Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama kišasi į naujas Artimųjų Rytų derybas

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį savo autoritetu parėmė naują Amerikos iniciatyvą dėl Artimųjų Rytų taikos susitarimo ir susitiko su Izraelio bei palestiniečių derybininkais.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama, kuris kovo mėnesį lankėsi Izraelyje su pirmuoju savo, kaip prezidento, vizitu regione, dabar susitiko su Izraelio teisingumo ministre bei vyriausiąją derybininke Tzipi Livni ir palestiniečių vyriausiuoju derybininku Saebu Erakatu.

Kol kas nežinoma, ar šiame susitikime dalyvavo ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, kuris po daugiau kaip pusmečio varginamos diplomatijos įtikino abi šalis po trejų metų pertraukos grįžti prie derybų stalo.

Anksčiau antradienį Tz.Livni ir S.Erakatas susitiko JAV valstybės departamente dvišalėms deryboms – įsibėgėjant pastangoms pastūmėti į priekį taikos derybas.

J.Kerry ledus pralaužė pirmadienį vakare, surengdamas iftaro vakarienę, kuria Ramadano mėnesį musulmonai baigia dienos pasninką. Per ją Tz.Livni ir S.Erakatas sėdėjo greta vienas kito ir laužė duoną.

Tz.Livni sakė, kad nuotaika per tą vakarienę prašmatniose Valstybės departamento salėse buvo „pozityvi“.

„Visi klausimai yra ant stalo, bet mes nusprendėme, jog tai, kas pasakyta, liks derybų kambaryje ir neišeis į išorę“, – sakė ji Izraelio visuomeniniam radijui.

Nei ji, nei S.Erakatas po pusantros valandos trukusios vakarienės neatsakinėjo į žurnalistų klausimus.

Per vakarienę šalia J.Kerry iš vienos pusės sėdėjo diplomatijos veteranas Martinas Indykas, kuris pirmadienį buvo paskirtas JAV specialiuoju pasiuntiniu šiose derybose, o iš kitos – Baltųjų rūmų patarėjas Artimųjų Rytų reikalams Philas Gordonas.

JAV prezidentas Barackas Obama pasveikino šių derybų pradžią, sakydamas, jog žengtas „daug žadantis žingsnis“ į priekį, ir pažadėjo JAV palaikymą, kai abiejų pusių laukia „sunkūs pasirinkimai“.

„Sunkiausias darbas šiose derybose dar laukia, tikiuosi, kad tiek izraeliečiai, tiek palestiniečiai traktuos šias derybas garbingai“, – sakė B.Obama pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius