdžiai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius