Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio ir palestiniečių delegacijos dalyvavo vaisingose tiesioginėse derybose

Izraelio ir palestiniečių pareigūnai pirmadienį susitiko tiesioginėse derybose pirmąkart per pastaruosius trejus metus, Jungtinėms Valstijoms raginant abi puses siekti sudėtingų kompromisų dėl taikos sutarties.
Izraelio vyriausioji derybininkė Tzipi Livni ir palestiniečių delegacijos vadovas Saebas Erakatas sėdėjo vienas šalia kito kartu su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, dalydamiesi tradicine iftaro vakariene
Izraelio vyriausioji derybininkė Tzipi Livni ir palestiniečių delegacijos vadovas Saebas Erakatas sėdėjo vienas šalia kito kartu su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, dalydamiesi tradicine iftaro vakariene / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Siųsdami simbolinę taikos ir pakantumo žinią, Izraelio vyriausioji derybininkė Tzipi Livni ir palestiniečių delegacijos vadovas Saebas Erakatas sėdėjo vienas šalia kito kartu su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, dalydamiesi tradicine iftaro vakariene, musulmonų valgoma nusileidus saulei per šventąjį pasninko mėnesį Ramadaną.

„Tai buvo konstruktyvus ir vaisingas šalių susitikimas. Jie bendravo geranoriškai, suprasdami, koks rimtas yra jų tikslas“, – sakoma vieno aukšto JAV Valstybės departamento pareigūno pranešime, paskelbtame po vakarienės, trukusios apie 1,5 valandos.

„Tikimės, kad derybos bus tęsiamos rytoj rytą“, – pridūrė jis

Elegantiškame Thomo Jeffersono kambaryje Valstybės departamento būstinėje J.Kerry pakvietė abi delegacijas prie gėlėmis papuošto stalo, o derybininkai buvo vaišinami ant grotelių keptu atlantiniu gruperiu ir abrikosų pyragu. JAV diplomatijos vadovas sakė, kad šis momentas buvo „labai, labai ypatingas“.

„Nėra apie ką daug kalbėti“, – juokavo jis, mėgindamas pralaužti nepasitikėjimo ledus istorinę akimirką, kuri, kaip daugelis tikisi, gali padėti pasiekti seniai laukiamą proveržį aklavietėje atsidūrusiame taikos procese.

JAV prezidentas Barackas Obama pasveikino šių derybų pradžią, sakydamas, jog tai yra „daug žadantis žingsnis“ į priekį, tačiau perspėjo, kad jų dalyvių laukia „sunkūs pasirinkimai“.

Naujasis JAV valstybės sekretorius, kuris labai rizikavo savo reputacija, pakviesdamas derybų abi šalis, taip pat vadovaus trišaliam susitikimui antradienį, apie 11 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku turėtų padaryti pranešimą žurnalistams, lydimas abiejų derybininkų.

Per vakarienę šalia J.Kerry iš vienos pusės sėdėjo diplomatijos veteranas Martinas Indykas, kuris anksčiau buvo paskirtas JAV specialiuoju pasiuntiniu šiose derybose, o iš kitos – Baltųjų rūmų patarėjas Artimųjų Rytų reikalams Philas Gordonas.

JAV prezidentas Barackas Obama pasveikino šių derybų pradžią, sakydamas, jog tai yra „daug žadantis žingsnis“ į priekį, tačiau perspėjo, kad jų dalyvių laukia „sunkūs pasirinkimai“.

„Sudėtingiausias darbas šiose derybose laukia priešakyje, o aš tikiuosi, kad tiek izraeliečiai, tiek palestiniečiai šiose derybose dalyvaus geranoriškai“, – sakė B.Obama.

Jis pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos pasiruošusio palaikyti abi puses, „siekiant sukurti dvi valstybes, taikiai ir saugiai gyvenančias viena šalia kitos“.

J.Kerry anksčiau taip pat perspėjo, kad „derybininkų ir lyderių laukia daug sudėtingų pasirinkimų, mums siekiant pagrįstų kompromisų dėl sunkių, painių, emocingų ir simbolinių klausimų“.

„Manau, pasvertas kompromisas turėtų būti šių pastangų kertinis akmuo“, – pabrėžė jis.

Abi pusės sutiko tęsti derybas mažiausiai devynis mėnesius, sakė vienas Valstybės departamento pareigūnas, perspėdamas, kad šis terminas nėra galutinis.

62 metų M.Indykas, kuris dukart dirbo JAV ambasadoriumi prie Izraelio ir 2000 metais dalyvavo nesėkmingame Kemp Deivido viršūnių susitikime, organizuotame tuomečio prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono), sakė, kad imasi „bauginančio ir savus trūkumus verčiančio suvokti“ iššūkio.

Tačiau jis tvirtino: „Esu įsitikinęs jau 40 metų, kad taika yra įmanoma.“

Vėliausios tiesioginės derybos žlugo 2010 metų rugsėjį, Izraeliui nesutikus sustabdyti statybų žydų nausėdijose.

Izraelis ir palestiniečiai tebėra giliai susipriešinę dėl „galutinio statuso klausimų“, įskaitant dėl Jeruzalės, kurią abi stovyklos trokšta matyti savo sostine, palestiniečių pabėgėlių teisės grįžti į savo ankstesnius namus, taip pat dėl būsimos palestiniečių sienos. Padėtį dar labiau apsunkina dešimtys žydų nausėdijų, išsibarsčiusių Izraelio okupuotame Vakarų Krante.

Tz.Livni, anksčiau kalbėdama po susitikimo su Jungtinių Tautų (JT) vadovu Ban Ki-moonu (Ban Kimunu) Niujorke, sakė, kad kelias į priekį veikiausiai „bus labai sunkus ir probleminis“.

„Šiame susitikime siekiama apibrėžti, kas vyks per tolesnes derybas, – aukšta palestiniečių pareigūnė Hanan Ashrawi (Hanan Ašravi) sakė naujienų agentūrai AFP. – Turi būti kalendorius ir abiejų pusių įsipareigojimas, dėl ko jos sutaria. Tikimės kažko gera.“

Izraelis sekmadienį nurodė pirmiausiai paleisiantis 104 palestiniečius, kurie buvo įkalinti prieš pasirašant 1993 metų Oslo susitarimus. Tarp tų kalinių, kaip teigiama, esama atakų prieš izraeliečius dalyvių.

JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki (Džen Psaki) sakė, kad Amerika sveikina Izraelio kabineto balsavimą, atvėrusį kelią kalinamų palestiniečių paleidimui, vadindama jį teigiamu žingsniu į priekį.

S.Erakatas taip pat pasveikino Izraelio sprendimą.

„Laikome tai svarbiu žingsniu ir tikimės, kad galėsime pasinaudoti Amerikos administracijos pastangų suteikta galimybe“, – jis sakė AFP.

Tačiau Izraelio žiniasklaida pirmadienį pasmerkė tą sprendimą.

„Žudikai išeis į laisvę“, – savo pirmajame puslapyje piktinosi populiarus dienraštis „Yediot Aharonot“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius