Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio Aukščiausiasis Teismas pritarė sprendimui išsiųsti iš šalies „Human Rights Watch“ pareigūną

Izraelio Aukščiausiasis Teismas antradienį palaikė vyriausybės sprendimą iš šalies išsiųsti žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) atstovą dėl tariamos jo paramos šalies prekių ir paslaugų boikotui, sakoma teismo nutartyje. 
Omaras Shakiras
Omaras Shakiras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šios Niujorke įsikūrusios organizacijos Izraelio ir Palestinos skyriaus direktorių Omarą Shakirą Izraelis bando išsiųsti jau daugiau nei metus.

Dabar vyriausybė spręs, ar tęsti O.Shakiro deportacijos procedūrą. JAV pilietybę turintis O.Shakiras šį žingsnį vadina Izraelio bandymu užtildyti ir delegitimizuoti jo elgesio su palestiniečiais kritikus.

„Jeigu jis [Izraelis] tęs toliau, aš turėsiu išvykti per 20 dienų, o jis atsidurs greta Irano, Šiaurės Korėjos ir Egipto, neįsileidžiančių HRW pareigūno“, – parašė O.Shakiras po to, kai buvo paskelbtas teismo sprendimas.

Tai būtų pirmas pareigūno deportavimas pagal 2017 metais priimtą įstatymą, leidžiantį išsiųsti Izraelio prekių ir paslaugų boikotą palaikančius užsieniečius iš šalies. Tačiau būta atvejų, kai užsieniečiams nebuvo leista įvažiuoti į Izraelį, remiantis šiuo įstatymu.

„Esu patenkintas, kad šį rytą Aukščiausiasis Teismas patvirtino mano sprendimą nepratęsti vizos Omarui Shakirui, vienam iš BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) judėjimo lyderių dėl jo paramos Izraelio boikotui“, – pareiškė Izraelio vidaus reikalų ministras Aryehas Deri.

„Visi, kurie veikia prieš Izraelį, privalo žinoti, kad mes neleisime jiems čia gyventi ar dirbti“, – pridūrė jis.

Izraelio vyriausybės sprendimas atimti iš O.Shakiro teisę gyventi ir dirbti šalyje iš pradžių buvo siejamas su menamais Izraelio boikotą palaikančiais jo pareiškimais, kurie neva buvo padaryti prieš jam užimant šį postą, sako HRW.

Vėliau vyriausybė šį pareiškimų sąrašą papildė naujais, esą taip pat palaikančiais boikotą.

HRW pripažįsta, kad yra kritikavusi žmogaus teisių padėtį Izraelyje, bet niekada nepalaikė ir nepropagavo boikoto. Tokios pozicijos laikosi ir O.Shakiras nuo tada, kai pradėjo dirbti šioje organizacijoje.

Izraelio strateginių reikalų ministerija, tirianti galimus 2017 metų įstatymo pažeidimus, teigia, kad O.Shakiro aktyvi veikla, ypač susijusi su Izraelio okupuotu Vakarų Krantu, prilygsta raginimams boikotuoti Izraelį.

Judėjimas BDS ragina boikotuoti Izraelį dėl jo elgesio su palestiniečiais.

Izraeliečiai šį judėjimą laiko keliančiu jam strateginę grėsmę ir kaltina jį antisemitizmu. Aktyvistai šį kaltinimą neigia ir tvirtina, kad tesiekia užbaigti okupaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius