Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įvykiai Totorijos sostinėje rutuliojasi pagal Arabų revoliucijos scenarijų, sako ekspertas

Totorijos nacionalistų ir islamo fundamentalistų mitingas sekmadienį, kuriame vietoj pareikštų reikalavimų nutraukti represijas, vykdomas prieš musulmonus, nuskambėjo raginimai nuversti pasaulietinę valdžią, buvo gerai suplanuotų ir anksčiau surengtų virtinės akcijų tęsinys, mano žinomas islamo ekspertas Raisas Suleimanovas.
Kazanė
Kazanė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liepos 29 dieną, priminė jis, Kazanės centre įvyko piketas, kuriame, kaip ir sekmadienį, be separatistų taip pat dalyvavo vahabitai ir „Hizb ut Tahrir“ nariai, rugpjūčio 2 dieną jie taip pat surengė spaudos konferenciją stichiško mitingo gatvėje forma.

„Tai labai primena Arabų revoliucijų Tunise ir Egipte pradžią, – sakė R.Suleimanovas, kuris yra Rusijos strateginių tyrimų instituto Pavolgio religinių ir etnoreliginių tyrimų centro vadovas.

“Iš pradžių skamba raginimai laikytis žmogaus teisių, daromi pareiškimai dėl represijų ir valdančiojo politinio režimo totalitarizmo, po to keliami reikalavimai jį nuversti, ir tokios akcijos vyksta reguliariai ir nuolat„, – sakė ekspertas.

Miesto aikštė priešais Kamalo totorių teatrą tapo panaši į Tahriro aikštę Kaire, mano islamo ekspertas.

Jo vertinimu, sekmadienio mitingui buvo būdinga tai, kad jame ėmė skambėti politiniai reikalavimai.

„Milli Medžliso“ (organizacijos, vienijančios totorių nacionalistus) pirmininkė Fauzija Bairamova, kalbėdama iš tribūnos, pareikalavo sukurti islamo valstybę, atleisti Totorijos prezidentą Rustamą Minichanovą, respublikos vicepremjerą Asgatą Safarovą, pripažinusį vahabizmo problemą, teisti, o vietos parlamentą – Valstybės Tarybą – paleisti“, – sakė R. Suleimanovas, kuris buvo mitingo liudininkas.

Tokiems separatistinės organizacijos lyderės pareiškimams pritarė fundamentalistai, kurie tučtuojau ėmė garsiai skanduoti „Dievų (visų) didesnis!“: – pažymėjo jis.

„Reikia pasakyti, kad mitinge buvo Rusijos Aukščiausiojo Teismo pripažintos teroristine organizacijos „Hizb  ut Tahrir“ vėliavų. Šios organizacijos nariai jau dalyvavo Totorijoje teroro aktuose: sprogdinant naftotiekius ir dujotiekius 1999, 2003 ir 2005 metais, įsteigiant ginkluotą banditų pogrindį Nurlato rajone 2010 metų lapkritį, o 2012 metų sausį pas vieną organizacijos narių Rustamą Jusupovą privačiame koledže buvo rasta sprogiosios medžiagos ir “šachido diržų„ gamybos laboratorija“, – pažymėjo ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius