-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 06 06 /19:51

Įvardytas trečiasis teroristinio išpuolio Londone vykdytojas, vienas iš jų turėjo prieigą į parlamento tunelius

Antradienį buvo atskleista trečiojo teroristinės atakos Londone vykdytojo tapatybė. Jis – 22 metų Maroko ir Italijos pilietis Youssefas Zaghba, praneša BBC.
Londone mikroautobusas taranavo nekaltus žmones
Įvardytas trečias Londono teroristinio išpuolio vykdytojas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Terorizmas Londonas

Papildyta 19.50 val. Į Londoną išvyko dirbti

Y.Zaghbos giminaitė Franca Labertini BBC pasakojo, kad šeštadienį išpuolį įvykdęs vyras motinai sakė vykstantis į Londoną dirbti.

Prieš sugrįždamas į gimtąją Boloniją, Y.Zaghba Londone praleido 2-3 mėnesius.

Vis dėlto praėjus mėnesiui jis motinai pranešė ir vėl išvykstantis, nes „čia nėra nieko, o Londone aš galiu dirbti“.

Papildyta 14.14 val. Turėjo potencialaus kovotojo statusą

Pranešama, jog policija Y.Zaghbos mobiliajame telefone rado IS propagandinės filmuotos medžiagos, bet tyrimo metu nesugebėjo rasti pakankamai jo ryšių su terorizmu įrodymų, todėl turėjo jį paleisti.

Kaip teigiama pranešimuose, apie Y.Zaghbos, kaip potencialaus kovotojo, statusą buvo informuotos Britanijos ir Maroko slaptosios tarnybos.

Vėliau antradienį Britanijos policija patvirtino šio asmens tapatybę ir nurodė, kad pastaruoju metu jis, Y.Zaghba, gyveno Londono rytuose. Jo šeimai buvo pranešta apie jaunuolio žūtį.

TT NYHETSBYRÅN/Youssefas Zaghba
TT NYHETSBYRÅN/Youssefas Zaghba

Policija teigia, kad jis nebuvo policiją arba žvalgybos tarnybas dominantis asmuo.

Papildyta 14.07 val. Sulaikytas su išpuoliu siejamas asmuo

Policijos pareigūnai praneša, kad rytinėje Londone dalyje esančiame Barkingo rajone sulaikytas 27 metų vyras, galimai susijęs su teroristiniu išpuoliu.

Bandė keliauti į Siriją

Italijos laikraščio „Corriere Della Sera“ duomenimis, Y.Zaghba 2016-aisiais bandė per Turkiją patekti į Siriją.

Kaip rašo pagrindiniai Italijos laikraščiai, Y.Zaghbos motina yra kilusi iš Bolonijos, o jo tėvas yra marokietis.

„The Telegraph“ praneša, kad vienas iš vykdytojų Khuramaas Buttas dirbo Vestminsterio metro stotyje ir turėjo prieigą į po parlamentu išsiraizgiusius tunelius.

„The Telegraph“ praneša, kad vienas iš vykdytojų Khuramaas Buttas dirbo Vestminsterio metro stotyje ir turėjo prieigą į po parlamentu išsiraizgiusius tunelius.

Kiek anksčiau Didžiosios Britanijos kovos su terorizmu policijos vadovas Markas Rowley įvardijo du iš trijų atakos kaltininkus: trečią išpuolį mažiau nei per tris mėnesius šalyje įvykdė Khuramas Buttas ir Rachidas Redouane'as. Pasak pareigūno, Kh.Buttas buvo žinomas saugumo tarnyboms.

Per šeštadienio vakaro išpuolį, už kurį atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), Londone trys vyrai mikroautobusu rėžėsi į pėsčiuosius ant Londono tilto, o vėliau ėmė peiliais badyti žmones netoliese esančiame Boro turgaus rajone, kuriame įsikūrę daug barų ir restoranų.

Per aštuonias minutes į iškvietimą sureagavusi policija 50 šūvių nukovė visus tris užpuolikus, iš pažiūros dėvėjusius mirtininkų liemenes, bet jos vėliau pasirodė esančios netikros.

Kh.Buttas buvo 27 metų Britanijos pilietis, gimęs Pakistane.

Londono policijos nuotr. /Teroro išpuolio Londone organizatoriai
Londono policijos nuotr. /Teroro išpuolio Londone organizatoriai

Pernai jis pasirodė televizijos „Channel 4“ dokumentiniame filme „Kaimynai džihadistai“ (The Jihadis Next Door) apie britų ekstremistus, informavo vietos žiniasklaida.

30-metis R.Redouane‘as „tvirtino esąs marokiečių ir libių“ kilmės. Policija sakė, kad jis taip pat naudojosi Rachido Elkhdaro (Rašido Elchdaro) vardu ir nurodydavo kitą gimimo datą – sakydavo, kad jam yra 25 metai.

Abu vyrai gyveno Barkinge, Rytų Londono priemiestyje, kurio gyventojų etninė sudėtis labai marga.

Sekmadienį ir pirmadienį pareigūnai šiame rajone surengė kelis reidus. Vis dėlto iki pirmadienio vakaro visi 12 sulaikytų įtariamųjų buvo paleisti nepateikus jokių kaltinimų, nurodė policija.

Sekmadienį ir pirmadienį pareigūnai šiame rajone surengė kelis reidus. Vis dėlto iki pirmadienio vakaro visi 12 sulaikytų įtariamųjų buvo paleisti nepateikus jokių kaltinimų, nurodė policija.

Londono policijos vadė Cressida Dick sakė, kad tyrėjai iš mikroautobuso, kuriuo buvo įsirėžta į praeivius, paėmė „didžiulį kiekį medžiagos tyrimams“.

„Mums itin svarbu yra pabandyti suprasti, ar jie dar su kažkuo bendradarbiavo“, – sakė ji televizijai BBC.

C.Dick ir Londono meras Sadiqas Khanas pirmadienį, gyventojams grįžtant iš darbų, aplankė Londono tiltą, nuo kurio buvo nuimta keletas užtvarų.

Vėliau tądien šimtai žmonių susirinko pagerbti žuvusiųjų atminimą ant netoliese esančio Tauerio tilto. „Nesveiki ir pikti ekstremistai, kurie vykdo šiuos šlykščius nusikaltimus – mes jus nugalėsim. Jūs nelaimėsite“, – pareiškė Londono meras, o jo žodžius palydėjo audringos susirinkusiųjų ovacijos.

„Kovotojų būrys iš „Islamo valstybės“ šeštadienį įvykdė atakas Londone, pirmadienį pranešė grupuotės IS propagandos agentūra „Amaq“.

Tarp žuvusiųjų yra kanadietis ir prancūzas, o tarp 48 nukentėjusiųjų yra Australijos, Bulgarijos, Prancūzijos, Graikijos ir Naujosios Zelandijos piliečių.

18 žmonių būklė tebėra kritinė, informavo medikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius