Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Itin konservatyvių pažiūrų Irano žurnalistė pričiupta be hidžabo ir gerianti alų

Garsi Irano televizijos laidų vedėja Azadeh Namdari, skatinanti iraniečius laikytis griežtų religijos diktuojamų įstatymų, buvo nufotografuota neprisidengusi jokiu musulmonišku apdangalu ir gerianti alų. Socialiniuose tinkluose paviešintos nuotraukos įžiebė diskusijas dėl A.Namdari hipokritiškumo, rašo „The France 24 Observers“.
Azadeh Namdari Šveicarijoje
Azadeh Namdari Šveicarijoje / Socialinių tinklų nuotr.
Temos: 2 Iranas Alkoholis

A.Namdari – viena žymiausių televizijos laidų vedėjų Irane, dirbusi keliuose kanaluose. Šiuo metu ji iranietiškoje „YouTube“ versijoje „Aban“ veda laidą „Aparat“.

Vis dėlto geriausiai ji žinoma dėl labai konservatyvios pozicijos religijos ir gyvenimo būdo, pavyzdžiui, moterų aprangos, klausimais.

A.Namdari griežtai pasisako už juodos čadros, visą kūną dengiančio apdaro, dėvėjimą. Ultrakonservatyviam laikraščiui „Vatan – Emruz“ ji yra sakiusi, kad didžiuojasi pati dėvėdama čadrą.

Vis dėlto liepos 23 dieną mobiliojoje programėlėje „Telegram“ pasirodė nuotraukos, kuriose užfiksuota, kaip A.Namdari viename Šveicarijos parke neprisidengusi jokiu musulmonišku apdangalu geria alų.

Irane moterys privačioje aplinkoje gali būti neprisidengusios, tačiau alkoholis šalyje yra griežtai draudžiamas – už jo vartojimą viešoje vietoje galima sulaukti net iki 72 kirčių bausmės.

VIDEO: Itin konservatyvių pažiūrų Irano žurnalistė prigauta be hidžabo ir gerianti alų

Portalo „The France 24 Observers“ žurnalistams nepavyko išsiaiškinti, kas paviešino A.Namdari nuotraukas ir vaizdo įrašus.

Internete iraniečiai pradėjo kaltinti konservatyviąją laidų vedėją, neva ji melavo apie savo religinius ir politinius įsitikinimus tam, kad televizijoje lengviau užkoptų karjeros laiptais.

„Moralės policija mus muša ir įžeidinėja, tačiau ji Šveicarijoje gali vaikščioti be hidžabo ir gerti alų todėl, kad dėvi čadrą“, – skundėsi internautė.

„Šis skandalas ne apie tai, ar Azedah Namdari buvo prisidengusi, ar ne. Labiausiai mums rūpi faktas, kad ji ragina žmones daryti tai, kuo pati netiki“, – rašė kitas tviterio vartotojas.

Daugelis tai daro“

Norvegijoje gyvenanti iranietė moters teisių aktyvistė Asieh Amini teigia, kad labiausiai iraniečius šokiravo laidų vedėjos hipokritiškumas.

„Dėvėti hidžabą ar negerti alkoholio Irane nėra pasirinkimas, o teisinė prievolė. Tai – labai simboliškas gyvenimo Irane aspektas, rodantis, kad politinė klasė viešose erdvėse kontroliuoja kasdienį gyvenimą“, – svarsto A.Amini.

A.Amini: „Dėvėti hidžabą ar negerti alkoholio Irane nėra pasirinkimas, o teisinė prievolė. Tai – labai simboliškas gyvenimo Irane aspektas, rodantis, kad politinė klasė viešose erdvėse kontroliuoja kasdienį gyvenimą.„

Jos teigimu, labai dažnai iraniečiai gyvena du paralelinius gyvenimus: viešąjį, kuriame laikosi įstatymų, ir privatesnį, kuriame jie gali elgtis taip, kaip iš tiesų nori.

Anot A.Amini, paviešintose nuotraukose matyti šių dviejų paralelinių gyvenimų realybė.

„Tai nėra pirmas kartas, kai viešumoje pasirodo nuotraukos, kuriose užfiksuotos paraleliniu gyvenimu besimėgaujančios įžymybės. Dėl panašių nutekinimų per pastaruosius 40 metų daugybė Irano žvaigždžių turėjo palikti šalį.

Tačiau Irano visuomenei alkoholio vartojimas ar musulmoniško apdangalo nedėvėjimas nėra tabu – daugelis tai daro privačiai", – tikino aktyvistė.

A.Amini manymu, iraniečius šokiravo tai, kad žurnalistė, visus mokiusi kaip gyventi, šių pamokų nepritaikė sau. „Azadeh Namdari tėra įrankis, kuriuo valdžia skatina dėvėti hidžabą ir laikytis griežto islamiško gyvenimo būdo. Toks elgesys įrodo, kad ji (A.Amini) melavo“, – pridūrė ji.

Kurį laiką Irano pareigūnai nereagavo į kilusį nepasitenkinimą. Tačiau nuotraukos taip šokiravo kai kuriuos internautus, kad šie net pradėjo ieškoti A.Namdari geriamo alaus rūšies.

Bandymai gintis

Kitą dieną po to, kai internete pasirodė vaizdo įrašas ir nuotraukos, A.Namradi socialiniuose tinkluose pasidalino trumpu vaizdo įrašu, kuriame bandė apsiginti.

Ji tikino su šeima buvusi privačioje erdvėje, o filmavimo ir fotografavimo metu hidžabas buvo nuslydęs nuo jos galvos. Galiausiai ji paprašė nesikišti į jos asmeninį gyvenimą. Tiesa, A.Namradi nieko neužsiminė apie rankose laikomą alų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Snukerio žaidėja iš Irano Akram Mohammadi Amini
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Snukerio žaidėja iš Irano Akram Mohammadi Amini

Vis dėlto laidų vedėjos pasiteisinimai nelabai sutampa su realybe: nuotraukų ir vaizdo įrašų fonas labai primeną viešą parką, ypač todėl, kad už A.Namradi matyti ir kiti žmonės.

Paprastai Irano valdžia labai griežta įžymybėms, kurios, būdamos užsienyje, nesilaiko gimtojoje šalyje galiojančių taisyklių.

Pavzydžiui, 2017-ųjų kovą snukerio moterų rinktinei buvo uždrausta metus žaisti, nes sportininkės turnyro Kinijoje metu neva elgėsi „neislamiškai“ .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius