-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio premjeras svarsto galimybę sušvelninti Gazos Ruožo blokadą

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu gali nuspręsti sušvelninti Gazos Ruožui paskelbtą blokadą, atsižvelgdamas į tarptautinės bendruomenės kritiką po žmonių gyvybių nusinešusio reido prieš humanitarinės pagalbos flotilę, ketvirtadienį vakare paskelbė žydų valstybės žiniasklaida.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Premjeras gali leisti komerciniams laivams plukdyti prekes į palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamą Gazos Ruožą, tačiau tik patikrinus jų krovinius, pranešė Izraelio visuomeninė televizija.

Griežta blokada Gazos Ruožui taikoma nuo 2007 metų, kai valdžią šioje teritorijoje jėga užgrobė „Hamas“.

Tuo tarpu privati televizija „Channel 10“ pranešė, kad premjeras gali prašyti tarptautinės pagalbos, inspektuojant į palestiniečių anklavą gabenamas siuntas.

Griežta blokada Gazos Ruožui taikoma nuo 2007 metų, kai valdžią šioje teritorijoje jėga užgrobė „Hamas“.

Kaip nurodoma pranešimuose, B.Netanyahu tikisi, jog bus užtikrinta, kad į Gazos Ruožo nepasieks ginklų siuntos, o blokados režimo sušvelninimas padės nuslopinti tarptautinę kritikos bangą, kilusią po pirmadienį Izraelio komandosų įvykdyto reido prieš šešių laivų flotilę, per kurį žuvo devyni užsieniečiai aktyvistai.

Jungtinių Tautų (JT) vadovas Ban Ki–moonas trečiadienį pareikalavo, kad Izraelis nedelsiant atšauktų palestiniečių anklavo blokadą.

Pasak JT generalinio sekretoriaus, Izraelio vykdoma teritorijos, kurioje skurdžiomis sąlygomis gyvena apie 1,5 mln. palestiniečių, apsiaustis yra „kontrproduktyvi, netvari ir klaidinga“.

Kelis pastaruosius mėnesius Ban Ki–moonas nuolat ragino Izraelį atšaukti blokadą ir leisti Jungtinėms Tautoms ir kitoms organizacijoms įvežti humanitarinės pagalbos siuntas į Gazos Ruožą.

„Jeigu taip būtų pasielgta, šios tragedijos būtų išvengta“, – pabrėžė jis.

Artimųjų Rytų taikos proceso diplomatinis ketvirtas (Europos Sąjunga (ES), Rusija, JT ir JAV)pabrėžė būtinybę „iš esmės pagerinti humanitarinę padėtį Gazoje“, nurodė Ban Ki–moonas.

B.Netanyahu trečiadienį teisino Gazos Ruožo blokadą, tvirtindamas, kad ši priemonė yra labai svarbi siekiant užkirsti kelią ginklų patekimui į palestiniečių teritoriją, kurios lyderiai islamistai slapta gabenasi ginklus iš Egipto per pasienyje iškastus tunelius.

„Hamas“ tebesiginkluoja, o Iranas tebetiekia ginklus „Hamas“, – sakė žydų valstybės premjeras.
Izraelio pajėgos pasitraukė iš Gazos Ruožo 2005 metais, tačiau tebekontroliavo visas anklavo sienų perėjas, išskyrus Rafaho, kurią šiuo metu prižiūri Egiptas.

Nuo 2007 metų Gazos Ruožo ekonomika buvo labiausiai priklausoma nuo tarptautinės pagalbos ir kontrabandinių prekių, atgabenamų per tunelius iš Egipto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius