Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio lėktuvai atakavo Gazos ruožą (atnaujinta 21.20 val., nuotraukos, video)

Izraelio aviacija šeštadienį lėktuvais ir raketomis bombardavo palestiniečių organizacijos „Hamas“ pozicijas Gazos ruože. Per antskrydžius žuvo mažiausiai 208 žmonės. Dar keli šimtai buvo sužeisti.
Po oro antskrydžio prie policijos būstinės liko tysoti dešimtys užmuštųjų.
Po oro antskrydžio prie policijos būstinės liko tysoti dešimtys užmuštųjų. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aukų skaičius, kaip teigia palestiniečių medicininės tarnybos, dar gali išaugti tris ar net keturis kartus. Manoma, kad nemažai žuvusiųjų ir sužeistųjų liko po pastatų griuvėsiais.

Kaip praneša naujienų agentūra AFP, smūgiai iš oro į trisdešimt taikinių buvo suduoti vienu metu. „Reuters“ duomenimis, vien per ataką prieš vyriausiąjį islamistinės policijos štabą žuvo mažiausiai 40 žmonių. Į šį štabą atakos pradžioje pataikė iš karto trys raketos.

Kaip pažymima, tokie pastatai, kaip minėtas policijos štabas, paprastai yra įkurti centriniuose miesto rajonuose, greta mokyklų, parduotuvių ir gyvenamųjų namų.

Mieste tvyro chaosas

AP praneša, kad ataka prieš Gazą sukėlė paniką tarp vietos gyventojų. Daugelis stengiasi padėti sužeistiesiems. „RIA Novosti“ informuoja, kad ši Izraelio ataka prieš 700 tūkst. gyventojų turintį miestą neturi precedento savo galingumu.

Po atakos į miesto gatves pasipylė moksleiviai ir studentai, kurie buvo skubiai paleisti iš pamokų ir paskaitų. „Dabar čia tikras chaosas. Išgąsdinti vaikai bėgioja gatvėmis, čia pat blaškosi jų tėvai. Niekas nieko neranda, ryšio priemonės neveikia“, – sakė vietos gyventoja, bandanti rasti savo dukrą studentę.

Anksčiau Izraelis buvo pažadėjęs surengti operaciją prieš „Hamas“ smogikus, kaip atsaką į Izraelio teritorijos apšaudymą. Izraelio kariuomenės atstovai šiandien pripažino, kad leidimas surengti ataką prieš strateginius „Hamas“ objektus buvo gautas dar trečiadienį, tačiau iki šeštadienio teko laukti geresnių oro sąlygų.

Palestiniečiai skelbia keršto akciją

Dabar jau „Hamas“ ir kitos palestiniečių grupuotės pareiškė, kad atkeršys Izraeliui už šią ataką. Pirmosios islamistų atakos ilgai laukti neteko. AFP praneša, kad „Hamas“ smogikai jau apšaudė raketomis Izraelio teritoriją.

AFP duomenimis, į Izraelio pusę buvo paleistos dešimtys raketų. „The Jerusalem Post“ praneša, kad šešios raketos nukrito į Aškelono miestą, o dar dvi – į Netivotą. Viena raketa Netivote pataikė į gyvenamąjį namą. Per sprogimą žuvo moteris, o dar penki žmonės buvo sužeisti.

Pusę metų tarp Izraelio ir palestiniečių teritorijų tvyrojo santykinė ramybė. Tačiau gruodžio 19 dieną baigėsi šešis mėnesius trukusios paliaubos, ir „Hamas“ smogikai pradėjo apšaudyti Izraelio teritoriją raketomis ir minosvaidžiais.

Izraelis sulaukė pasmerkimo

Sekmadienį Arabų lygos valstybių užsienio reikalų ministrai Kaire susirinks į neeilinį posėdį, kuriame ketinama aptarti situaciją Gazos ruože. Arabų valstybių lyderiai vienbalsiai pasmerkė Izraelio veiksmus ir paragino žydus nedelsiant nutraukti ataką prieš Gazą.

Dėl Izraelio karinio antpuolio Egipto užsienio reikalų ministerija išsikvietė Izraelio ambasadorių pasiaiškinimui. Oficialusis Kairas pareiškė, kad visa kaltė dėl žmonių žūties tenka Izraelio armijai, ir pažadėjo dėti visas pastangas, kad regione vėl būtų atkurta taika. Be to, Izraelis atvėrė sieną su Gazos ruožu, kad būtų galima išvežti sužeistuosius.

Jordanijos sostinėje Amane šimtai protestuojančių žmonių susirinko prie Jungtinių Tautų atstovybės. Masinės demonstracijos įvyko palestiniečių pabėgėlių stovyklose Libane ir Sirijoje.

Izraelio kariuomenės veiksmus taip pat pasmerkė Pakistanas, Iranas, Libija ir daugelis kitų islamo valstybių. Prancūzija ir JAV paragino Izraelį nutraukti neproporcingą jėgos naudojimą, o palestiniečius – raketų atakas prieš Izraelio teritorijoje esančius objektus, „jeigu norima, kad smurtas liautųsi“.

Tuo tarpu Izraelis pareiškė, kad tęs karinius veiksmus, jeigu tam kils būtinybė. Neoficialiais duomenimis, po oro atakų į palestiniečių teritorijas gali būti pasiųsta sausumos kariuomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius