Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio ultraortodoksai protestavo prieš privalomąją karinę tarnybą

Keli tūkstančiai ultraortodoksų žydų ketvirtadienį užblokavo vieną pagrindinių sankryžų centrinėje Jeruzalės dalyje, protestuodami prieš mėginimus priversti juos tarnauti Izraelio kariuomenėje, kaip ir sekuliarių pažiūrų piliečiai.
Izraelio ultraortodoksai protestavo prieš privalomąją karinę tarnybą
Izraelio ultraortodoksai protestavo prieš privalomąją karinę tarnybą / „Scanpix“/AP nuotr.

Per pastarąsias savaites įvyko virtinė panašių protestų, kartais įsiplieskiančių iš naujo po ultraortodoksų jaunuolių suėmimų dėl karinės tarnybos vengimo.

Per demonstracijas suimta daugiau nei 100 žmonių, tarp kurių 70 suimtų šią savaitę, sako policija.

Ketvirtadienį keli tūkstančiai vyrų ir berniukų vilkinčių tradicinius juodus kostiumus ir kepures išėjo į Jeruzalės gatves, vienu metu užblokuodami svarbią sankryžą.

Prieš tai, tą pačią dieną, kita protestuotojų grupė šiaurės vakarų Jeruzalėje tariamai užblokavo vieną pagrindinių gatvių.

Jeruzalėje vieni demonstrantai sėdėjo vidury gatvės, kiti šoko ir dainavo. Viename demonstranto plakate buvo užrašyta: „Į karinį kalėjimą dėl Toros skaitymo“.

„Valstybė nori nutildyti visus Torą norinčius studijuoti žydus“, – sakė vienas vyras, kuris atrodo buvo apie 40-ties ir prisistatė tik kaip Tzvi.

Tzvi: „Valstybė nori nutildyti visus Torą norinčius studijuoti žydus.“

„Jie pastebėjo, kad ultraortodoksų daugėja, taigi nori, kad tarnautume kariuomenėje ir taptume paprastos visuomenės dalimi“, – pridūrė jis.

Po kaltinimų dėl pernelyg didelės panaudotos jėgos per ankstesnius protestus, policija per šį protestą atrodo elgėsi santūriau.

Mažos grupės pareigūnų kartais įsiterpdavo į demonstraciją ir pašalindavo tuos, kurie atrodė kurstantys minią, sakė AFP žurnalistas.

„Policija buvo siunčiama į skirtingus rajonus Jeruzalėje, reaguoti į neteisėtas kraštutinių dešiniųjų ultrareligingas demonstracijas, – sakoma policijos pranešime. – Lig šiol policija yra suėmusi 20 asmenų, įtariamų gatvių blokavimu ir neramumų kurstymu.“

Izraelio teisėje numatyta, kad sulaukę 18 metų vaikinai turi tarnauti dvejus metus ir aštuonis mėnesius, o merginos – dvejus metus.

„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio ultraortodoksai protestavo prieš privalomąją karinę tarnybą
„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio ultraortodoksai protestavo prieš privalomąją karinę tarnybą

Ultraotodoksų tikėjimo vyrai neprivalo atlikti karinės tarnybos, jeigu tuo metu studijuoja seminarijoje, kitu atveju jie privalo atlikti karinę tarnybą, o jeigu atsisako gali būti suimti.

Ultraortodoksai karinei tarnybai priešinasi dėl įvairių priežasčių. Radikaliausių pažiūrų sekėjai įsitikinę, kad žydų valstybė negali būti įkurta dar neatėjus Mesijui.

Kiti argumentuoja, kad studijos seminarijose Izraeliui yra tokios pačios svarbios kaip karinė tarnyba ir kad ultraortodoksai kariuomenėje susidurtų su šiurkščia leksika ir kitokiu nepamaldžiu elgesiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius