-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvardijamas miestas, po kurio užėmimo V.Putinas gali nutraukti karą

Rusijos „politinis elitas“ nesitiki nenuspėjamų, globalių ir kardinalių pokyčių šalyje per naująją Vladimiro Putino prezidento kadenciją.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Pasak nepriklausomo Rusijos leidinio „Meduza“, kuris remiasi šaltiniais Kremliuje, Rusijos vyriausybėje ir partijoje „Vieningoji Rusija“, represijos prieš nepageidaujamus asmenis tęsis, tačiau jos yra gana nuspėjamos.

„Tai valstybė, kuri kariauja ir gyvena pagal šūkį „Viskas dėl pergalės“. Tiksliau, prezidentas (V.Putinas – red. past.) norėtų, kad ji taip ir gyventų. Joje nėra vietos kitaip manantiems, gėjams ir pan. Viskas pajungta karui“, – komentavo Kremliui artimas šaltinis.

Šaltinių teigimu, teroristinis išpuolis koncertų arenoje „Crocus“ neturės didelės įtakos politiniams ir kariniams procesams Rusijoje.

„Tam tikri nauji kontūrai“ Rusijos politinėje sistemoje gali išryškėti tik pasibaigus invazijai į Ukrainą – arba sudarius kokias nors paliaubas. Kol vyksta karas, tikėtis kokių nors pokyčių beprasmiška“, – teigia pašnekovas.

Pajuto Ukrainos silpnumą

Visi „Meduzos“ šaltiniai įsitikinę, kad V.Putinas ketina tęsti karą. Tačiau jų vertinimai skiriasi dėl to, kokius tikslus jis šiuo metu kelia šiuo atžvilgiu. Pavyzdžiui, vienas iš Kremliui artimų šaltinių mano, kad po nesėkmingo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo V.Putinas „pajuto Ukrainos silpnumą ir yra pasirengęs eiti iki pat pergalės – net iki Kyjivo – ir jam nerūpi kaina“.

„Jei reikės mobilizacijos, jis ją paskelbs. Jei reikės dar labiau pajungti ekonomiką kariniams tikslams, jis tai padarys. Jis taip elgiasi iš principo“, – sakė vienas iš šaltinių.

Svarbu užimti Charkivą

Kitas Kremliui artimas pašnekovas, priešingai, mano, kad Rusijos aukščiausioji vadovybė kelia realistiškesnius tikslus, t. y. užimti Charkivą, o po to palaipsniui nutraukti karą.

Pasak „Meduzos“ šaltinių tarp „Rusijos elito“, aukšti pareigūnai įsitikinę, kad Rusijos kariuomenė gali užimti Charkivą, tačiau toliau žengti gilyn į Ukrainą bus „sunku“.

„Simboliškai tai taip pat yra pergalė. Milijoninis miestas, kuriame gyvena daug rusakalbių“, – sako vienas iš pašnekovų.

Kartu visi šaltiniai pažymi, kad jie neturi informacijos, jog sprendimas pradėti plataus masto Charkivo puolimą jau priimtas. Tačiau jie sutinka, kad tai yra „gana tikėtinas scenarijus“, dėl kurio teoriškai gali prireikti naujos mobilizacijos bangos.

Ukrainos ekspertų prognozės dėl karo Ukrainoje

Buvęs Ukrainos bataliono „Aidar“ kuopos vadas Jevhenas Dikijus sakė, kad balandį gali atsiverti galimybė pasukti karo eigą Ukrainos naudai, tačiau yra veiksnių, kurie gali tam sutrukdyti – trūksta šaudmenų ir žmonių.

Tuo pat metu žiniasklaida rašo, kad 2024-ieji bus strateginės Ukrainos gynybos metai, be jokių bandymų vykdyti didelį puolimą – užduotis bus išlaikyti gynybines linijas ir vykdyti tolimojo nuotolio oro smūgius. Teoriškai tai leis Ukrainai šiais metais „sukaupti savo pajėgas“, kad 2025 m. galėtų vėl bandyti kontrpuolimą, turėdama daugiau šansų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius