-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio pajėgos dėl kruvino išpuolio areštavo 5 asmenis

Vakarų Krante veikiančios Izraelio pajėgos trečiadienį areštavo penkis palestiniečius, kaip įtariama, dalyvavusius kruvinoje atakoje centriniame Izraelio rajone, kai motociklu atvažiavęs palestinietis iš automato nušovė penkis žmones.
Žydų karių patrulis Vakarų Krante
Žydų karių patrulis Vakarų Krante / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Policija paskelbė, kad per antradienio išpuolį šaudė 27 metų Diaa Hamarsheh iš Izraelio okupuoto Vakarų Kranto Jabado kaimo. Vėlai antradienį policija jį nukovė.

Kariuomenės pranešime sakoma, kad įtariamieji apklausiami. Palestiniečių kalinių klubas, atstovaujantis esamiems ir buvusiems palestiniečių kaliniams, nurodė, kad areštuoti asmenys yra D.Hamarsheh giminaičiai.

Antradienio išpuolis buvo jau trečias aukų pareikalavęs smurto panaudojant peilį ar šaunamąjį ginklą protrūkis žydų valstybėje per savaitę. Ankstesni du išpuoliai, kuriuos įvykdė ekstremistų grupuotės „Islamo valstybė“ įkvėpti Izraelio pilietybę turintys palestiniečiai, privertė nerimauti dėl galimos naujos smurto bangos opiu laikotarpiu – per netrukus prasidėsiantį musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį, krikščionių Velykas ir judėjų Pesachą.

Bandydamas užkirsti kelią bet kokiam tolesniam smurtui, Izraelis sustiprino saugumą ir savo miestuose, ir Vakarų Krante. Ministras pirmininkas Naftali Bennettas, kuris netrukus po antradienio išpuolio sušaukė savo aukščiausio rango saugumo pareigūnus, vėliau trečiadienį turi surengti Saugumo kabineto pasitarimą.

„Susiduriame su nauja terorizmo banga, – sakoma N.Bennetto pareiškime. – Kaip ir per kitas bangas, mes nugalėsime.“

Izraelis pastarosiomis savaitėmis ėmėsi žingsnių įtampai mažinti, kad nepasikartotų praėjusių metų įvykiai, kai izraeliečių policijos ir palestiniečių demonstrantų susirėmimai Jeruzalėje virto 11 dienų trukusiu Izraelio ir palestiniečių judėjimo „Hamas“ karu.

Bandydamas užtikrinti ramybę ateinančiu minėtoms trims religinėms bendruomenėms svarbiu periodu, Izraelis planavo švelninti suvaržymus palestiniečiams Vakarų Krante ir Gazos Ruože, be to, surengė derybas su Jordanijos karaliumi Abdullah II, kuris šią savaitę taip pat atvyko reto vizito į Vakarų Krantą.

Tačiau nauja smurto banga smarkiai komplikuoja šias pastangas.

Izraelio pareigūnai dar nenustatė, ar atakas organizavo kovotojų grupuotės, ar pavieniai užpuolikai.

Antradienį buvo šaudoma dviejose vietose Bnei Brake, žydų ultraortodoksų dominuojamame mieste į rytus nuo Tel Avivo. Pasak policijos, preliminarus tyrimas parodė, kad užpuolikas buvo ginkluotas automatu ir šaudė į praeivius, kol galiausiai pareigūnai jį nukovė.

Užpuolikas nušovė penkis žmones, tarp jų du Ukrainos piliečius ir į įvykio vietą atvykusį policininką.

Atsakomybės už išpuolį kol kas neprisiėmė jokia palestiniečių grupuotė. Islamistų „Hamas“ gyrė šią „didvyrišką operaciją“, bet atsakomybės neprisiėmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius