Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 11 27 /16:25

Izraelio vyriausybė sako pateikusi „Hamas“ pasiūlymą dėl paliaubų pratęsimo

Izraelio vyriausybė pirmadienį pareiškė informavęs „Hamas“, jog paliaubų Gazos Ruože pratęsimo galimybė yra atvira.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

„Mes norime priimti dar 50 papildomų įkaitų po šio vakaro, kad galiausiai visus sugrąžintume namo“, – žurnalistams sakė vyriausybės atstovas spaudai Eilonas Levy (Eilonas Levis).

Pagal paliaubų susitarimo, kuris sustabdė kovas Gazos Ruože, sąlygas, jis gali būti pratęstas ilgesniam nei pradiniam keturių dienų laikotarpiui, jei kiekvieną papildomą dieną bus paleidžiama po 10 įkaitų, o mainais bus išlaisvinta tris kartus daugiau palestiniečių.

Taigi, dar 50 įkaitų reikštų, kad paliaubos būtų pratęsiamos penkioms dienoms.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį paragino pratęsti Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ paliaubas Gazos Ruože. 

Šios keturių dienų paliaubos turi baigtis antradienį.

Per penktadienį prasidėjusias paliaubas jau paleista dešimtys įkaitų, o Izraelis mainais paleido per 100 palestiniečių kalinių.

Dabar dėmesys krypsta į tai, ar paliaubos bus pratęstos.

„Tai yra mano ir mūsų tikslas – išlaikyti šią pertrauką ir po rytojaus, kad galėtume išlaisvinti daugiau įkaitų ir suteikti daugiau humanitarinės pagalbos tiems, kuriems jos reikia Gazos Ruože“, – sekmadienį sakė JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Pasak jo, jis norėtų, kad paliaubos tęstųsi tol, kol paleidžiami įkaitai.

„Hamas“ užsiminė apie norą pratęsti paliaubas. Vienas grupuotei artimas šaltinis naujienų agentūrai AFP teigė, kad ji tarpininkams pasakė esanti pasirengusi patęsti paliaubas 2–4 dienoms ir mano, kad per tą laiką būtų įmanoma paleisti 20–40 įkaitais laikomų izraeliečių.

Deryboms tarpininkauja Kataras ir Egiptas.

Egipto saugumo šaltinis pirmadienį sakė, kad abi šalys nesutaria dėl pratęsimo mechanizmo: „Hamas“ siekia, kad pratęsimas truktų keturias dienas, o Izraelis – kad paliaubos būtų pratęsiamos diena po dienos.

„Tarpininkai deda intensyvias pastangas, kad užtikrintų šį paliaubų ir ugnies nutraukimo pratęsimą kelioms dienoms“, – tvirtino šaltinis.

Izraelio atstovas E. Levy pridūrė, kad kampanija, kuria siekiama „padaryti galą „Hamas“ (...) bus nedelsiant atnaujinta pasibaigus įkaitų išlaisvinimo pauzei“.

Jis pridūrė: „Žinoma, būtent Izraelio karinis spaudimas privertė „Hamas“ sutikti paleisti tuos įkaitus. „Hamas“ prašė atokvėpio, nes per pastaruosius mėnesius buvo spaudžiamas, ir šis spaudimas tęsis tol, kol visus sugrąžinsime namo.“

„Hamas“ kovotojai įkaitus pagrobė spalio 7 dieną, įsiveržę per Gazos Ruožo sieną su Izraeliu. Per netikėtą ataką Izraelyje kovotojai nužudė apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, nurodo žydų valstybė.

Atsakydamas į šią daugiausiai aukų pareikalavusią ataką per šalies istoriją, Izraelis pradėjo puolimą Gazos Ruože, kad sunaikintų „Hamas“. „Hamas“ vyriausybės Gazoje duomenimis, šioje palestiniečių teritorijoje žuvo beveik 15 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius