Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 13 /11:43

Izraelio ir JAE ministrai dalyvaus trišalėse derybose JAV

Izraelio ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) diplomatijos vadovai trečiadienį Vašingtone turi dalyvauti trišalėse derybose, JAV prezidento Joe Bideno administracijai priėmus ir, regis, plečiant santykių normalizavimo vajų.
Yairas Lapidas
Yairas Lapidas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbus susitikimo darbotvarkės klausimas turėtų būti susirūpinimas dėl Irano, iš dalies paskatinęs Izraelį ir Persijos įlankos regiono valstybes pernai pagal vadinamuosius Abraomo susitarimus užmegzti santykius.

J.Bidenas savo kadencijos pradžioje siūlė Teheranui diplomatines iniciatyvas, bet šie bandymai didelių rezultatų nedavė.

Po panašaus virtualaus praėjusio mėnesio renginio JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas atskirai ir bendrai susitiks su Izraelio užsienio reikalų ministru Yairu Lapidu ir JAE užsienio reikalų ministru šeichu Abdullah bin Zayedu al Nahyanu.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas Abraomo susitarimus, pagal kuriuos JAE ir, vėliau, Bahreinas bei Marokas tapo pirmosiomis per kelis dešimtmečius arabų valstybėmis, normalizavusiomis santykius su Izraeliu, laikė vainikuojančiu jo administracijos pasiekimu.

Nors D.Trumpo ir J.Bideno politika skiriasi daugybe aspektų, pastarojo komanda įvertino D.Trumpo administracijos darbą dėl Abraomo susitarimų ir atmeta kritiką, kad normalizuojant santykius su Izraeliui ignoruojama palestiniečių padėtis.

D.Trumpo pozicija taip pat buvo vertinama kaip sandoris, nes jis sutiko parduoti moderniausių naikintuvų JAE ir pripažinti prieštaringai vertinamas Maroko pretenzijas į Vakarų Sacharą. J.Bidenas šių žingsnių neatšaukė.

Vienas Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas žurnalistams sakė, kad Abraomo susitarimai gali „padėti pasiekti didesnę taiką ir klestėjimą Artimuosiuose Rytuose“.

„Tai ne dviejų valstybių sprendinio pakaitalas. Tikimės, kad normalizavimu galima pasinaudoti darant pažangą Izraelio ir palestiniečių linija“, – sakė pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Anot jo, JAV, Izraelis ir JAE paskelbs apie darbo grupes bendradarbiavimui energijos ir vandens klausimais plėsti, taip pat religijų sambūviui skatinti.

Ir Izraelis, ir JAE gyrėsi nauda po savo susitarimo pasirašymo Baltuosiuose rūmuose 2020-ųjų rugsėjį, dalyvaujant D.Trumpui.

Izraelis padarė pažangos siekdamas ilgalaikio tikslo įveikti savo izoliaciją regione, o JAE išreiškė viltį, kad ateinantį dešimtmetį prekyba nulems 1 trln. dolerių (0,87 trln. eurų) vertės naujos ekonominės veiklos.

Minėtas JAV pareigūnas sakė, kad J.Bideno administracija „aktyviai siekia plėsti“ santykių normalizavimą, bet konkrečių detalių nepateikė.

Sudanas, tiesiogiai spaudžiamas D.Trumpo, pernai paskelbė, kad sieks santykių su Izraeliu, bet dėl visuomenės pasipriešinimo labai dvejojo, nors galiausiai atitinkamą susitarimą pasirašė.

Nesutarimai dėl Irano – „už uždarų durų“

D.Trumpas nėra vienintelis lyderis, palikęs postą nuo tada, kai buvo pasirašyti Abraomo susitarimai. Ilgiausiai Izraelio vyriausybės vadovo pareigas ėjęs dešiniojo sparno politikos veteranas Benjaminas Netanyahu neteko valdžios nepaisant šio svarbaus tarptautinio laimėjimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Centristas Y.Lapidas, subūręs koaliciją, nušalinusią nuo valdžios B.Netanyahu, ir premjeras Naftali Bennettas išlaikė daugelį ankstesnės vyriausybės užsienio politikos prioritetų, įskaitant spaudimą Iranui, kurio branduolinei programai pakenkė daugybė sabotažo aktų, dėl kurių daugelis kaltina žydų valstybę.

Ragindamas ieškoti taikių sprendinių, J.Bidenas nori grįžti į 2015 metų branduolinę sutartį su Iranu, kuriai įnirtingai nepritaria Izraelis.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinama sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė D.Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai. Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Netiesioginėse JAV ir Irano derybose, vykusiose prieš naujos griežtojo kurso vyriausybės atėjimą į valdžią Irane, persilaužimo pasiekti nepavyko. Kol kas derybos Vienoje neatnaujintos.

Antradienį susitikime su J.Bideno patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu Izraelio užsienio reikalų ministras sakė, jog reikia „alternatyvaus plano branduoliniam susitarimui“, nurodė žydų valstybės ambasada.

Tačiau nauja vyriausybė stengiasi, kad nesutarimai neperaugtų į atvirą ginčą, turėdama galvoje griežtą J.Bideno Demokratų partijos atsaką Izraeliui dėl B.Netanyahu vykdytos atviros kampanijos prieš buvusio prezidento Baracko Obamos diplomatiją.

„Regis, esama abipusio sutarimo tarp JAV ir mūsų partnerių regione, pirmiausia Izraelio, kad mums naudingiau spręsti šią problemą drauge ir palikti mūsų nesutarimus už uždarų durų“, – sakė Michaelas Singhas iš Vašingtono Artimųjų Rytų politikos instituto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius