-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 30 /21:06

Izraelio premjeras skelbia gavęs Irano branduolinių ginklų programą įrodančių dokumentų

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pirmadienį paskelbė gavęs „pusę tonos“ slaptų Irano dokumentų, įrodančių, kad šalis anksčiau vykdė branduolinių ginklų programą.
Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu
Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia BBC, jo teigimu, 55 tūkst. puslapių medžiagos įrodo, kad Iranas pasaulį apgaudinėjo nuo 2015-ųjų, kai Iranas sutiko įšaldyti savo branduolinę programą su sąlyga, kad bus panaikintos sankcijos.

Irano užsienio reikalų ministras Javadas Zarifas apkaltino B.Netanyahu „žmonių kvailinimu“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ilgą laiką grasino pasitraukti iš istorinės Irano branduolinės sutarties, kurią pasiekė buvęs JAV vadovas Barackas Obama.

Izraelio premjeras ne kartą ragino pakeisti arba nutraukti susitarimą tarp jo šalies pagrindinio priešo Irano ir galingųjų pasaulio šalių. Pirmadienį jis surengė skaidrių pristatymą apie tariamą Teherano branduolinę veiklą. Šis pristatymas buvo transliuojamas gyvai per Izraelio televiziją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu

B.Netanyahu sakė, kad jo turimi dokumentai rodo, jog Iranas melavo apie savo branduolines ambicijas prieš pasirašydamas 2015-ųjų susitarimą.

Iranas neigia, kad kada nors siekė pasigaminti branduolinių ginklų.

Premjeras pavadino tai „didžiu žvalgybos pasiekimu“.

Izraelio ministras pirmininkas pirmadienio vakarą pareiškė, kad Izraelis neseniai gavo 55 tūkst. dokumentų ir 183 kompaktinius diskus su informacija iš Irano „branduolinių archyvų“. Premjeras pavadino tai „didžiu žvalgybos pasiekimu“.

Anglų kalba vykusiame pristatyme B.Netanyahu tvirtino, jog toje medžiagoje yra daugybė įrodymų, kad Iranas pagal savo programą „Project Amad“ siekė sukurti branduolinį ginklą.

2015-aisiais JAV ir kelios kitos šalys su Iranu susitarė nutraukti 12 metų trukusią priešpriešą dėl Teherano branduolinės programos. Tuomet baimintasi, kad Iranas artėja prie galimybių pasigaminti branduolinį ginklą užsitikrinimo.

JAV vadovui Donaldui Trumpui šį susitarimą kritikuojant kaip nepakankamą, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija – trys jį pasirašiusios Europos šalys – siekia, kad JAV prezidentas savo nuomonę pakeistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius