Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio vyriausybė pritarė palestiniečių kalinių paleidimui

Izraelio vyriausybė sekmadienį pritarė ginčijamam ilgas kalėjimo bausmes atliekančių palestiniečių ir Izraelio arabų kalinių paleidimui atnaujinant taikos derybas, pranešė visuomeninis radijas.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pranešime sakoma, kad 22 narių ministrų kabinetas premjero Benjamino Netanyahu pasiūlymui paleisti kalinius pritarė 13 balsų. Prieš pasiūlymą balsavo septyni nariai, o dar du nariai susilaikė.

Atvirame laiške, kurį šeštadienį vakare paskelbė savo oficialiame puslapyje „Facebook“, B.Netanyahu rašė sutikęs „paleisti 104 palestiniečius, etapais, prasidėjus deryboms ir pagal (jų) pažangą“. Premjeras pridūrė, kad sieks vyriausybės pritarimo šiam planui.

Sekmadienį paskelbtame jo biuro pareiškime sakoma, kad ministrų kabinetas taip pat pritarė taikos deryboms su palestiniečiais, kurias remia JAV, bet nepatikslinama, kur ir kada jos įvyks.

Tačiau pareiškime neskelbiama, kad pritarta kalinių paleidimui, tik sakoma, kad formuojamas komitetas šiam klausimui.

Palestiniečių vyriausiasis derybininkas sveikino Izraelio balsavimą dėl kalinių.

“Sveikiname Izraelio vyriausybės sprendimą paleisti kalinius, – sakė Saebas Erakatas. – Laikome tai svarbiu žingsniu ir viliamės, kad galėsime pasinaudoti Amerikos administracijos pastangomis suteikiama proga“.

Sekmadienį įvykusio vyriausybės posėdžio pradžia vėlavo daugiau kaip valandą, nes, pasak Izraelio žiniasklaidos, B.Netanyahu stengėsi įtikinti oponentus savo paties dešiniųjų partijoje „Likud“.

Nors kalinių pavardės oficialiai dar nepaskelbtos ir nenurodytos net ministrams, pranešama, kad tarp jų yra kovotojų, nuteistų už Izraelio moterų ir vaikų, taip pat – palestiniečių, kurie buvo įtariami bendradarbiavus su Izraeliu, žudymą.

„Šis momentas man nėra lengvas, nėra lengvas ministrams ir ypač nėra lengvas sielvartaujančioms šeimoms“, – sakė B.Netanyahu posėdžio pradžioje.

Planuojamas kalinių paleidimas išprovokavo izraeliečių aukų artimųjų, naujakurių ir B.Netanyahu koalicijos partnerių protestus.

„Teroristų paleidimas taikos vardan yra tarsi bandymas gesinti ugnį benzinu, tai – pavojinga, amoralu ir neatsakinga“, – sakoma naujakurių lyderio Dani Dayano pareiškime.

Partijos „Likud“ deleguotas gynybos ministro pavaduotojas Danny Danonas paragino partijos ministrus balsuoti „ne“.

„Sakau, kad tai yra diplomatinė klaida, moralinė klaida“, – visuomeniniam radijui sakė jis.

Palestiniečių kalinių klubo, kuris stebi elgesį su palestiniečiais Izraelio kalėjimuose, vadovas Qadura Faresas sekmadienį perspėjo, kad taikos derybų nebus, jeigu visi tie 104 kaliniai negrįš į savo namus.

„Jeigu jie nepaleis jų visų, derybų nebus“, – sakė jis visuomeniniam radijui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius