Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio atakos Gazos ruože gali būti laikomos karo nusikaltimais, teigia JT ekspertas

Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių komisijos tyrėjas palestiniečių teritorijose pirmadienį pateikė ataskaitą, kurioje nurodoma, jog esama „priežasčių“ daryti išvadą, jog neseniai vykusi Izraelio operacija Gazos ruože yra karo nusikaltimas.
Izraelio pajėgos
Izraelio pajėgos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JT specialusis pranešėjas apie žmogaus teisių padėtį palestiniečių teritorijose Richardas Falkas sakė, kad siekiant nustatyti, ar šis karas buvo teisėtas, būtina įvertinti, ar Izraelio pajėgos Gazos ruože galėjo atskirti civilinius objektus nuo karinių taikinių.

„Jeigu tai neįmanoma, vadinasi, rengiamos atakos yra neteisėtos ir tikriausiai yra aukščiausio laipsnio karo nusikaltimas pagal tarptautinę teisę“, – R.Falkas rašo 26 puslapių metinėje ataskaitoje JT Žmogaus teisių tarybai.

„Remiantis turimais preliminariais įrodymais, esama priežasčių daryti tokią išvadą“, – pridūrė pareigūnas.

Be to, Gazos ruožo sienos buvo uždarytos, o jo gyventojams nebuvo užtikrinta teisė tapti pabėgėliais ir pasitraukti iš karo zonos, pabrėžė R.Falkas.

JT pareigūnas savo ataskaitoje daugiausia dėmesio skyrė teisiniams šio karo aspektams, nes jam buvo neleista patekti į Gazos ruožą, kad galėtų tiesiogiai įvertinti žmogaus teisių padėtį šiame palestiniečių regione.

Praeitų metų gruodį R.Falkas mėgino atvykti į Gazos ruožą, tačiau Izraelis jį sulaikė netoli Ben Guriono oro uosto esančioje įstaigoje, o kitą dieną išsiuntė iš šalies.

„Toks atsisakymas bendradarbiauti su Jungtinių Tautų atstovu, neskaitant žeminančio (Izraelio) elgesio, tapo nevykusiu precedentu elgesiui su JT Žmogaus teisių tarybos atstovu ir apskritai Jungtinėmis Tautomis“, – skundėsi pareigūnas.

R.Falkas, kuris pats yra žydas, griežtai kritikavo Izraelio politiką palestiniečių atžvilgiu, o gruodžio pradžioje pareiškė, kad žydų valstybės veiksmai gali būti laikomis nusikaltimais žmoniškumui.

Argumentuodama sprendimą išsiųsti JT specialųjį pranešėją Izraelio URM apkaltino R.Falką mėginimu „įteisinti „Hamas“ terorizmą“.

Sausį R.Falkas taip pat pareiškė, kad per Izraelio karines operacijas Gazos ruože buvo padaryta „įvairių sisteminių karo nusikaltimų“, kuriuos būtina ištirti.

Izraelis praeitų metų gruodžio pabaigoje Gazos ruože pradėjo trijų savaičių karo kampaniją, per kurią žuvo apie 1300 palestiniečių ir buvo sunaikinta daugybė namų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius