Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 01 07 /23:37

Kazachstano prezidentas: jokių derybų su teroristais, mes privalome juos nužudyti

Per specialiąsias operacijas Kazachstane sulaikyta daugiau nei 3000 asmenų. Vėlų ketvirtadienio vakarą Lietuvos laiku pranešta, kad į Kazachstaną atvyko Baltarusijos taikdarių pajėgos, priklausančios Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijai (KSSO) – JAV atidžiai stebi situaciją ir kelia klausimą, ar šios pajėgos šalyje yra teisėtos.
Neramumai Kazachstane
Neramumai Kazachstane / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Nuo praėjusio savaitgalio šalį apėmę protestai trečiadienį peraugo į susirėmimus su policija ir valstybinių įstaigų pastatų šturmą
  • Protestai kilo prieš staigų suskystintųjų dujų kainų augimą
  • Žanaozeno mieste prasidėjusios demonstracijos vėliau išplito į kitus rajonus ir peraugo į masinius neramumus
  • Po protestų suimtas per 3000 asmenų, mažiausiai 18 žmonių mirė
  • Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas paprašė Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) pagalbos
  • Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pareiškė, kad KSSO nusprendė „ribotam laikui“ išsiųsti „kolektyvines taikdarių pajėgas“ į Kazachstaną. JAV atidžiai stebi ir kelia klausimą, ar šios pajėgos Kazachstane įvedamos teisėtai

Rusija į Kazachstaną išsiuntė elitinius savo ginkluotųjų pajėgų dalinius, Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ sakė buvęs šalies gynybos ministerijos pagrindinio tarptautinio karinio bendradarbiavimo departamento vadovas, į pensiją išėjęs generolas pulkininkas Leonidas Ivašovas.

Kazachstano Generalinė prokuratūra pranešė, kad riaušių dalyviams gresia kalėjimas iki gyvos galvos, taip pat grasinama, kad asmenims gali būti atimama ir pilietybė.

Šalies Vidaus reikalų ministerija nurodo, kad iš viso suimta per 3000 asmenų, 26 „likviduoti“, dar 18 per kilusius neramumus buvo sužeista.

Kazachstanas, ilgą laiką laikytas viena stabiliausių posovietinių Centrinės Azijos šalių ir turintis gausius energijos šaltinių išteklius, šiuo metu išgyvena didžiausią krizę per kelis dešimtmečius. Praeitą savaitgalį įsiplieskę protestai dėl automobilinių suskystintų dujų pabranginimo peraugo į visą šalį apėmusias audringas demonstracijas.

Keliuose miestuose ginkluoti protestuotojai grūmėsi su vyriausybės pajėgomis.

Didėjant spaudimui Kazachstano prezidentas kreipėsi į Rusijos dominuojamą KSSO, kad ši suteiktų pagalbą kovojant su „teroristų gaujomis“, esą „įgijusiomis rimtą apmokymą užsienyje“.

VIDEO: 15min skaitytojai pasidalino vaizdais iš neramumų apimto Kazachstano

Po kelių valandų karinis aljansas, kuriam priklauso Rusija, Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir Tadžikistanas, pranešė, kad pirmosios pajėgos jau išsiųstos – įskaitant Rusijos oro desantininkų dalinį. Tai yra pirmoji didelė bendra operacija nuo KSSO įkūrimo 1999 metais.

Svarbiausius penktadienio įvykius Kazachstane skaitykite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

K.-J.Tokayevas: jokių derybų su teroristais, mes privalome juos nužudyti

23:36

Anot Kazachstano prezidento Kassymo-Jomarto Tokayevo, teroristai surengė mažiausiai šešias išpuolių prieš Almatą bangas. Pasak prezidento, kai kurie asmenys kalba užsienio kalbomis. 

„Banditai ir teroristai yra labai gerai apmokyti, organizuoti, jiems vadovauja iš specialaus centro. Kai kurie iš jų nemokėjo kazachų kalbos“, – sakė K.-J.Tokayevas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kassymas-Jomartas Tokayevas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kassymas-Jomartas Tokayevas

Jis pažymėjo, kad „Almatoje buvo mažiausiai šešios teroristinių išpuolių bangos“, kuriose iš viso dalyvavo 20 tūkst. žmonių, skelbia naujienų agentūra „Interfax“.

„Jie mušė ir žudė policininkus ir jaunus kareivius, padegė administracinius pastatus, plėšė privačius namus ir parduotuves, žudė piliečius, prievartavo jaunas moteris. Mano pagrindinis požiūris: jokių derybų su teroristais, mes privalome juos nužudyti“, – pridūrė K.-J.Tokayevas.

Anot jo, „šiuo metu kovos su terorizmu operacija tęsiasi“.

A.Blinkenas nesupranta, kam Kazachstanui prireikė KSSO pajėgų pagalbos

22:09

Pasak JAV valstybės sekretoriaus, kai Rusija „ateina į jūsų namus“, gali būti sunku priversti ją vėliau išvykti.

JAV siekia išsiaiškinti, kodėl Kazachstano valdžia kreipėsi į Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) valstybes, siekdama numalšinti neramumus šalyje, penktadienį sakė JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas

„Kazachstano valdžia turi viską, kad galėtų savarankiškai susidoroti su protestais. Todėl neaišku, kodėl jiems reikėjo išorės pagalbos", – sakė jis žurnalistams ir pridūrė, kad Vašingtonas bando gauti daugiau informacijos apie tai.

A.Blinkenas pakartojo, kad Jungtinės Valstijos stebės KSSO pajėgų veiksmus ir paragino jas nepažeisti žmogaus teisių.

„Tai, kas ten [Kazachstane] vyksta, labai skiriasi nuo to, ką matome prie Ukrainos sienų. Tačiau viena iš pamokų, kurias mus išmokė nesena istorija, yra ta, kad kai Rusija ateina į tavo namus, kartais būna sunku priversti ją išvykti“, – pridūrė JAV valstybės sekretorius.

A.Lukašenka telefonu kalbėjosi su N.Nazarbajevu

21:59

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka telefonu kalbėjosi su pirmuoju Kazachstano prezidentu Nursultanu Nazarbajevu, pranešė valstybinė agentūra „BelTA“, remdamasi Baltarusijos prezidento spaudos tarnyba.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

„Šįvakar Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka surengė dar vieną telefoninį pokalbį su pirmuoju Kazachstano prezidentu Nursultanu Nazarbajevu“, – sakoma pranešime.

„BelTA“ teigimu, pokalbio metu pašnekovai išsamiai aptarė padėtį Kazachstane.

N.Nazarbayevas yra dabartinio Kazachstano prezidento K.-J.Tokayevo pirmtakas, beveik tris dešimtmečius ėjęs prezidento pareigas.

Pastaruoju metu jis oficialiai ėjo Kazachstano Saugumo tarybos pirmininko pareigas, kurios jam paskirtos iki gyvos galvos.

Kiek žinoma, N.Nazarbayevas yra išvykęs iš Kazachstano, šiuo metu galimai yra Dubajuje.

Baikonūro gatvėse pasirodė rusų šarvuočiai

21:56

Baikonūro gatvėse pradėjo patruliuoti rusų šarvuočiai, rodo vietos televizijos „Baikonurinfo“ reportažas.

Kanalo paskelbtame vaizdo įraše matoma kelių policijos automobilių kolona, ​​taip pat kamufliažinis sunkvežimis „Ural“ ir šarvuota žvalgybos ir patruliavimo mašina BRDM-2.

Kanalas taip pat pažymi, kad mieste palaikoma rami atmosfera, vyksta sporto renginiai.

Nepaisant pasikartojančių pranešimų, kad Baikonure viskas ramu, nuo sausio 7-osios mieste buvo įvestas padidintas terorizmo grėsmės lygis ir komendanto valanda iki sausio 19 d. Į patruliavimą policija ketina įtraukti civilius.

Taip pat dėl ​​koronaviruso miesto gyventojams buvo uždrausta burtis daugiau nei trise.

Miesto administracija paskelbė organizuojanti kelis užsakomuosius skrydžius į Rusiją, kuriais visi, kuriems to reikės, galės išvykti iš Baikonūro. Kaip „Interfax“ paaiškino administracijos spaudos tarnyba, taip yra ne dėl paaštrėjusios padėties šalyje, o tam, kad planavę išvykti iš miesto prieš prasidedant protestams, tai galėtų padaryti, ypač kariūnai ir universiteto studentai, kurie Baikonure atostogauja

Tuo pačiu metu kuriami variantai, kaip evakuoti kituose miestuose „įstrigusius“ Baikonūro gyventojus. Tam planuojama pasitelkti geležinkelių transportą.

Baikonyras ir jo apylinkės turi išskirtinį valstybinį statusą ir iki 2050 m. nuomuojamas Rusijos. Į šiaurę nuo miesto įsikūręs Baikonuro kosmodromas. Baikonūrą administruoja Rusija.

Kazachstano verslas nuostolius dėl riaušių įvertino 198 mln. dolerių

18:54

Žala, kurią Kazachstano verslas patyrė dėl riaušių, siekė apie 87,2 milijardo tengų (apie 198 milijonus JAV dolerių), iš kurių 85,8 milijardo tengių tenka Almatai, praneša vietos žiniasklaida, remdamasi Nacionaliniais verslininkų rūmais.

Verslininkų atstovai teigia, kad šis skaičius dar augs.

Po riaušių Atyrau mieste buvo sulaikyta daugiau nei šimtas žmonių

18:50

Kazachstano mieste Atyrau, nuo Nur Sultano nutolusiame 2700 km,  buvo sulaikyti 104 įtariami riaušių dalyviai, pranešė televizijos kanalas „Khabar 24“, remdamasis vietos valdžios duomenimis.

Remiantis šia informacija, mieste apgadinti septyni policijos automobiliai, sužeisti 35 apsaugos pareigūnai, keturi iš jų – ligoninėse. Medikai vieno iš nukentėjusiųjų būklę vertina kaip sunkią.

Anot televizijos kanalo „Khabar 24“, dabar situacija regione stabilizavosi.

Rusijos lėktuvai į Kazachstaną atgabeno Kirgizijos taikdarius

18:47

Rusijos karinis transporto lėktuvas Il-76 iš Kanto aerodromo į Almatos oro uostą atgabeno Kirgizijos taikdarių dalinį kartu su standartine karine technika, pranešė Rusijos gynybos ministerijos spaudos tarnyba.

Kirgizijos gynybos ministerija anksčiau pranešė, kad į Kazachstaną siunčia 150 specialiųjų pajėgų padalinio „Skorpionas“ karių, aštuonis šarvuočių vienetus ir 11 vienetų automobilių technikos, skelbia naujienų agentūra „Interfax“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kirgizų kariai prieš skrydį į Kazachstaną
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kirgizų kariai prieš skrydį į Kazachstaną

Rusijos karinis departamentas taip pat pranešė apie Aerokosminių pajėgų orlaivių dalyvavimą į Kazachstaną perkeliant karius iš Tadžikistano ir Armėnijos,

Skelbiama, kad Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) taikos palaikymo kontingento skaičius Kazachstane gali būti iki 2500 žmonių, prireikus misija gali būti išplėsta, sakė KSSO spaudos sekretorius Vladimiras Zainetdinovas. 

Almatos oro uostas bus uždarytas iki sausio 9 dienos

18:41

Almatos oro uostas nedirbs iki sausio 9 dienos, pranešė Kazachstano valstybinis televizijos kanalas „Khabar 24“.

Televizija skelbia, kad atšaukta daugiau nei dvi dešimtys tarptautinių skrydžių iš Almatos, Aktau, Turkestano ir Aktobės. Neįmanoma prisiskambinti į oro uosto informacijos skyrių, nėra ryšio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kariai prie Almatos oro uosto
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kariai prie Almatos oro uosto

Penktadienį ryte Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad į Kazachstaną atvykę Rusijos taikdariai padėjo vietos saugumo pajėgoms perimti Almatos oro uosto kontrolę. Iš pradžių buvo sakoma, kad oro uostas darbą atnaujins sausio 7 d., rašo naujienų agentūra „Interfax“.

Nur Sultan oro uostas veikia, nors daugelis oro linijų atšaukia skrydžius į Kazachstaną saugumo sumetimais. Sprendžiant iš Rusijos gynybos ministerijos pranešimų, Almata priima Rusijos karinius transporto lėktuvus su taikdariais ir karine technika.

Televizijos kanalas „Khabar 24“ penktadienį pranešė, kad oro linijos atšaukė daugiau nei 100 skrydžių, o dar apie 15 skrydžių vėluoja. Iš Nur Sultano buvo atnaujinti skrydžiai į Atyrau, Šymkentą, Turkestaną, taip pat Dubajų ir Maskvą.

V.Putinas telefonu kalbėjosi su K.-J.Tokayevu, A.Lukašenka ir N.Pašinianu

18:32

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį ir penktadienį aptarė įvykius Kazachstane su Kazachstano prezidentu Kassymu-Jomartu Tokayevu, Kirgizijos prezidentu Sadyru Žaparovu, Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka, Tadžikistano prezidentu Emomaliu Rahmonu, taip pat su Armėnijos ministru pirmininku Nikolu Pašinianu, skelbia naujienų agentūra „Interfax“.

Tai sausio 7 dieną paskelbė V.Putino spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas. Jis sakė, kad buvo kalbama apie derybas su Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) valstybių vadovais. K.-J.Tokayevo prašymu KSSO į Kazachstaną išsiuntė karius su taikos palaikymo misija.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

V.Putinas su K.-J.Tokayevu kalbėjosi keletą kartų. K.-J.Tokayevas kreipdamasis į žmones pabrėžė Rusijos lyderio reakcijos operatyvumą ir draugišką šilumą.

„Buvo aptarta padėtis Kazachstane ir bendri veiksmai pagal KSSO mandatą kovojant su tarptautiniu terorizmu ir užtikrinant Kazachstano tvarką bei piliečių saugumą“, – sakė D.Peskovas.

Jis pridūrė, kad nuo pat KSSO taikos palaikymo pajėgų veiklos pradžios Rusijos gynybos ministerijos vadovas Sergejus Šoigu nuolat atsiskaito V.Putinui apie karių perkėlimo į Kazachstaną eigą ir pavestų užduočių vykdymą.

„Scanpix“/AP nuotr./Kassymas-Jomartas Tokayevas
„Scanpix“/AP nuotr./Kassymas-Jomartas Tokayevas

Penktadienį telefoniniame pokalbyje su N.Pašinianu abu lyderiai neaptarė galimybės padidinti KSSO taikos palaikymo kontingentą Kazachstane. Anksčiau, to prireikus, tokią galimybę leido KSSO sekretorius spaudai Vladimiras Zainetdinovas, o Kazachstano užsienio reikalų ministerija pažymėjo, kad misija gali trukti nuo kelių dienų iki kelių savaičių.

Baltarusijos prezidento spaudos tarnyba savo ruožtu pranešė, kad sausio 7 dieną, penktadienį, Aliaksandras Lukašenka kalbėjosi telefonu su N.Pašinianu, o paskui su V.Putinu. Be kita ko, jie aptarė įvykius Kazachstane.

„Kalbėdami apie KSSO taikos palaikymo pajėgų veiklą Kazachstane vadovai pokalbių metu pabrėžė, kad viena iš pagrindinių jų užduočių yra užkirsti kelią banditų būriams skverbtis į Kazachstaną iš išorės. Kad Kazachstano žmonės, šios šalies žmonės, galėtų savarankiškai spręsti savo vidines problemas“, – skelbė Baltarusijos spaudos tarnyba.

Kinijos prezidentas giria „tvirtas priemones“ prieš protestuotojus Kazachstane

14:22

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį pagyrė aukų pareikalavusį Kazachstano vyriausybės susidorojimą su protestuotojais „itin atsakingu“ žingsniu, pranešė kinų valstybinė žiniasklaida.

„Kritiniais momentais ryžtingai ėmėtės tvirtų priemonių ir greitai nuraminote padėtį, rodydamas savo atsakingą poziciją ir pareigos jausmą kaip politikas, ir buvote itin atsakingas už savo šalį ir žmones“, – sakoma Xi Jinpingo laiške Kazachstano prezidentui Kassymui-Jomartui Tokayevui, kur citavo valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

E.Macronas ir U.von der Leyen ragina nutraukti smurtą Kazachstane

13:53

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen penktadienį paragino nutraukti smurtą, šią savaitę prasiveržusį per masinius protestus Kazachstane.

„Piliečių teisės ir saugumas yra esminiai ir turi būti užtikrinti. Raginu nutraukti smurtą ir laikytis santūrumo. ES yra pasirengusi padėti, kuo tik gali“, – Paryžiuje žurnalistams sakė U.von der Leyen.

Su ją susitikęs E.Macronas pareiškė visiškai pritariantis jos pozicijai.

Vokietija: smurtas „negali būti tinkamas atsakas“

13:26

Vokietija penktadienį paragino deeskaluoti padėtį neramumų krečiamame Kazachstane, kur prezidentas įsakė kariams šaudyti be įspėjimo, kad numalšintų protestus.

„Smurtas niekada negali būti tinkamas atsakas“, – sakė vyriausybės atstovė Christiane Hoffmann ir pridūrė, kad Vokietija „ragina visas šalis deeskaluoti padėtį ir rasti taikų situacijos sprendimą“.

K-J.Tokayevas: „Banditai ir teroristai“

11:19

K-J.Tokayevas penktadienį pareiškė, kad po kelias dienas trukusių neramumų nebus jokių derybų su protestuotojais, ir pažadėjo sunaikinti šalį užpuolusius „ginkluotus banditus“.

Per televiziją kreipdamasis į tautą jis sakė, kad didžiausią šalies miestą Almatą užpuolė „20 000 banditų“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./K-J.Tokayevas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./K-J.Tokayevas

Savo kreipimesi – trečiame per pastarąją savaitę – K.-J.Tokayevas dėl neramumų kaltino „teroristus“ ir „banditus“ ir sakė, kad leido prieš juos panaudoti mirtiną jėgą.

„Teroristai ir toliau gadina turtą... ir naudoja ginklus prieš civilius. Aš daviau įsakymą teisėsaugai šaudyti be įspėjimo“, – kalbėjo prezidentas. Jo kreipimąsi transliavo televizija.

„Tie, kurie nepasiduos, bus sunaikinti“, – sakė prezidentas.

Jis taip pat pavadino „nesąmone“ kai kurių kitų šalių raginimus pradėti derybas su protestuotojais.

„Užsienyje šalys raginamos derėtis dėl taikaus sprendimo. Kokia nesąmonė. Kokios derybos gali vykti su nusikaltėliais, žudikais?“ – kalbėjo K.-J.Tokayevas.

„Mes susiduriame su ginkluotais ir apmokytais banditais,.. todėl jie turi būti sunaikinti. Tai bus padaryta artimiausiu metu“, – sakė jis.

Pasak K.-J.Tokayevo, didžiausią šalies miestą Almatą užpuolė „20 000 banditų“ su „aiškiu puolimo planu, veiksmų koordinavimu ir aukšta kovine parengtimi“.

Jis padėkojo Rusijos, Kinijos ir Turkijos lyderiams už paramą ir išreiškė „ypatingą padėką“ Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui už atsiųstus karius, padedančius malšinti neramumus.

Šešios bendrovės įtariamos nepagrįstu suskystintųjų dujų kainų didinimu

09:53

Kazachastane pradėtas tirti galimas kartelinis susitarimas dėl suskystintų dujų automobiliams kainų nepagrįsto didinimo, o tarp įtariamųjų – taip pat ir valstybinės įmonės.

„Pradėtas ​​tyrimas dėl šešių suskystintųjų dujų didmenininkų veiksmų. Jie įtariami neteisėto susitarimo dėl kainų padidinimo sudarymu bei piktnaudžiavimu dominuojančia padėtimi rinkoje. Jeigu kaltė bus įrodyta, jiems grės rimtos baudos“, – pranešė Kazachstano valstybinė televizija „Chabar 24“.

Jos duomenimis, įtariamųjų karteliniu susitarimu sąraše – valstybinė „Kazmunaigaz“, taip pat „Kazgermunai“, „Kazachoil“ bei bendra Kazachstano ir Kinijos įmonė „CNPC-Aktobemunaigaz“.

Šalies prezidentas kreipsis į tautą

08:12

Žadama, kad per pietus Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas kreipsis į šalies žmonės. Jo kalba bus transliuojama pere televiziją.

Almatos oro uostas vis dar neveikia

07:36

Iki penktadienio popietės Almatos oro uostas bus uždarytas, pranešė valstybinis Kazachstano televizijos kanalas 24kz.

Anksčiau buvo skelbiama, kad Almatoje vis dar tęsiamos riaušininkais vadinamų asmenų paieškos.

VIDEO: 15min skaitytojai pasidalino vaizdais iš neramumų apimto Kazachstano

 

Prie įvažiavimo į sostinę – ginklų kontrabanda

07:28

Viename iš įvažiavimo punktų į Kazachstano sostinę Nur Sultaną teisėsaugos pareigūnai sulaikė ginklų kontrabandininkus.

„Interfax“ skelbia, kad buvo sulaikyti keli mikroautobusai, kuriuose buvo gabenami ginklai.

JAV: pasaulis stebi Rusijos elgesį Kazachstane

07:18

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį perspėjo Rusijos karius Kazachstane neperimti šios šalies institucijų kontrolės, sakydamos, kad pasaulis stebės galimus teisių pažeidimus.

„Jungtinės Valstijos ir, tiesą sakant, pasaulis stebės, ar nepažeidžiamos žmogaus teisės“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Taip pat stebėsime bet kokius veiksmus, kurie galėtų būti Kazachstano institucijų užgrobimo prielaida“, – pridūrė jis.

A.Blinkenas pakartojo paramą Kazachstano konstitucinėms institucijoms ir žiniasklaidos laisvei bei pasisakė už taikų, teises gerbiantį krizės sprendimą.

N.Price'as pareiškė, kad „paliks Kazachstano vyriausybei“ paaiškinti, kodėl į šalį buvo pakviestos Rusijos dominuojamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) pajėgos.

Dabartinis bloko pirmininkas, Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas sakė, kad aljansas reaguoja į pagalbos prašymą dėl „išorės kišimosi“.

Neužsimindamas apie pastaruosius kaltinimus, N.Price'as dar kartą paragino Kazachstaną imtis veiksmų dėl neramumų, kuriuos sukėlė reti masiniai protestai, išprovokuoti degalų kainų šuolio, priežasčių.

„Tikimės, kad Kazachstano vyriausybė greitai galės spręsti problemas, kurios iš esmės yra ekonominio ir politinio pobūdžio“, – sakė N.Price'as, pavadinęs JAV šios Centrinės Azijos valstybės „partnerėmis“.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas anksčiau ketvirtadienį paskambino savo kolegai iš Kazachstano Muchtarui Tileuberdi ir paragino ieškoti taikaus sprendimo bei gerbti žiniasklaidos laisvę.

A.Blinkenas „pakartojo Jungtinių Valstijų visišką paramą Kazachstano konstitucinėms institucijoms ir žiniasklaidos laisvei bei pasisakė už taikų, teises gerbiantį krizės sprendimą“, sakė N.Price'as.

Valstybės departamento atstovas nurodė, kad A.Blinkenas taip pat pasinaudojo proga aptarti su M.Tileuberdi susirūpinimą dėl Rusijos kariuomenės telkimo šalia Ukrainos sienų.

Almatoje apšaudyti žurnalistai

07:12

Kazachstano televizijos kanalo „Almaty“ žurnalistai buvo apšaudyti Almatos mieste centre.

Nurodoma, kad incidento metu vienas žmogus žuvo, vienas nukentėjo – jis paguldytas į ligoninę.

Kazachstano lyderis: KSSO pajėgos į šalį atvyko ribotam laikui

06:47

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas penktadienį pareiškė, kad Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) kontingentas šalyje vykdys strateginių objektų apsaugos užtikrinimo funkcijas.

„Šis kontingentas atvyko ribotam laikui, kad atliktų daugiausia strateginių objektų gynimo ir apsaugos funkcijas“, – penktadienį per kovos su terorizmu štabo posėdį sakė K.-J.Tokayevas.

„Vietos pareigūnai stebi situaciją. Tačiau teroristai vis dar naudoja ginklus ir daro žalą civilių turtui“, – sakoma pranešime.

Jame priduriama, kad saugumo operacijos tęsis „iki visiško kovotojų sunaikinimo“.

Susitikime pranešimus skaitė laikinieji vidaus reikalų ir gynybos ministrai, taip pat Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas.

Kazachstano prezidentas davė virtinę įsakymų, kuriais siekiama stabilizuoti padėtį šalyje.

Vėliau penktadienį K.-J.Tokayevas ketina kreiptis į tautą.

Užsibarikadavo televizijos kanalo pastate

06:45

Riaušininkai užsibarikadavo Almatos mieste esančiame televizijos kanalo „Mir TV“ pastate, skelbia „Interfax“.

Kiek pastate yra žmonių – nedetalizuojama.

 

Almatoje ieškomi neramumų kurstytojai

06:29

Antra diena iš eilės didžiausiame Kazachstano mieste Almatoje tęsiama riaušes kurstančių žmonių paieška.

Naujienų agentūra „Interfax“ nurodo, kad visus merijoms priklausančius pastatus kontroliuoja pareigūnai.

Nur Sultane veikia interneto ryšys

06:24

Šalies sostinėje penktadienio rytą atstatytas interneto ryšys. Tiesa, gyventojai pastebi, kad interneto ryšys yra nestabilus, dažnai nutrūksta.

Mobilusis ryšys vis dar yra sutrikęs.

Ketvirtadienį buvo pranešta, kad visoje šalyje apribojamas priėjimas prie interneto. Nurodyta, kad toks sprendimas priimtas dėl saugumo.

VIDEO: 15min skaitytojai pasidalino vaizdais iš neramumų apimto Kazachstano

 

Situacija kontroliuojama

06:22

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas sako, kad į šalį jau atvyksta KSSO pajėgos.

„Daliniai padės atkurti taiką“, – penktadienį sakė šalies vadovas.

Jis taip pat nurodė, kad Kazachstane kova su teroristine veikla turi būti tęsiama tol, kol bus sunaikinti visi kovotojai.

Anksčiau Kassymas-Jomartas Tokayevas teigė, kad konstitucinė tvarka Kazachstane iš esmės atkurta visuose regionuose.

„Vietos pareigūnai kontroliuoja situaciją. Tačiau teroristai vis dar naudoja ginklus ir kenkia piliečių turtui“, kalbėjo Kassymas-Jomartas Tokayevas.

Paskutinis atnaujinimas 2022-01-07 06:22

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje