Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio premjeras skelbia pergalę partijos pirminiuose rinkimuose

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu paskelbė pergalę antradienį įvykusiuose jo partijos „Likud“ pirminiuose rinkimuose, kuriuose su juo varžėsi vienas kandidatas – griežtosios linijos šalininkas ir naujakurių aktyvistas Moshe Feiglinas.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dėkoju jums už pasitikėjimą ir atnaujintą paramą, kuriuos man suteikėte“, – dar prieš oficialių rezultatų paskelbimą savo dešiniosios pakraipos partijos susirinkimui sakė B.Netanyahu.

Premjerui artimi šaltiniai sakė, kad jis galėjo gauti iki 80 proc. balsų – daugiau nei per praėjusius pirminius rinkimus 2007-ųjų rugpjūtį gauti 75 procentai. M.Feiglinas 2007 metais gavo 24 proc. partijos rinkėjų balsų.

Galutiniai rezultatai turėtų būti paskelbti vėliau trečiadienį.

Žiniasklaida praneša, kad balsuoti užsiregistravo maždaug 48 proc. partijos narių, kurių iš viso yra 125 tūkstančiai. Visoje šalyje, taip pat ir Vakarų Krante, kur balsavo M.Feiglinas, buvo įrengta 150 rinkimų apylinkių.

Ankstesniame pareiškime B.Netanyahu pasveikino savo partiją ir sakė: „Šiandien laimėjo tikroji „Likud“. Mes įrodėme, kad mūsų stiprybė yra mūsų vienybė. Toliau atsakingai vadovausime šaliai ... visų izraeliečių labui“.

Netikėtas, gruodžio mėnesį priimtas B.Netanyahu sprendimas paankstinti partijos pirminius rinkimus pakurstė spėliones dėl to, ar jis paankstins ir visuotinius rinkimus, kurie dabar planuojami maždaug 2013 metų lapkritį.

Pagal partijos konstituciją, pirminiai vadovybės rinkimai turi būti rengiami likus ne daugiau kaip pusmečiui iki visuotinių rinkimų.

B.Netanyahu tvirtino, kad pirminius rinkimus paankstino siekdamas taupyti lėšas, ir aiškino, kad pirminių rinkimų surengimas tą pačią dieną, kai vyksta partijos suvažiavimas, sutaupys milijonus šekelių (šimtus tūkstančių eurų).

Tačiau komentatoriai šį žingsnį vertino kaip B.Netanyahu bandymą pasinaudoti dabartiniu savo populiarumu – apklausos pastaruoju metu rodė, kad jis Izraelyje yra populiaresnis už M.Feigliną ir būsimus varžovus kovoje dėl premjero posto.

Jo partija „Likud“ populiarumu taip pat gerokai lenkia opoziciją, rodo pastarojo meto apklausos.

Premjeras ir jo žmona Sarah buvo pirmieji, atidavę savo balsus 8 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku atidarytoje rinkimų apylinkėje Jeruzalėje.

Šiame mieste, kur yra didžiausias „Likud“ skyrius ir kuris laikomas M.Feiglino bastionu, iš abiejų varžovų palapinių, pastatytų prie vienos rinkimų apylinkės sklido garsi muzika, turėjusi vilioti rinkėjus. Prie M.Feiglino palapinės buvo susirinkusi didžiausia minia, daugiausia – religingi judėjai.

M.Feiglinas, kuris taip pat yra pamaldus judėjas ir su žmona bei penkiais vaikais gyvena Vakarų Kranto gyvenvietėje Karnei Šomrone, garsėja griežta pozicija, ypač – dėl palestiniečių ir Izraelio arabų mažumos.

Jis nepritarė Oslo taikos susitarimams ir yra sakęs, jog palestiniečiams bei Izraelio arabams reiktų sumokėti, kad jie išsikraustytų į arabų šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius