Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio premjero žmona pripažinta kalta dėl viešųjų lėšų netinkamo naudojimo

Izraelio teismas sekmadienį pripažino premjero Benjamino Netanyahu žmoną Sarą kalta dėl sukčiavimo ir valstybės lėšų naudojimo apmokant už maistą pagal susitarimą su prokurorais, sutikusiais nepareikšti sunkesnių kaltinimų.
Sara Netanyahu su vyru Benjaminu Netanyahu
Sara Netanyahu su vyru Benjaminu Netanyahu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors teismo nutartis padėjo tašką šioje didelio atgarsio sulaukusioje byloje, Netanyahu šeimos teisinės problemos toli gražu nesibaigė: veteranas lyderis pats gali būti artimiausiais mėnesiais apkaltintas kyšininkavimu, sukčiavimu ir pasitikėjimo pažeidimu.

Pagal susitarimą, patvirtintą Jeruzalės magistratų teismo teisėjo Avitalio Cheno, Sara Netanyahu buvo pripažinta kalta pasinaudojusi vyriausybės apskaitos darbuotojų klaidomis, kad apeitų išlaidų ribojimus.

Jai buvo skirta 10 tūkst. šekelių (2,47 tūkst. eurų) bauda, taip pat nurodyta atlyginti 45 tūkst. šekelių (11,1 tūkst. eurų) žalą valstybei.

Nors jos vyras yra milijonierius, premjerienė paprašė, kad šie mokėjimai būtų atidėti. Teisėjas leido iš S. Netanyahu priteistas sumas sumokėti mėnesinėmis įmokomis nuo rugsėjo.

„Šalių sudarytas susitarimas yra derama ir tinkamai atspindi veiksmus bei jų sunkumą baudžiamuoju lygiu“, – sakoma A. Cheno pranešime.

Kontroversiškai vertinama 60-metė, kuri nuolat būdavo matoma šalia savo vyro per jo ilgą darbą premjero poste, 2018 metų birželį buvo apkaltina sukčiavimu ir pasitikėjimo pažeidimu, kai išleido apie 85 tūkst. eurų už patiekalus, įsigytus iš vienos garsios Jeruzalės maitinimo įstaigos.

Ji tai darė melagingai pareiškusi, kad premjero oficialiojoje rezidencijoje nėra virėjo.

Sekmadienį patvirtintoje pataisytoje sutartyje nebeliko kaltinimų korupcija – pagal naująją formuluotę S. Netanyahu kaltinama „gavusi naudos, sąmoningai pasinaudojusi kito asmens klaida“.

„Nepaisant fakto, kad rezidencijoje buvo įdarbinta virėjų, kaltinamoji nurodydavo rezidencijos darbuotojams, tarsi tai būtų įprasta praktika, užsakyti iš restorano pagamintų patiekalų jai pačiai, jos šeimai ir lankytojams“.

Nutartis buvo paskelbta mažytėje Jeruzalės teismo salėje, sausakimšoje žurnalistų.

„Kaip ir per bet kurį susitarimą dėl kaltės pripažinimo, abi pusės daro nuolaidų, kai kada – sunkių nuolaidų, – sakė prokuroras Erezas Padanas. – Viešajam interesui yra tinkama ir teisinga, kad ši byla būtų baigta.“

„Plieninė moteris“

S.Netanyahu advokatas Yossi Cohenas teismui sakė, kad jo klientė jau yra griežtai nubausta žiniasklaidos told the court his client had already been heavily punished by the media.

„Ketveri metai bjaurių nutekinimų ir juodinimų“ prilygsta „nežmoniškai bausmei“, tvirtino jis.

„Joks kitas žmogus nebūtų to atlaikęs, ši moteris plieninė“, – pridūrė Y. Cohenas.

Pats Benjaminas Netanyahu internetu paskelbtame vaizdo pranešime vadino šią bylą „siurrealia“.

„Sakau jums, jeigu šis reikalas nebūtų susijęs su mano žmona, jokio tyrimo nebūtų buvę“, – tvirtino premjeras.

Sara Netanyahu buvo žinoma kaip sugebanti rasti įstatymų spragų, kad savo namų ūkio nemenkas išlaidas galėtų padengti valstybės lėšomis.

„Keletą kartų ji nurodė pakviesti restorano virėjus gaminti svečiams [premjero] rezidencijoje – visais atvejais sąmoningai išnaudodama sąskaitininkų klaidas“, – sakoma pataisytame kaltinamajame akte.

Tarp maisto tiekėjų buvo vienas itališkų patiekalų restoranas, Artimųjų Rytų stiliaus kepsnių baras ir sušių restoranas.

Prokurorai sekmadienį stengėsi teigiamai pateikti šios bylos baigti, laikomą palankia premjerienei.

„Šios nutarties reikšmė – kad asmenys, turintys prieigą prie valstybės lėšų, kad ir kokias aukštas pareigas užimantys, negali jomis naudotis kaip nuosavomis“, – žurnalistams prie teismo salės sakė E. Padano padėjėja Jenny Avni (Dženi Avni).

„Per kelerius metus išnaudoti reikšmingas sumas viešųjų lėšų, pažeidžiant taisykles ir procedūras, yra baudžiamasis nusikaltimas, už kurį buvo nuteista ir skirta reali finansinė bauda“, – pridūrė ji.

Dėl Saros Netanyahu ieškinį teismui taip pat yra pateikusi viena buvusi valytoja – moteris skundžiasi, kad premjero žmona netinkamai su ja elgėsi.

2016 metais teismas iš dalies patenkino kitos buvusios namų tvarkytojos reikalavimą priteisti 47 tūkst. JAV dolerių kompensaciją už Saros Netanyahu netinkamą elgesį.

Dviem žmonės, vilkėjusiems marškinėlius su užrašu „ministras nusikaltėlis“, sekmadienį buvo uždrausta patekti į teismo salę, kur buvo nagrinėjama premjero žmonos byla.

Kaip pranešama, B.Netanyahu spaudžia priimti įstatymą, turintį užtikrinti jo teisinę neliečiamybę.

B.Netanyahu nesugebėjo suformuoti koalicijos po balandį įvykusių parlamento rinkimų, todėl Izraelyje rugsėjį vyks naujas balsavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius