-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 21 /18:10

Izraelio prezidentas prašo parlamento surasti naują kandidatą į premjerus

Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas ketvirtadienį paprašė parlamento surasti naują kandidatą į premjerus, siekdamas išvengti dar vienų rinkimų, dabartiniam ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu ir jo politiniam varžovui Benny Gantzui nepavykus suformuoti vyriausybės.
B.Netanyahu, R.Rivlinas ir B.Gantzas
B.Netanyahu, R.Rivlinas ir B.Gantzas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Nuo šiandien 21 dieną sprendimas, kam paskirti formuoti vyriausybę, bus Kneseto (parlamento) narių rankose“, – pareiškė prezidentas, išvakarėse B.Gantzui pripažinus, kad jam nepavyko suburti valdančiosios koalicijos.

Dabar 120 narių parlamentas turės iki gruodžio 11-osios surasti kandidatą, pajėgų suformuoti vyriausybę, antraip 2020 metų pradžioje teks šaukti naujus visuotinius rinkimus.

Tai būtų jau trečias toks balsavimas per 12 mėnesių.

R.Rivlinas, iki šiol raginęs siekti kompromiso ieškant išėjimo iš politinės aklavietės, ketvirtadienį susitiko su parlamento pirmininku Yuli Edelsteinu ir oficialiai perdavė jam įgaliojimus surasti naują kandidatą į premjerus.

Tai buvo pirmas kartas šalies istorijoje, kai prezidentas buvo priverstas prašyti parlamento surasti kandidatą formuoti vyriausybę.

„Trikdanti politika privalo liautis“, – kreipdamasis į parlamentarus iš visų partijų sakė R.Rivlinas.

Jis parlamento nariams priminė, kad jie yra atsakingi už šalies valdymą.

„Jūsų politinis likimas nėra svarbesnis už senolės ligoninėje likimą“, – kalbėjo prezidentas.

„Niekas nenori dar vienų rinkimų“

Per rugsėjį vykusius rinkimus B.Netanyahu dešiniojo sparno partija „Likud“ ir centristinis B.Gantzo aljansas „Balta ir mėlyna“ surinko apylygiai balsų.

Iš pradžių keturių savaičių terminas suformuoti valdančiąją koaliciją buvo skirtas B.Netanyahu, bet to padaryti jam nepavyko. Trečiadienio vakarą beveik pasibaigus panašios trukmės terminui B.Gantzas informavo prezidentą, kad ir jam nepavyko suformuoti valdančiosios koalicijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benny Gantzas ir Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benny Gantzas ir Benjaminas Netanyahu

„Niekas nenori dar vienų rinkimų“, – pareiškė Y.Edelsteinas.

„Padarysiu viską, kad per artimiausias tris savaites mums pavyktų suformuoti plačią koaliciją ir stiprią vyriausybę, kuri grįžtų dirbti Izraelio piliečiams“, – kalbėjo parlamento pirmininkas.

Nors B.Netanyahu ir B.Gantzui anksčiau nepavyko suformuoti valdančiosios koalicijos, per artimiausias tris savaites ši užduotis vėl gali būti jiems pavesta.

Visos politinės jėgos tvirtina, kad nenori naujų rinkimų, bet dėl stringančių derybų kaltina vienos kitas. Naujų rinkimų idėja taip pat nepopuliari Izraelio visuomenėje.

Laikinuoju vyriausybės vadovu lieka nuo 2009-ųjų premjero poste dirbantis B.Netanyahu, kuriam trijose atskirose bylose gresia kaltinimai dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu.

„Jokių išankstinių sąlygų“

Jei pavyks išvengti naujų rinkimų, buvęs kariuomenės generolas B.Gantzas ir B.Netanyahu tebėra labiausiai tikėtini kandidatai į premjero postą.

Jiedu svarstė galimybę formuoti vienybės vyriausybę drauge su buvusio gynybos ministro Avigdoro Liebermano vadovaujama nacionalistine partija „Yisrael Beitenu“.

Derybos nutrūko antradienio vakarą, B.Gantzui ir B.Netanyahu nesutarus, kas pirmas taptų premjeru, jei šiuo postu būtų keičiamasi rotaciniu principu.

Jie abu sakė, kad neprieštarautų tęsti dialogą šiuo klausimu per artimiausias tris savaites.

Ketvirtadienio rytą į B.Gantzą kreipęsis B.Netanyahu paragino oponentą pradėti „asmenines, skubias derybas be jokių išankstinių sąlygų“.

„Galime įveikti skirtumus. Valstybė svarbi mums visiems“, – tvirtino B.Netanyahu.

Trečiadienio vakarą B.Gantzas sakė, jog artimiausias tris savaites bus pasirengęs „tiesioginėms, reikšmingoms ir greitoms deryboms, kad būtų suformuota vyriausybė, išvaduosianti Izraelį iš paralyžiaus“.

Vis dėlto Izraelio žiniasklaida skelbia, kad tos derybos yra patekusios į aklavietę, o partijos jau ruošia naujų rinkimų kampanijas.

„21 diena, skirta pamėginti išvaduoti šalį nuo rinkimų, veikiausiai bus kupina iškraipymų, kurių tikslas – kiekvienai partijai – bus išlaikyti savo paramos pagrindą arba sutriuškinti kitas partijas“, – teigė laikraščio „Yediot Ahronoth“ skiltininkas Shimonas Shifferis.

Vis dėlto svarbiausiu žaidėju artimiausiomis savaitėmis gali tapti ne politikas, o Izraelio generalinis prokuroras.

Ketvirtadienio vakarą jis žada paskelbti, ar B.Netanyahu bus pareikšti kaltinimai dėl korupcijos, informavo Teisingumo ministerija.

B.Netanyahu, kuris visus įtarimus neigia, gresia kaltinimai dėl veiksmų turtingų šalininkų ir verslininkų naudai mainais į tūkstančių dolerių vertės dovanas ar palankius naujienų pranešimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius