-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Izraelio vyriausybė pritarė pasiūlymui šalį paskelbti tautine žydų valstybe

Izraelio vyriausybė pritarė įstatymo projektui, kuris skelbia, jog ši šalis yra nacionalinė žydų valstybė. Įstatymo priešininkai teigia, kad tokio įstatymo priėmimas pakenktų šalies demokratiniams principams ir 20 proc. Izraelio gyventojų – musulmonus arabus ir krikščionis paverstų antrarūšiais piliečiais. Vis dėlto, įstatymo šalininkai į šiuos priekaištus atšauna, kad šis sprendimas visiškai nereikštų kitų šalies piliečių diskriminacijos dėl jų etninės kilmės, rašo naujienų svetainė theguardian.com.
Žydai ortodoksai Izraelyje
Žydai ortodoksai Izraelyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įstatymo projektas pripažįsta Izraelio valstybės žydišką tapatybę, o žydų teisinę sistemą įtvirtina kaip šalies įstatymų leidybos įkvėpimo šaltinį. Be to, šiame projekte arabų kalba nebėra antroji oficialioji šalies valstybinė kalba.

Laikraštis „The Times of Israel“ praneša, kad dėl naujojo įstatymo projekto buvo itin smarkiai ginčijamasi šalies vyriausybėje.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu teigė: „Izraelis yra žydiška, tautinė valstybė žydams, tačiau suteikianti lygias teises visiems jos piliečiams“.

Už įstatymo projektą balsavo 14 vyriausybės narių, 7 buvo prieš. Be to, prieš balsavimą su B.Netanyahu ypatingai smarkiai ginčijosi šalies teisingumo ministrė Tzipi Livni. Ji apkaltino valdančiąją B.Netanyah partiją „Likud“ norint dalį šalies gyventojų paversti antros rūšies piliečiais.

Dėl šio įstatymo projekto savo nuomonę dar turės pareikšti Izraelio parlamento Kneseto nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius