-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraeliečiai ir palestiniečiai rengiasi istoriniam apsikeitimui kaliniais

Izraelis pirmadienį ruošiasi paleisti 477 kalinamus palestiniečius mainais į kovotojų nelaisvėje laikomą karį Giladą Shalitą pagal istorinį susitarimą su Gazos Ruožą kontroliuojančiu islamistų judėjimu „Hamas“.
Giladas Shalitas buvo pagrobtas 2006-aisiais.
Giladas Shalitas buvo pagrobtas 2006-aisiais. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susitarta, kad Izraelis paleis iš viso 1 027 palestiniečius mainais į G.Shalito laisvę, o šis apsikeitimas taps didžiausia kaina, kokią žydų valstybė yra sumokėjusi už vieną asmenį.

Jeigu viskas vyks pagal planą, pagrobtas izraelietis karys bus grąžintas gyvas pirmąkart per pastaruosius 26 metus.

Izraelis sulaikęs kvapą laukia pirmųjų nuotraukų, kuriose matomas 25 metų karys, ilgiau nei penkerius metus laikytas visiškoje atskirtyje po jo pagrobimo, kurį trys Gazos Ruožo kovotojų grupuotės įvykdė 2006 metų birželio 25 dieną.

G.Shalito šeima ruošiasi ilgai lauktam sūnaus grįžimui į savo namus šiaurės Izraelyje. Kario artimieji pagaliau nutraukė beveik 16 mėnesių trukusį protestą Jeruzalėje.

Panašūs pasiruošimai vyko ir palestiniečių teritorijose.

Antradienį Izraelis planuoja paleisti 477 kalinius, tarp jų šimtus nuteistų kalėti iki gyvos galvos už izraeliečių žudymą.

Šiam istoriniam apsikeitimui pritaria beveik aštuoni dešimtadaliai izraeliečių: dienraščio „Yediot Aharonot“ apklausa rodo, kad už jį pasisako 79 proc., o prieš – tik 14 proc. respondentų.

Tarp nepritariančiųjų – kelios šeimos, netekusios artimųjų per palestiniečių atakas. Izraelio aukštasis teismas pirmadienį planuoja išnagrinėti keturis skundus dėl kalinių paleidimo, o šis žingsnis yra būtinas, kad apsikeitimas galėtų įvykti.

Tačiau teismas dar niekada nėra atšaukęs vyriausybės sprendimo paleisti kalinius, siejamus su kovotojų atakomis.

G.Shalito tėvas Noamas ketina kreiptis į teismą, atsakydamas į apeliacijas, pateiktas sielvartaujančių šeimų ir teroro aukoms atstovaujančių organizacijų.

Tarp paleidžiamų kalinių bus Walidas Anjasas, kuriam teismas skyrė 36 įkalinimus iki gyvos galvos dėl 2002 metais įvykdyto išpuolio viename Jeruzalės bare, per kurį žuvo 11 izraeliečių, taip pat Nasras Yateyma, nuteistas už savo indėlį planuojant sprogdinimą per Pesachą 2002 metais, nusinešusį 29 žmonių gyvybes.

Pagal susitarimą, į savo namus galės grįžti 137 palestiniečiai iš Gazos Ruožo, 96 iš Vakarų Kranto ir 14 iš Rytų Jeruzalės, nors kai kuriems bus taikomi suvaržymai dėl saugumo.

Taip pat bus paleisti šeši Izraelio pilietybę turintys arabai.

Dar 163 kaliniai – 145 iš Vakarų Kranto ir 18 iš Rytų Jeruzalės – bus ištremti į Gazos Ruožą, tačiau 18 iš jų galės grįžti į savo namus, praėjus trejiems metams.

40 kalinių – 26 iš Vakarų Kranto, 26 iš Rytų Jeruzalės ir vienas iš Gazos Ruožo – bus išsiųsti į kitas šalis – Turkija, Siriją ir Katarą.

„Kol kas šalys, kurios priims kalinius, yra Turkija, Kataras ir Siriją“, – vienas „Hamas“ pareigūnas iš Gazos Ruožo, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

Į savo namus galės grįžti 27 kalintos moterys, o viena Izraelio pilietybę turinti arabė bus ištremta į Gazos Ruožą.

Per ateinančius du mėnesius planuojama paleisti dar 550 kalinių, nors jų sąrašas dar galutinai nesuderintas.

„Hamas“, kuris susitarė dėl šio apsikeitimo su Izraeliu per egiptiečius tarpininkus, pareiškė, kad ateinantis antradienis anklave taps nacionaline švente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius