Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Izraelio parlamentas priėmė įstatymą, numatantį referendumą dėl Golano aukštumų ir Rytų Jeruzalės

Izraelio parlamentas pirmadienį priėmė įstatymą, pagal kurį numatoma surengti nacionalinį referendumą dėl bet kokio pasitraukimo iš aneksuotos Rytų Jeruzalės arba Golano aukštumų.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už dokumentą, kuriam pritarė Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, pirmadienio vakarą balsavo 65 Kneseto nariai, o 33 balsavo prieš.

Susilaikiusių dėl šio žingsnio, kuris gali sužlugdyti tolesnes taikos derybas su palestiniečiais, nebuvo.

Pagal naująjį įstatymą vyriausybė, prieš pasirašydama taikos susitarimą, numatantį aneksuotų teritorijų Rytų Jeruzalėje, Golano aukštumose arba bet kurios kitos Izraelio teritorijos dalies perdavimą, negalėtų įgyvendinti tokios sutarties, kol jos nepatvirtintų parlamentas arba nacionalinis referendumas.

Pagal naująjį įstatymą vyriausybė, prieš pasirašydama taikos susitarimą, numatantį aneksuotų teritorijų Rytų Jeruzalėje, Golano aukštumose arba bet kurios kitos Izraelio teritorijos dalies perdavimą, negalėtų įgyvendinti tokios sutarties, kol jos nepatvirtintų parlamentas arba nacionalinis referendumas.

Šis įstatymas nebūtų taikomas tariantis dėl teritorijų Vakarų Krante arba Gazos Ruože, kurių Izraelis nėra aneksavęs.

B.Netanyahu, kuris šiuo metu mėgina atgaivinti įstrigusias taikos derybas su palestiniečiais, gyrė priimtą įstatymą.

„Bet koks taikos susitarimas reikalauja plataus nacionalinio pritarimo, o šis įstatymas tai užtikrina“, – sakoma tuojau po balsavimo premjero biuro paskelbtame pranešime.

Tačiau oponentai kaltina B.Netanyahu spaudus priimti įstatymą, kurio projektą pateikė vienas premjero partijos „Likud“ narys, nes jis gali tapti patogiu įrankiu, jeigu tarptautinė bendruomenė verstų Izraelį pasirašyti taikos sutartį su palestiniečiais arba Sirija.

Kalbėdamas per televizijos transliuotus debatus, kairiosios opozicinės partijos „Meretz“ vadovas Haimas Oronas šią iniciatyvą vadino dešiniųjų klasta, siekiant sužlugdyti bet kurios vyriausybės pastangas pasiekti taiką.

Per pastarąjį balsavimą buvo pakeistas ankstesnis įstatymas, priimtas 1999 metų sausį, B.Netanyahu ankstesnės vyriausybės paskutinėmis darbo dienomis.

Ankstesniame dokumente iš esmės buvo numatytos tos pačios sąlygos, tačiau nebuvo aiškiai suformuluotas referendumo, kuris iki šiol Izraelyje niekada nebuvo surengtas, mechanizmas.

Opozicijos lyderė Tzipi Livni, kurios partija „Kadima“ 120 vietų Knesete turi 28 mandatus, nurodė savo įstatymų leidėjams balsuoti prieš šią pataisą.

„Turime silpną premjerą, kuriam patogu susidurti su kliūtimis, – Tz.Livni pasisakymą citavo tinklalapis „Ynet“. – Kalbame ne apie norą įsiklausyti į žmonių valią, o veto įvedimą vyriausybės sprendimams“.

Rytų Jeruzalė buvo aneksuota tuojau po 1967 metais Artimuosiuose Rytuose vykusio karo, o Golano aukštumos buvo oficialiai aneksuotos 1981 metais. Abi teritorijas Izraelis užėmė per karinius konfliktus.

Tikėtina, kad Izraelio pasitraukimas iš Golano aukštumų būtų įtrauktas į taikos sutartį su Sirija, tačiau abi šalys formaliai tebekariauja, o jokios derybos tarp jų nevyksta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius