Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio rašytojas Grossmanas pelnė Vokietijos taikos premiją už pastangas susitaikyti su palestiniečiais

Vienas iš žinomiausių Izraelio rašytojų Davidas Grossmanas Vokietijoje vykusioje Knygų mugėje sekmadienį pelnė prestižinę taikos premiją už pastangas siekiant jo šalies susitaikymo su palestiniečiais.
Davidas Grossmannas su žmona Michal
Davidas Grossmannas su žmona Michal / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Premija Izraelis

D.Grossmano kūriniai, tarp jų romanas „Žvelk giliau: tai meilė“ („Ajen erechahava“), kuriame vaizduojamos holokaustą išgyvenusių asmenų vaikų istorijos, taip pat „Geltonas vėjas“ („Zeman ha–cahov“) – žvilgsnis į arabų ir Izraelio santykius, yra išversti į kelias kalbas.

Rašytojo sūnus Uri Grossmanas, tarnavęs Izraelio armijoje, žuvo per žydų valstybės ir Libano konfliktą 2006 metais sprogus islamistų judėjimo „Hizbollah“ kovotojų paleistai raketai. Šis incidentas įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai D.Grossmanas ir kai kurie kiti rašytojai pareikalavo nutraukti ugnį.

Netekties sukeltus išgyvenimus rašytojas pavaizdavo 2008 metais išleistame romane „Moteris, bėganti nuo blogų žinių“ („Iša Borachat MiBsora“). Šiame kūrinyje, kuris į anglų kalbą buvo išverstas pavadinimu „Iki žemės krašto“ („To the End of the Land“), pasakojama apie moterį, kuri nusprendžia palikti namus, kad jos sūnui kariui žuvus ši žinia niekada jos nepasiektų.

„Savo romanuose, esė ir apsakymuose D.Grossmanas nuosekliai siekė suprasti ir aprašyti ne vien savo, bet ir kitaip manančių pozicijas“, – sakoma Vokietijos leidėjų ir knygų pardavėjų asociacijos pranešime.

D.Grossmano literatūros kūriniai labai susiję su jo šalies identitetu ir Izraelio bei palestiniečių konfliktu. Rašytojas yra ne kartą pasisakęs už taikų šio konflikto sprendimą ir didesnį savo šalies santūrumą.

Sakydamas padėkos kalbą Šv.Pauliaus bažnyčioje Frankfurte, 56 metų D.Grossmanas teigė, kad Vokietija yra pavyzdys šalies, kuri pakilo iš griuvėsių ir išugdė savo jaunąją kartą taikos dvasia.

„Tik taika suteiks Izraeliui namus ir ateitį. Tik taika leis izraeliečiams pajusti kai ką, kas mums iki šiol buvo visiškai nežinoma, – stabilios būties jausmą, – sakė jis. – Linkiu, kad mano šalis Izraelis rastų stiprybės dar kartą perrašyti savo istoriją... Kad ji išmoks kitaip vertinti savo istoriją bei savo tragediją ir kad iš to ji naujai susikurs.“

25 tūkst. eurų (86,3 tūkst. litų) vertės premija didžiausios pasaulyje Frankfurto knygų mugės paskutinę dieną įteikta literatūros, mokslo ir meno veikėjams, prisidėjusiems prie tarptautinės tolerancijos skatinimo.

D.Grossmanas sakė, kad romaną „Moteris, bėganti nuo blogų žinių“ pradėjo rašyti treji metai iki sūnaus žūties.

„Kitą dieną po gedulo savaitės grįžau prie darbo stalo ir toliau rašiau šią knygą, – pasakojo jis. – Sužinojau, kad būna situacijų, kai mums lieka vienintelė laisvė – aprašyti... aprašyti tinkamais žodžiais mums smogusį likimą. Kai kada tai taip pat gali būti būdas netapti auka.“

„Dar kartą atradau, kad rašymas man yra geriausias būdas kovoti su atsitiktinumu – bet kokios rūšies atsitiktinumu – ir jausmu, kad priklausome nuo jo malonės kaip bejėgės aukos.“ D.Grossmano romanai, apsakymai, esė ir knygos vaikams yra išverstos į daugiau nei 30 kalbų.

D.Grossmano romanai, apsakymai, esė ir knygos vaikams yra išverstos į daugiau nei 30 kalbų. Jo pirmasis romanas „Avinėlio šypsena“ („Hiyuch ha–gedi“) išleistas 1983 metais.

Vokietijos knygų mugės taikos premija teikiama kasmet nuo 1950 metų.

Anksčiau ją yra pelnęs Nobelio literatūros premijos laureatas iš Turkijos Orhanas Pamukas, JAV rašytoja Susan Sontag ir buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas.

Ši premija anksčiau taip pat buvo skirta dviem kitiems izraeliečiams – Teddy Kolekui ir Amosui Ozui.

Pernai ją pelnė italų rašytojas Claudio Magrisas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius