-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelį sustingdė sirenos – valstybė pagerbė Holokausto aukas

Izraelis ketvirtadienį pagerbė šešių milijonų žydų, kuriuos išžudė naciai, atminimą. Šalis 10 val. vietos laiku sustingo, o tuo metu dvi minutes skambėjo sirena. Ji pasigirsta kasmet per Holokausto atminimo dieną.
Holokausto atminimo diena Izraelyje
Holokausto atminimo diena Izraelyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Renginiai prasidėjo dar trečiadienio vakarą Holokausto aukų pagerbimo memoriale „Jad Vašem“ Jeruzalėje.

Per tą ceremoniją Izraelio premjeras įspėjo, kad Europoje vėl daugėja antisemitinio melo, o jis, anot šalies lyderio, „primena propagandą, kuri tepė ratus nacių žudymo mašinai“.

B.Netaynahu teigimu, antisemitizmas nemirė kartu su Adolfu Hitleriu jo bunkeryje Berlyne, rašo „The Jerusalem Post“.

„Šiandien milijonai žmonių musulmonų pasaulyje skaito ir klausosi siaubingų netiesų apie žydus. Jiems sakoma, kad žydai yra beždžionių ir žydų palikuonys, kad žydai geria savo priešų kraują.

Tokia neapykanta per socialinius tinklus sklinda būdais, kokių A.Hitleris ir jo propagandos ministras Josephas Goebbelsas negalėjo net įsivaizduoti“, – teigė B.Netanyahu.

VIDEO: Holokausto atminimo dieną Izraelis sustingo dviems minutėms

Izraelio premjeras taip pat pabrėžė, kad nors neapykantą žydams visų pirma kursto radikalūs islamistai arabų šalyse, pastaruoju metu panašių išpuolių daugėja ir Vakaruose.

„Britų parlamentarai, aukšti Švedijos pareigūnai, politikai Prancūzijoje – turiu pasakyti, kad modernus antisemitizmas kuria keistas kombinacijas.

Jėgas vienija elitas, esą atstovaujantis žmonijos progresui, ir didžiausi barbarai Žemėje, kurie kirsdina galvas, persekioja moteris, žudo gėjus, naikina kultūrines vertybes“, – tvirtino B.Netanyahu.

Tuo metu Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas nepagailėjo kritikos valstybei, nesugebančiai pasirūpinti išgyvenusiesiems Holokaustą – jo teigimu, šie žmonės nepakankamai gerbiami.

„Net šiandien Izraelio valstybė nėra padariusi visko, kad pasirūpintų žmonėmis, kurie išgyveno Holokaustą. Mano broliai ir seserys, prašau kiekvieno jūsų atleidimo. Mes padarėme per mažai“, – kalbėjo R.Rivlinas.

Izraelyje šiuo metu gyvena maždaug 189 tūkstančiai dar gyvų asmenų, kurie išsigelbėjo per Holokaustą, o 45 tūkst. iš jų atsidūrę žemiau skurdo ribos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius