Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio premjeras prieš rytojaus rinkimus ragina balsuoti už dešiniuosius

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sekmadienį paskutinį kartą prieš visuotinius rinkimus pasistengė sustiprinti palaikymą dešiniųjų stovyklai per masinį mitingą Tel Avive, kur jis pažadėjo nedaryti jokių teritorinių nuolaidų.
B.Netanyahu
B.Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Netanyahu kalba, kurioje jis sutelkė dėmesį į saugumo problemas ir gyrė žydų tradicijas, buvo paskelbta praėjus kelioms valandoms po to, kad premjeras pamėgino įtikinti centristų šalininkus balsuoti už jo partiją „Likud“, kuri, kaip rodo apklausos, pagal populiarumą atsilieka nuo Sionistų sąjungos.

„Kol „Likud“ yra valdžioje, mes nedalysime Jeruzalės“, – pareiškė B.Netanyahu, kurio žodžius palydėjo pritarimo šūksniai.

Palestiniečiai nori, kad Izraelio kontroliuojama Rytų Jeruzalė taptų jų būsimos valstybės sostinė.

„Nebus jokių nuolaidų arba atsitraukimų“, – pridūrė premjeras, pripažindamas, kad „yra tikras pavojus, jog valdžią perims kairieji“.

B.Netanyahu taip pat žadėjo mitingo dalyviams, kad įtrauktų į koaliciją ultradešiniąją partiją „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“), jeigu jam būtų patikėta formuoti vyriausybę. Tokiu būdu premjeras siekė įtikinti tos partijos šalininkus balsuoti už „Likud“.

Tuo tarpu „Yisrael Beitenu“ lyderis Naftali Bennettas (Naftalis Benetas), kuris kalbėjo po premjero, mėgino persivilioti „Likud“ rinkėjus, sakydamas, kad tai nesumažintų B.Netanyahu galimybių formuoti koaliciją.

Kalbėdamas mitinge, jis taip pat pabrėžė žydų tradicijų svarbą būsimoje vyriausybėje.

Antradienį vyksiantys pirmalaikiai Izraelio parlamento rinkimai bus jau antri per pastaruosius dvejus metus. Apžvalgininkai vieningai sako, kad šis balsavimas bus referendumas dėl pastaruosius šešerius metus trukusio B.Netanyahu valdymo.

Organizatoriai tikėjosi, kad į mitingą Tel Avive susirinks bent 30 tūkst. žmonių, o pareigūnai nurodė, kad aktyvistų buvo perpus mažiau - apie 15 000.

B.Netanyahu per rinkimų kampaniją visą dėmesį sutelkė saugumo klausimam, argumentuodamas, kad jis vienintelis pajėgus apsaugoti Izraelį nuo Irano branduolinės grėsmės. Premjeras aiškino, kad šalies saugumui iškils pavojus, jeigu rinkimus laimės centro kairioji Sionistų sąjunga.

Tačiau gatvėse kalbinti rinkėjai atrodo labiau susirūpinę žydų valstybėje sparčiai brangstančiu pragyvenimu ir gyvenamųjų būstų rinkos krize.

Naujausios apklausos rodė, kad palaikymas dešiniajai „Likud“ mažėja, todėl B.Netanyahu sekmadienį paskutinį kartą stengėsi palenkti į savo pusę rinkėjus, ketinančius balsuoti už centro dešiniąją partiją „Kulanu“.

Prieš minėtą mitingą jis davė interviu dviem pagrindinėms Izraelio radijo stotims ir sakė, kad norėtų skirti svarbų finansų ministro portfelį „Kulanu“ lyderiui Moshe Kahlonui.

Populiarus buvęs „Likud“ ministras M.Kahlonas, kurio partijai prognozuojama laimėti 8–10 vietų parlamente, tikriausiai taps lemiamu veikėju formuojant koaliciją po antradienį vyksiančių rinkimų.

Tačiau M.Kahlonas atmetė premjero pasiūlymą kaip „akių dūmimą“, primindamas, kad B.Netanyahu anksčiau netesėjo tokių pažadų.

Penktadienį populiariausio dienraščio „Yediot Aharonot“ paskelbti apklausos rezultatai rodė, kad 120 vietų Knesete Sionistų sąjunga gali tikėtis 26, o „Likud“ – 22 mandatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius