Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio diplomatijos vadovas Avigdoras Liebermanas nutraukė aljansą su premjeru dėl padėties Gazos Ruože

Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas pirmadienį nutraukė 20 mėnesių gyvavusį savo partijos politinį aljansą su valdančiąja dešiniųjų partija „Likud“, nors šios frakcijos nariai liks dirbti vyriausybėje.
Avigdoras Liebermanas
Avigdoras Liebermanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie šį griežtosios linijos šalininko A.Liebermano sprendimą buvo paskelbta per spaudos konferenciją po įtempto ginčo tarp diplomatijos vadovo ir premjero Benjamino Netanyahu, dėl vyriausybės atsako į Gazos Ruožo kovotojų intensyvinamą Izraelio teritorijos apšaudymą raketomis.

A.Liebermanas, kuris vadovauja dešiniojo sparno nacionalistų partijai „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“), aljansą su B.Netanyahu „Likud“ suformavo 2012 metų spalį, prieš 2013 metų sausio rinkimus. Šis žingsnis, pasak lyderių, turėjo sudaryti jiems sąlygas geriau spręsti iššūkius saugumo srityje.

Po ginčo su B.Netanyahu dėl Gazos Ruožo A.Liebermanas, kuris spaudė vėl visiškai okupuoti šią teritoriją, nusprendė užbaigti rinkimų aljansą.

Naujasis blokas, kuris greitai buvo pramintas „Likud Beitenu“, nedidele persvara laimėjo rinkimus ir gavo 31 iš 120 vietų Knesete – vos 12 daugiau už pagrindinę savo varžovę, centro partiją „Yesh Atid“ („Yra ateitis“).

Tačiau po ginčo su B.Netanyahu dėl Gazos Ruožo A.Liebermanas, kuris spaudė vėl visiškai okupuoti šią teritoriją, nusprendė užbaigti rinkimų aljansą.

„Ne paslaptis, kad yra esminių nesutarimų, dėl kurių mes nebegalime dirbti drauge, tad pranešėme Kneseto komitetui, kad atsiskiriame ir steigiame atskirą frakciją“, – sakė jis.

Kol kas neaišku, kiek vietų turės kiekviena iš šių frakcijų.

A.Liebermanas atnaujino savo raginimą reaguojant į Izraelio apšaudymą raketomis, kuris pastarąsias tris savaites nuolat intensyvėjo, surengti didelę sausumos operaciją Gazos Ruože.

Kol kas Izraelis ėmėsi ribotų priemonių, o sekmadienį B.Netanyahu paragino savo ministrus „veikti atsakingai“. 
„Vykdydamas operaciją „ Pillar of Defence“ („Gynybos stulpas“), Izraelis pasiekė reikšmingų pasiekimų: nuo „Hamas“ štabo viršininko likvidavimo iki 95 proc. jo tolimojo nuotolio raketų sunaikinimo“, – sakė A.Liebermanas, turėdamas omenyje praėjusią didelę Izraelio operaciją, kuri buvo vykdoma 2012 metų lapkritį.

„Šiandien jie turi šimtus raketų, galinčių nuskrieti 80 kilometrų, – sakė jis. – Ši realybė, kurioje gyvename, – su šimtais raketų, kurias turi teroro organizacija, galinti nuspręsti jas bet kurią akimirką panaudoti, – yra nepriimtina“.

„Neaišku, ko mes laukiame“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius